جايگاه راه وارتباطات در کشورها
ICT آلمان از مسير اقتصاد مي گذرد نه راه و ترابري
به گزارش مهر، آلمان يکي از کشورهاي توسعه يافته اي است که علاوه بر اينکه از نظر اقتصادي در شمار مهمترين کشورهاي دنيا قرار دارد بلکه از نظر توسعه فناوري، حفظ محيط زيست، بهداشت و تحقيقات و آموزش در ميان کشورهاي پيشرفته جاي دارد. در دولت فدرال اين کشور در مجموع 14 وزارتخانه فعال هستند که از اين تعداد وزارت اقتصاد و فناوري، وزارت غذا، کشاورزي و محافظت از مصرف کننده، وزارت بهداشت، وزارت محيط زيست، وزارت حفاظت از طبيعت و ايمني هسته اي و وزارت آموزش و تحقيقات پنج وزارتخانه اي هستند که در توسعه فناوري و تحقيقات علمي و همچنين حفظ محيط زيست کوشا هستند. نگاهي اجمالي به «وزارت اقتصاد و فناوري» نشان مي دهد که يکي از اهداف مهم اين کشور توسعه فناوري هاي روز دنيا با هدف دستيابي به توسعه اقتصادي است. به طوري که برگزاري نمايشگاه سالانه «سبيت» در هانوفر آلمان که مهمترين نمايش همزيستي فناوري و اقتصاد است با حضور بزرگ ترين غول هاي دنيا فناوري اطلاعات و ارتباطات که از جمله شرکت هاي با سوددهي بالاي اقتصادي در دنيا به شمار مي روند در اين کشور برگزار مي شود. در حقيقت در دنياي امروز، توسعه فناوري هاي نوآورانه به خصوص فناوري اطلاعات وارتباطات با رشد اقتصادي پيوند محکم و انکارناپذيري دارد و براي مثال فردي چون «بيل گيتس» نه تنها به عنوان اسطوره دنياي فناوري ارتباطات و اطلاعات شناخته مي شود بلکه در راس ثروتمندترين مردان زمين نيز قرار دارد.
وزارت اقتصاد و فناوري
عملکرد اين وزارتخانه به بخش هاي اقتصاد، سياستگذاري هاي فناوري، سياستگذاري اقتصاد خارجي وسياستگذاري اروپايي تقسيم مي شوند. بخش سياستگذاري هاي فناوري بسيار گسترده بوده و در چارچوب مقولات فناوري بين الملي، نوآوري محيط زيست، مخابرات و پست، جامعه اطلاعاتي و استراتژي هاي هاي- تک تقسيم بندي مي شوند.
جامعه اطلاعاتي
بخش جامعه اطلاعاتي وزارت اقتصادو فناوري آلمان در توسعه بخشهاي امنيت روي اينترنت، کسب و کار الکترونيک و امنيت سکوهاي فناوري اطلاعات فعال است.
درحقيقت آلمان اهميت ويژه اي براي توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات نسبت به فناوري هاي کلاسيک و مهندسي مکانيک قائل است ودر اين راستا تلاش هاي بسياري انجام مي دهد به طوري که دولت اين کشور اروپايي معتقد است اقتصاد دانش – پايه و فناوري ارتباطات واطلاعات به شتاب رشد اقتصادي در بخش هاي مختلف کمک مي کند. در حال حاضر اين فناوي ها در حدود 40 درصد از کل رشد اقتصادي آلمان را در اختيار دارند و سالانه يک حجم تجاري 140 ميليارد يورويي را به همراه دارند. به همين منظور بخش ICT در آلمان يکي از بزرگ ترين بخش هاي اقتصادي به شمار مي رود و بيش از 800 هزار نفر و 650 هزار نفري مختصص در اين بخش مشغول به کار هستند.
