به گزارش تین نیوز، تنها نیمی از ظرفیت موجود ناوگان صنعت دریایی ایران، مورد بهرهبرداری قرار میگیرد و سهم ایران از ناوگان دریایی جهان، به یک درصد هم نمیرسد؛ این نظر مدیرعامل صندوق توسعه صنایع دریایی درباره ناوگان دریایی ایران است.
این صندوق در ماه های گذشته گزارشی درباره وضعیت ساخت و تعمیر کشتی در ایران، منتشر کرد که در آن، تازه ترین ارقام درباره آمار ناوگان دریایی ایران، به شرح زیر ذکر شده است:
اقیانوسپیما
گزارش منتشر شده از سوی صندوق توسعه صنایع دریایی نشان می دهد، ایران 0.95 درصد حجم اقیانوسپیماها را در سراسر جهان دارد و از این نظر، در جایگاه بیست و سوم جهان قرار گرفته است.
چنانکه این گزارش اشاره می کند، بر اساس آمار ارائه شده توسط موسسه کلارکسون در سال 2013 میلادی، ایران دارای 229 فروند شناور اقیانوس پیما بوده که از این تعداد، 108 فروند با پرچم ایران و بقیه، با پرچم کشورهای دیگر در حال فعالیت هستند.
کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران
کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، با 160 شناور و متوسط سن 14 سال، صاحب بزرگ ترین ناوگان تجاری خاورمیانه را دارد.
گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، طی چند سال گذشته و در جریان اجرای برنامه نوسازی ناوگان خود، ساخت حدود 40 فروند انواع اقیانوس پیما را در دستور کار خود قرار داده که در این زمینه ساخت چند فروند کشتی فله بر پاناماکس، هندی ماکس و کاتاماران، به داخل داده شده است.
شرکت ملی نفتکش ایران
این شرکت دارای پنجمین ناوگان نفتی بزرگ دنیا و شامل 46 فروند انواع شناورهای حمل مواد نفتی با حجم بیش از 10 میلیون تن است.
شناورهای سنتی
چنانکه آمار سازمان بنادر نشان می دهد، تعداد شناورهای ثبت شده فعال در سواحل جنوبی کشور، حدود پنج هزار و 600 فروند اعلام شده که از این میان، تعداد زیادی به خاطر سن زیاد نیاز به جایگزینی با شناورهای نوساز دارند.
شناورهای خدماتی و فراساحلی
در حال حاضر تعداد شناورهای خدماتی همچون یدک کش، شناورهای تجسس و لایروب در خلیج فارس با پرچم یکی از کشورهای منطقه، 328 فروند و تعداد ریگ های حفاری در منطقه خلیج فارس حدود 140 فروند است.
بر اساس بررسی موسسه کلارکسون، متوسط تعداد شناورهای خدمات رسان به هر ریگ در جهان، نزدیک حدود چهار فروند است؛ بنابراین برای رسیدن به این نسبت در منطقه خاورمیانه بیش از 560 فروند مورد نیاز است.
همچنین ایران دارای 30 فروند شناور فراساحلی است که از این نظر، در رده بیست و پنجم از نظر تعداد شناور در جهان قرار دارد.