تئوری بازی شاخهای از ریاضیات کاربردی است که در علوم اجتماعی و به ویژه در اقتصاد، زیستشناسی، مهندسی، علوم سیاسی، روابط بینالملل، علوم کامپیوتر، بازاریابی و فلسفه مورد استفاده قرار میگیرد.
این نظریه با استفاده از ریاضیات رفتار را در شرایط راهبردی یا بازی، که در آنها موفقیت فرد در انتخاب کردن وابسته به انتخاب دیگران است، بدست میآورد.
یک بازی شامل مجموعهای از بازیکنان، مجموعهای از حرکتها یا راهبردها و نتیجه مشخصی برای هر ترکیب از راهبردها است.
رقابت
دو کشور برای دستیابی به انرژی هستهای، سازوکار حاکم بر روابط بین دو کشور در حل یک مناقشه بینالمللی، رقابت دو شرکت تجاری در بازار بورس کالا نمونههایی از بازیها هستند.
نظریه بازی تلاش میکند تا رفتار ریاضی حاکم بر یک موقعیت استراتژیک را مدلسازی کند و این موقعیت زمانی پدید میآید که موفقیت یک فرد وابسته به راهبردهایی است که دیگران انتخاب میکنند.
دمیسکا، استاد دانشگاه نیویورک از جمله افرادی است که با استفاده از این نظریه درصدد مدیریت وقایع سیاسی در عرصه بین المللی است.
وی با استفاده از یک الگوریتم ریاضی الگوی منطقی طراحی کرد که به واسطه آن رفتارهای کشورهای جهان را پیش بینی کند که البته این پیش بینیها غالبا صحیح از آب در میآیند.
دمیسکا در یکی از پیشبینیهای خود با استفاده از این برنامه تغییر نخست وزیر هند را پیش بینی کرد که البته علیرغم اوضاع مساعد هند اما نخست وزیر این کشور استعفا داد.
اما شرط لازم برای افزایش صحت پیشبینیهای سیاسی وارد کردن دادههای مناسب و دقیق است زیرا اگر اطلاعات اولیه درست نباشند نتیجه نهایی نیز با خطا همراه خواهد بود.
البته به تازگی این استاد دانشگاه نیویورک درصدد است تا الگوی جدیدی برای برنامه ریاضی و الگوریتم خود طراحی کند تا وقایع سیاسی آینده را با دقت بیشتری حدس بزند و چه بسا پیش بینی کند.
خاطرنشان میشود طرح ارائه الگوهای رفتاری و سیاسی در عرصه بینالملل و اقتصاد برای پیش بینی حوادث آینده جهان سالهاست به دغدغه فکری دانشمندان ریاضی جهان تبدیل شده است و در این میان الگوریتم دمیسکا نیز قادر به پیش بینی قطعی نبوده و نیست
منبع : http://islamtimes.org/fa/doc/fori_news/249945/