پست و مخابرات
به گزارش مهر، در سال 2007 بازار سرويس هاي مخابراتي و پستي آلمان در مجموع بيش از 86/8 ميليارد يورو درآمد به دست آورد که از اين ميزان بيش از 23 ميليارد يورو متعلق به بخش پست و 65/5 ميليارد يورو مربوط به بازار شبکه وخدمات مخابراتي بود.
وزارت حمل و نقل، ساختمان و امور شهري
برخلاف آنچه برخي موافقان ادغام وزارت راه و ارتباطات و فناوري اطلاعات در ايران مي پندارند و بيان مي کنند در کشورتوسعه يافته اي چون آلمان فعاليت هاي مرتبط با حمل و نقل، ساختمان و امور شهري کاملاً مستقل ازارتباطات و فناوري اطلاعات است. در آلمان وزارتخانه حمل و نقل، ساختمان و امور شهري وجود دارد که به بخش هاي مختلفي تقسيم شده است که شامل حمل و نقل، ساختمان سازي، مسکن و امور شهري و توسعه فضايي است.
حمل و نقل
بي شک در دنياي ارتباطات امروز، فناوري ارتباطات نقش مهمي در سيستم هاي حمل و نقل ايفا مي کنند. به همين منظور يکي از زير مجموعه هاي بخش حمل و نقل اين وزارتخانه (و نه تمام آن) برروي فناوري هاي همراه متمرکز شده است. در اين زير مجموعه، توسعه فناوري هاي حمل و نقل دوستدار محيط زيست و کنترل از راه دور اطلاعات مربوط به حمل ونقل مد نظر قرار مي گيرند. توسعه فناوري در حمل و نقل به اين معني است که اين بخش نيز همانند ساير بخش هاي نيازمند مشارکت فعال فناوري هاي نوين و به خصوص ICT است.
نگاهي گذرا به چارت دولت فدرال آلمان نشان مي دهد که اين دولت اهميت ويژه اي به ارتباطات و فناوري اطلاعات مي دهد و چون اقتصاد را وابسته به فناوري مي داندجاده فناوري را درست در مسيراقتصاد کشانده است. البته نگاه به فناوري اطلاعات در تمامي بخش هاي يک کشور و دولت که مي خواهد دولت الکترونيک نيز داشته باشد ضروري است. درکشورهاي توسعه يافته هيچگاه به فناوري و فناوري اطلاعات نگاه تک بخشي نمي شود بلکه سازمان ها و وزارتخانه ها در حيطه کاري خود به اين فناوري ها توجه ويژه دارند.
ارتباطات در دانمارک، مستقل از راه و ترابري و همنشين وزارت علوم و فناوري
دانمارک يکي از کشورهاي اروپايي حوزه اسکانديناوي است که در شمار يکي ازکشورهاي توسعه يافته جاي دارد. در اين کشور وزارت علوم، فناوري و نوآوري و وزارت حمل و نقل دو وزارت کاملاً مستقل است و هر يک وظايف مخصوص به خود را به عهده دارند.
وزارت علوم، فناوري و نوآوري
فعاليت اصلي اين وزارتخانه در فضاهاي تحقيقات، فناوري اطلاعات (IT)، نوآوري، مخابرات و آموزش عالي است. اين وزارت شامل آژانس تله کام و IT ملي، آژانس علوم دانمارک و آژانس دانشگاه، فناوري و نوآوري بوده و همچنين توسعه موسسات و دانشگاه ها در دانمارک از ديگر اهداف مهم اين وزارتخانه هستند.
ICT
فناوري اطلاعات و ارتباطات از بخش هاي مهم وزارت علوم، فناوري و نورآوري است که بر تمام بخش هاي جامعه دانمارک اثر مي گذارد به طوري که توسعه در بخش ICT توانسته است همانند ساير کشورهاي توسعه يافته در رشد اقتصادي اين کشور تاثيرات مثبتي بر جاي بگذارد. همچنين توسعه ICT در اين کشور موجب شده است که موقعيت دانمارک در بخش فناوري هاي برتر ونوآوري در سطح جهاني رشد قابل توجهي داشته باشد.
