دنیای بازاریابی در میانه تغییر و تحول بزرگی است که امکان قرار گرفتن محتوا از طرف برندها در اختیار مخاطب را بسیار ساده میکند، ازجمله این تغییرات میتوان به سلطه موبایل بر تمامی جنبههای زندگی، ایجاد شکلهای جدیدی از طرز بیان، خلاقیت، ارتباطات نو و جدید و فرصتهایی در این رابطه اشاره کرد.
این تغییر و تحول تا بجایی ممکن است پیش برود که حتی بتوانیم سال جدید را بهعنوان سال رنسانس بازاریابی محتوا در نظر بگیریم. در این دنیای کاملاً رشد و توسعهیافته ازنظر ارتباطی، بازاریابان میتوانند محتوای خلاقانهای برای ارائه مستقیم آن به مخاطبین خود تهیه کنند و سپس از طریق بسترهای موبایل و فنآوریهای مرتبط با آن بهمنظور ارتباط صادقانه و ایجاد تعامل با مخاطبین استفاده کنند.
از تبلیغات تلویزیونی تا موبایلی، از مصرف فعالانه تا مصرف بیاراده و از تبلیغات سنتی تا تبلیغات محیطی دوره جدید – شیوههای مؤثر بازاریابی دیگر همانند ۵ سال پیش نیستند. شیوه ارتباطی و درگیر شدن مردم با برندها کاملاً تغییر کرده و زیرساختهایی که از طریق آنها مردم با این برندها ارتباط برقرار میکنند، پیوسته در حال تغییر و تحول است.
بازاریابانی که بخواهند در شرایط جدید به موفقیت دست پیدا کنند، نیاز به بازبینی و ایجاد تغییر در رویکرد خوددارند. در ادامه به پنج تغییری اشاره میکنم که در طی ۱۲ ماه آینده تغییر جدی بر حوزه بازاریابی ایجاد میکنند:
توجه بیشتر به تبلیغات بومی و بیشتر دور شدن از تبلیغات سنتی
هرچند که استفاده از تبلیغات در فضاهای مختلف بسیار حساستر از گذشته شده، اما تأثیرگذاری آنها در هیچ دوره به این اندازه کم نبوده است. مصرفکنندههایی که با فناوریهای مختلف مجهز شدهاند، استراتژیهایی از قبیل مسدودکنندههای تبلیغ، استفاده از برنامههای از پیش ضبطشده و یا اشتراک خدمات پخش از برخی کانالهای خاص، برای دور کردن و عدم مصرف این تبلیغات برای خود ایجاد کردهاند و از این طریق در حال انقلاب کردن علیه تبلیغات سنتی هستند.
در چنین محیطی، مدیریت مؤثر تبلیغات نیاز به رویکردی خلاقانه دارد، رویکردی که محصول را بطن محتوا پنهان کند. درحالیکه شیوههای تبلیغ سنتی به سقوط تنزل خود ادامه میدهند، در این سال و سالهای آینده شاهد رشد برندهایی خواهیم بود به بخشی از برند تبدیلشدهاند و نه اینکه تنها نام محتوا را در کنار خود یدک بکشند.
نسل جدید از سخنگویان و نمایندگان
تائید یک محصول توسط ستارگان شناختهشده سینما و … نسبت به قبل وزن کمتری پیدا میکند، خصوصاً زمانی که بازار هدف بازاریابی نسل جوان و امروزی باشد. برای نسل امروز که بعد از سال ۲۰۰۰ به دنیا آمدهاند، ستارههای شبکههای اجتماعی مثل یوتیوب، اینستاگرام و … از اعتبار بسیار بالاتری نسبت به نمایندگان برند بهصورت سنتی از قبیل ستارههای تلویزیون و سینما، قهرمانان ورزشی و . . . برخوردار هستند. شبکههای اجتماعی با ماهیت خودشان، بهطور ذاتی محیطی هستند که ایجاد تعامل کرده، از تأثیر گذاشتن دیگران حمایت میکنند و روندهای جدید را تعریف میکنند. بنابراین سرمایهگذاری در این حوزه چیزی است که شدیداً به برندها توصیه میشود.
