هشمهری آنلاین نوشت:
سیمور دورست سرمایه گذاری نیویورکی در سال ۱۹۸۹ درحدود ۱۲۰ هزار دلار را صرف بنای ساعت بدهی ملی در میدان تایمز کرد تا با کمک آن بتوان میزان دقیق پولی که آمریکا برای پرداخت هزینه هایش از دیگران قرض کرده را تحت نظر داشت.
براساس گزارش هاواستافورکز، درسال ۲۰۰۸ این ساعت برای نمایش دادن بدهی ۱۰ تریلیون دلاری آمریکا دیگر عددی نداشت. در سال ۲۰۱۳، این ساعت که اکنون برای نمایش دادن بیش از یک کوادریلیون دلار ارتقا یافته است، ۱۶٫۴۳ تریلیون دلار بدهی را برای ایالات متحده نمایش می داد.
البته تمامی این بدهی به بخش عمومی اختصاص ندارد و ۴٫۸۷ تریلیون دلار آن به دارایی های میان دولتی، یعنی بخش امنیت اجتماعی و خدمات پزشکی اختصاص دارد. ۱۱٫۵۶ تریلیون دلار از این بدهی نیز به بدهی عمومی اختصاص دارد، پولی که دولت فدرال برای تامین بودجه خود از کشورهای خارجی قرض می گیرد. حال سوال این است که آمریکا این پول را از چه کشورهایی قرض گرفته است؟
هنگ کنگ : میزان بدهی آمریکا ۱۴۲٫۹ میلیارد دلار
زمانی که هنگ کنگ اشغالی در سال ۱۹۹۷ به چینی ها بازگردانده شد، این منطقه به منطقه ای ویژه اجرایی چین تبدیل شد. هنگ کنگ استقلال خود را از چین حفظ کرد اما به درآمد ناشی از صادراتش به چین به شدت وابسته باقی ماند. ۱۰ درصد از صادرات هنگ کنگ وارد آمریکا می شود و این کشور تامین کالای برخی از بزرگترین برند های آمریکا را به عهده دارد. آمریکا نیز در مقابل کالاهایی از قبیل هواپیما، فضاپیما، الماس، تجهیزات ارتباطاتی و پردازشگرهای رایانه ای به هنگ کنگ صادر می کند. به دلیل نزدیکی شدید روابط تجاری، فراز و فرود در اوضاع اقتصادی آمریکا به سرعت برروی هنگ کنگ نیز اثر می گذارد.
هنگ کنگ نیز مانند بسیاری از دیگر کشورها به این خاطر که آمریکا دارای پایدار ترین ذخیره ارز، یعنی دلار است، به راحتی به آمریکا پول قرض می دهد. دلیل دیگر این است که هنگ کنگ یکی از اصلی ترین مراکز بانکداری در جهان است و ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور از بخش خدمات مالی تامین می شود. این به آن معنی است که سرمایه گذاران در سرتاسر آسیا از بانک های هنگ کنگ برای خریداری اوراق قرضه آمریکا استفاده می کنند.
بلژیک: میزان بدهی آمریکا ۱۴۳٫۵ میلیارد دلار
رتبه جهانی تولید ناخالص داخلی این کشور کوچک اروپایی که در جایی میان فرانسه، آلمان و هلند قرار گرفته ۳۲ است، یعنی بعد از نیجریه و مالزی، از این رو قرار گرفتن نام این کشور در لیست کشورهایی که به آمریکا پول قرض داده کمی تعجب برانگیز است. اما بلژیک سرزنده ترین مرکز بین المللی بانکداری به شمار می رود و مانند سوئیس، داشتن حساب در بانک های این کشور نیازمند مخفی کاری های زیادی است، که البته این روند در سال ۲۰۱۱ تغییر کرد زیرا دولت برای افزایش شفافیت مالیات، آغاز به افشاگری اطلاعات حساب های بانکی کرد. با این همه بلژیک هنوز به شرکت های خارجی معافیت های مالیاتی بزرگی ارائه می کند که برای سرمایه گذارانی که بلژیک را برای حساب های خارجی خود انتخاب می کنند، منافع فراوانی به دنبال دارد. تسهیلاتی مالیاتی بلژیک باعث شده تا این کشور به نقطه محبوب آمریکا برای قرض گرفتن پول تبدیل شود.
لوکزامبورگ: میزان بدهی آمریکا ۱۴۴٫۷ میلیارد دلار
این کشور که از رودآیلند آمریکا نیز کوچکتر است، سومین رتبه تولید ناخالص داخلی در جهان را دارد. با وجود اینکه ۱۴۴٫۷ میلیارد دلار از بدهی آمریکا به این کشور تعلق دارد اما لوکزامبورگ خود ۲٫۱۵ تریلیون دلار به سرمایه گذاران خارجی بدهکار است، این کشور در لیست جهانی بدهی کلی خارجی رتبه ۱۱ را دارد. تسهیلات مالیاتی باعث شده سرمایه گذاران خارجی زیادی جذب این کشور شوند و مانند بلژیک، سرمایه گذاران بسیاری از طریق حساب های لوکزامبورگی خود اوراق قرضه آمریکا را خریداری می کنند.