اين وزارتخانه در بخش ICT تمرکز خود را بر روي سه فضاي اصلي معطوف کرده است که عبارت است از:
شهروند ديجيتالي
تمام شهروندان بايد بتوانند از مزاياي پتانسيل هاي ديجيتال بهره مند شوند. اين امر با توسعه زير ساخت هاي ICT همچون مخابرات و توسعه پهناي باند اينترنت ميسر شده است.
کسب و کار ديجيتالي
کسب و کار دانمارک بيشترين منفعت را از ديجيتالي شدن به دست آورده است به طوري که اين کشور در حال حاضر به نتايج خوبي در رقابت جهاني رسيده است.
بخش دولت ديجيتالي
ICT عملکردهاي بسيار چشمگيري در بخش مديريت دولتي و ارائه منسجم خدمات عمومي دارد. اين وزارت از توسعه ديجيتالي شدن در بخش عمومي حمايت مي کند و در اين راه از استادارد ها و امنيت ICT بهره مي گيرند. آژانس تله کام و IT ملي مسئول ساماندهي فعاليت هاي اين بخش است.
وزارت حمل و نقل و انرژي
به گزارش مهر مهمترين مسئوليت وزارت حمل و نقل در اين کشور ساماندهي و مديريت جاده ها، وسايط نقليه، راه آهن، بنادر، عمليات راه سازي، حفاظت ساحلي، خطوط هوايي، فرودگاه ها، هواشناسي و خدمات پستي است.
نگاهي گذرا به دولت دانمارک نشان مي دهد که اين دولت به عنوان کشوري توسعه يافته به خصوص در عرصه فناوري ارتباطات و فناوري اطلاعات و ارتباطات اهميت ويژه اي به ارتباطات و فناوري اطلاعات مي دهد.
ارتباطات در ژاپن؛ مستقل از راه و ترابري و زير نظر وزارت کشور و ارتباطات
کشور ژاپن يکي از پيشرفته ترين کشورهاي دنيا در عرصه دانش و فناوري به خصوص IT و ICT به شمار مي رود. در دولت نخست وزيري ژاپن 11 وزارتخانه فعال هستند. به دليل مهم بودن موضوع فناوري براي کشوري چون ژاپن دو وزارتخانه به اين موضوع اختصاص داده شده است. به طوري که بخش علوم و فناوري در وزارتخانه آموزش، فرهنگ، ورزش و علوم و فناوري گنجانده شده و بخش فناوري اطلاعات و فناوري اطلاعات و ارتباطات زير نظر وزارت کشور وارتباطات قرار گرفته است وزارت زمين، زير ساخت و حمل و نقل وزارت مجزايي است که وظيفه آن تنها سازماندهي امورات ترابري، زمين شهري وتورسيم بوده و در امور بخش گسترده اي چونICT دخالت نمي کند. اين درحالي است که در کشورمان طرح ادغام وزارت راه و فناوري ارتباطات و اطلاعات ارائه شده است.
وزارت کشور و ارتباطات
اين وزارتخانه مسئول ايجاد سيستم هاي بنيادي ملي در ژاپن است. اين سيستم ها شامل سازمان هاي مديريتي کشور، سيستم خدمات عمومي پرسنلي، ماليات – بودجه محلي، سيستمهاي انتخابات، پيشگيري از سوانح و آتش سوزي، اطلاعات و ارتباطات، خدمات پست و سيستم هاي آماري هستند.
امروزه مهمترين وظيفه وزارت کشور و ارتباطات ژاپن، پيشرفت هاي هر چه بيشتر IT اين کشور در سطح جهاني است.
هيات استراتژي جهاني ICT
هيات استراتژي هاي جهاني ICT در جولاي 2008 در اين وزارتخانه تاسيس شد. اين سازمان، عملکردهاي مرتبط با فناوري و سياستگذاري هاي جهاني را دنبال مي کند و همسويي صنعت، رسانه و ارتباطات را سازماندهي مي کند.