تعامل بیشتر
در مدل قدیمی از ارزیابی موفقیت یک کمپین بازاریابی، موفقیت و تأثیر یک کمپین را بر اساس تعداد مردمکهای چشم (کنایه از تعداد افرادی که در محل اجرای یک کمپین حضور فیزیکی داشتند) میسنجیدند؛ اما امروزه موفقیت یک کمپین بر اساس تعداد توئیت ها، لایک ها، باز توئیت ها، اشتراکگذاریها، مشترک شدنها یا بهعبارتدیگر تعامل با افراد مختلف در سطح شبکههای اجتماعی سنجیده میشود.
محتوایی که فرصتی برای تعامل بیشتر را فراهم نیاورد، دارای اثربخشی کم در نظر گرفتهشده و برعکس کمپینی که به تعامل بیشتری را بر روی زیرساختهای مختلف ایجاد کند، رسایی ویروسی بیشتری دارد. در آینده بازاریابان بهمنظور کسب تعامل بیشتر از طرف مخاطب نیاز به استفاده بیشتر از زیرساختها و فناوریهای جدید بخصوص در عرصه موبایل دارند تا موجب تعامل بیشتر و در ادامه موجب خرید بیشتر از سوی مشتریان بالقوه خودشان شوند.
حرکت از دقیقهها به سمت ثانیهها
حجم محتوا در هر بار تولید و انتشار بهمراتب رفتهرفته کمتر و کمتر میشود، اما تعداد دفعات انتشار مطالب (حتی مطالب دستاول)، بهمرور بیشتر میشود و دلیل این موضوع هم این است حد و دامنه توجه مخاطب همواره در حال کاهش یافتن است.
امروزه بازاریابان خلاق بهمنظور فائق آمدن بر این محدودیت به استفاده از فرمتهای GIF یا ویدئوهای کوتاه در اینستاگرام و . . . روی آوردهاند تا محتوایی بسیار کوتاه و البته باقدرت گسترش ویروسی بین مخاطبین تولید کنند تا ضمن جلبتوجه مخاطبین با محدودیت زمانی بسیار بالا، آنها را به اشتراکگذاری این دسته از محتوا ترغیب کنند.
شیوههای بازاریابی شخصیتر
همچنان که در ابتدای این نکات هم اشاره شد، ازآنجاییکه مخاطبین امروزی امکانات بیشتری برای تنظیم کردن، مسدود کردن و حذف کردن تبلیغات نامناسب و غیر جذب در اختیاردارند، برخی از آنها هم ممکن است اقدام به جستجوی تبلیغات مختلف برای پیدا کردن و مشاهده برخی از تبلیغات دلخواه خودشان بکنند که مطابق با نیازهای آنهاست. مثلاً درحالیکه آن دسته از افرادی که سگ در خانه نگهداری نمیکنند، ممکن است تبلیغ مربوط به یک فروشگاه لوازم نگهداری از حیوانات خانگی را حذف یا مسدود کنند، اما یک مخاطب دیگر ممکن است از طریق جستجو اقدام به پیدا کردن این دسته از تبلیغات و مشاهده و بررسی آن بکند.
این شکل از تبلیغات به صورتی است که بر اساس علایق فرد مخاطب و بر اساس اطلاعات بهدستآمده از جستجوها و وبگردیهای قبلی وی و همچنین فایلهایی که تحت عنوان کوکی در کامپیوتر مخاطب با اجازه وی نصب میشود، اقدام به پخش و ارائه محتوای تبلیغاتی منحصربهفرد و ویژه برای وی میکنند، مانند چیزی که در حال حاضر مثلاً میتوان در سایتهایی مانند آمازون دید.