روسیه: میزان بدهی آمریکا ۱۶۲٫۹ میلیارد دلار
ولادیمیر پوتین در سال ۲۰۱۱ ایالات متحده را انگلی برای اقتصاد جهان اعلام کرد، در آن زمان مجلس آمریکا درگیر بحث سقف بدهی بود که بسیاری بر این باور بودند نتیجه این مناقشه در مجلس به ناتوانی آمریکا در اجرای تعهداتش در قبال وام های دریافتی خارجی منجر خواهد شد. روسیه با در اختیار داشتن صدها هزار اوراق بهادار خزانه داری آمریکا، در چنین شرایطی به شدت ضرر می کرد. اما حتی این شرایط نیز نتوانست روسیه را از قرار دادن پول در اختیار آمریکا باز دارد و از آن زمان تا کنون روسیه میزان دارایی های خود در بدهی های آمریکا را ده ها میلیارد دلار افزایش داده است. از سوی دیگر، بسیاری بر این باورند روسیه در سال ۲۰۳۰ خود با بحران جدی بدهی مواجه خواهد شد.
سوئیس: میزان بدهی آمریکا ۱۹۲٫۷ میلیارد دلار
سوئیس شباهت های زیادی با لوکزامبورگ دارد، کشوری که به خاطر معافیت های مالیاتی اش به بهشتی برای سرمایه گذاران ثروتمند تبدیل شده است. ۲۷ درصد از اموال خصوصی جهان توسط بانک های سوئیسی مدیریت می شوند که در مقایسه بانک های آمریکا تنها هشت درصد از این دارایی ها را در کنترل دارد. بانک های این کشور نیز از جمله قابل اعتماد ترین خریداران اوراق قرضه آمریکا به شمار رفته و عموما در میان ۱۰ سرمایه گذار اصلی در خزانه داری آمریکا است.
تایوان: میزان بدهی آمریکا ۱۹۶٫۶ میلیارد دلار
درآمد اصلی این جزیره کوچک از صادرات است اما زمانی که بازار صادرات کساد شود، سرمایه گذاران تایوانی به مطوئن ترین شیوه، یعنی خرید اوراق قرضه آمریکا رو می آورند. میزان بدهی کنونی آمریکا به این کشور ۱۹۶٫۶ میلیارد دلار است. چین و تایوان خود را یک چین واحد می دانند اما آمریکا در قبال این دو کشور رویکردی متفاوت دارد، آمریکا چین را به عنوان چین اصلی می شناسد، از سویی دیگر جت های جنگنده اش را به تایوان می فروشد.
برزیل: میزان بدهی آمریکا ۲۵۳٫۴ میلیارد دلار
آمریکا ۲۵۳٫۴ میلیارد دلار به برزیل بدهکار است از این رو برزیل در میان کشورهای وام دهنده به آمریکا رتبه چهارم را دارد. براساس گزارش بانک جهانی برزیل ششمین اقتصاد بزرگ جهان است. انفجار اقتصادی این کشور به واسطه سرمایه گذاری های چینی ها تشدید شده است. چین از سال ۲۰۱۰ خریداری مقادیر زیادی از مواد خام از قبیل آهن و نفت خام را از این کشور آغاز کرد. با این همه اقتصاد برزیل در سال ۲۰۱۳ نشانه هایی از رکود را نشان داده است.
ژاپن: میزان بدهی آمریکا ۱٫۱۲ تریلیارد دلار
تا پایان سال ۲۰۱۲ میزان بدهی عمومی آمریکا ۷۳ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می داد، یعنی آمریکا تقریبا سه چهارم درآمد سال ۲۰۱۲ خود را قرض گرفته بود. شاید این میزان بدهی چندان ایده آل به نظر نیاید، اما قطعا از میزان بدهکاری ژاپنی ها، موقعیت ایده آل تری به نظر می آید. ژاپنی ها ۲۱۹ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را بدهکارند. با وجود چنین بدهی بزرگی، اقتصاد ژاپن ناپایدار نیست زیرا این کشور چهارمین اقتصاد بزرگ جهان به شمار می رود و میزان بیکاری در این کشور زیر پنج درصد است. تفاوت آمریکا و ژاپن در زمینه بدهی این است که ۹۵ درصد از بدهی ژاپنی ها در دست شهروندان بوده و تنها پنج درصد از آن باید به خارجی ها بازگردانده شود. شرایطی که برای آمریکا وارونه است. همچنین ژاپن در زمینه اوراق قرضه آمریکا به شدت سرمایه گذاری کرده است. میزان بدهی آمریکا به ژاپن در سال ۲۰۱۳ ۱٫۱۲ تریلیون دلار تخمین زده شده است.
چین: میزان بدهی آمریکا ۱٫۲۶ تریلیارد دلار
چین با ۱٫۳ میلیارد نفر جمعیت دومین اقتصاد بزرگ جهان و سریع ترین اقتصاد رو به رشد جهان به شمار می رود. آمریکا بیشترین بدهی خارجی اش به کشور چین است، تا سال ۲۰۱۳ بدهی آمریکا به چین ۱٫۲۶ تریلیون دلار تخمین زده شده است. شاید برخی تصور کنند چنین بدهی عظیمی می تواند برای آمریکا خطرساز باشد، زیرا اگر چین اوراق قرضه آمریکا را به فروش برساند آسیب زیادی به اقتصاد آمریکا وارد خواهد شد، برای مثال ارزش دلار به شدت سقوط خواهد کرد. اما چین با انجام چنین کاری به خود نیز آسیب وارد خواهد کرد زیرا نیمی از ذخیره نقدی چین بر روی اوراق قرضه آمریکا سرمایه گذاری شده است که بخشی از رشد اقتصادی این کشور نیز به واسطه سودی است که از این سرمایه گذاری نصیب چین می شود.