هيئت فناوري و ارتباطات
هيئت فناوري و ارتباطات نقش مهمي درخدمات پست و ديجيتالي کردن رسانه ها و پيشرفت استفاده ازICT به عهده دارد.
هيئت مخابرات
هيئت مخابرات نظارت و توسعه زير ساخت هاي مخابراتي وابسته به زندگي شهري را به عهده دارد و رقابت در بخش توسعه در بازار مخابرات، محافظت از مصرف کننده براي ارائه خدمات قابل اطمينان دولتي از سوي شرکت هاي خصوصي و دولتي و توسعه شبکه هاي بي سيم و کابلي مخابراتي و اينترنتي و همچنين تدوين سياستگذاري هاي استفاده از امواج راديويي موثر را سازماندهي مي کند.
وزارت فرهنگ، ورزش، علوم و فناوري
هيئت سياستگذاري هاي علم و فناوري دراين وزارتخانه مسئول توسعه علوم و فناوري هايي چون علوم محيط زيست، علوم مواد و فناوري هاي نانو، هوا فضا، انرژي هسته اي، علوم اقيانوسي و علوم زمين، کاهش سوانح و زمين لرزه است.
وزارت زمين، زيرساخت و حمل و نقل
وظيفه اصلي اين وزارتخانه توسعه صنعت ساختمان سازي، نقشه کشي محلي و ملي، آب و زمين، توسعه منطقه اي و شهري، رودخانه ها، جاده ها و راه آهن، حمل و نقل جاده اي، ناوگان دريايي، لنگرها و بنادر، هواپيمايي، توريسم، هواشناسي، گارد ساحلي و ايمني حمل و نقل است. نگاهي گذرا به چارت دولت ژاپن نشان مي دهد که اين دولت به عنوان يکي از فعال ترين کشورها در عرضه فناوري ارتباطات و فناوري اطلاعات و ارتباطات اهميت ويژه اي به ارتباطات و فناوري اطلاعات مي دهد.
شکست ادغام راه و ارتباطات در ايتاليا
ايتاليا يکي از کشورهاي توسعه يافته گروه 8 است. در اين کشور وزارت ارتباطات يکي از اعضاي مجموعه بزرگ وزارت توسعه اقتصادي است و وزارت زيرساخت ها و حمل و نقل وزارت مستقلي است که به ساماندهي امور حمل و نقل مي پردازد. به طوري که حتي بر خلاف ژاپن که توريسم در وزارت حمل ونقل گنجانده شده است در اين کشور به دليل اهميتي که به وضعيت مهم داده مي شود وزارت جداگانه اي به امور گردشگري و جذب توريست بين المللي اشتغال دارد.
وزارت ارتباطات
در ايتاليا نيز همانند کشورمان وزارت ارتباطات جايگزين وزارت پست و تلگراف شده است. جالب است در 1944 به دليل اينکه در آن زمان سيستم ارتباطات به ويژه پست به حمل و نقل وابسته بود، وزارت ارتباطات با وزارت حمل و نقل ادغام شد اما پس از به پايان رسيدن حکومت موسوليني در اين کشور و در راستاي توسعه سيستم هاي مخابراتي دردنيا عنوان اين وزارتخانه به وزارت پست و تلگراف و مخابرات تغيير يافت و سرانجام در سال 1997 و در آستانه آغاز قرن 21 که به قرن ارتباطات معروف است، عنوان آن به وزارت ارتباطات تبديل شد.
در سال 2008 و براساس نيازي که بازار فناوري اطلاعات و فناوري ارتباطات و اطلاعات به رشد اقتصادي دارد و اقتصاد نيز براي توسعه خود به همکاري با ارتباطات نيازمند است دولت برلوسکوني وزارت ارتباطات را در زير مجموعه گروه هاي وزارت بزرگتري با عنوان توسعه اقتصادي قرار داد.
همکاري موثر وزارت توسعه اقتصادي و ارتباطات، ضامني براي رقابت صحيح اپراتورهاي موبايل واينترنت در بازار ايتاليا به شمار مي رود. وزارت ارتباطات در اين کشور مسئول ثبت واحد اپراتورهاي بخش ارتباطات، آزاد سازي در بخش مخابرات همراه و تنظيم و حل اختلاف نظرهاي اين بخش و حمايت از حق مولف در بخش انفورماتيک و صوتي تصويري است.
همچنين حل اختلاف ميان اپراتور وکاربر، توزيع يکسان کالا و خدمات ICT در تمام مناطق کشور، هماهنگي اقتصادي، اجتماعي و سياسي در بخش راديو تلويزيون، دنياي نشر و مخابرات و توسعه فناوري هاي ديجيتال از ديگر وظايف اين وزارت است. ايجاد آزادي رقابت ميان اپراتورها در بازار ICT با هدف رشد و توسعه اقتصادي از موارد مهمي است که اين وزارتخانه با احترام به ضوابط موجود براي انجام تبليغات سالم و آزادي کاربر در انتخاب سرويس هاي ارائه شده از سوي اپراتورها آنها را اجرا مي کند.
به گزارش مهر، جالب است که اهميت نقش ارتباطات در رشد اقتصادي بين المللي تا حدي مورد توجه است که وزارت ارتباطات ايتاليا در سال 1999 ملزم به همکاري همه جانبه با وزارت صنايع، بازرگاني، صنايع دستي و وزارت تجارت خارجي شد و به اين ترتيب هر سه اين وزارتخانه ها در گروه مجموعه وزارت فعاليت هاي توليدي قرار گرفتند که مجموعه بزرگ فعاليت هاي توليدي در سال 2008 به وزارت توسعه اقتصادي تغيير نام داد.
فضاهاي عملکرد وزارت ارتباطات
ارتباطات و فناوري اطلاعات، طرح ملي تقويت بسامدها، خدمات پست و پست بانک توليدات چند رسانه اي و فناوري اطلاعات فضاهايي است که اين وزارت در آنها مانور مي دهد.
سازمان هاي وابسته به وزارت ارتباطات
سازمان تشکيل منابع انساني، سازمان سرويس هاي ارتباطات الکترونيک و گسترش راديويي، سازمان تشکيل منابع تجهيزاتي و انفورماتيکي، سازمان نظارت بر بخش پست وموسسه عالي ارتباطات و فناوري اطلاعات از جمله سازمان هاي وابسته به اين وزارتخانه هستند.
همچنين کميته اجرايي پهناي باند، شوراي عالي ارتباطات و کميسيون مطالعه و بررسي تمبرهاي پستي از نهادهاي فعال در اين وزارتخانه به شمار مي روند.
وزارت زير ساخت و حمل و نقل
اين وزارتخانه وظيفه ساماندهي شبکه هاي زير ساخت (جاده ها، آزاد راه ها، راه آهن، بنادر، خطوط هوايي) و سرويسهاي حمل ونقل را به عهده دارد. اين وزارتخانه درسال 1861 به عنوان بخشي از وزارت کار عمومي تشکيل شد. سپس در 12 دسامبر 1944 وزارت حمل و نقل و ارتباطات تاسيس شد. سپس اين وزارت به دو وزارت حمل و نقل و وزارت پست و تلگراف و تلفن تقسيم شد.
سازمان هاي وابسته به وزارت زير ساخت و حمل و نقل
دپارتمان زير ساخت ها، امور عمومي و فردي که به زير مجموعه هاي توسعه زمين، برنامه ريزي و پروژه هاي بين المللي، زيرساخت هاي جاده اي، تنظيم و قراردادهاي عمومي، امنيت زير ساخت ها، زير ساخت هاي راه آهن و زير ساخت هاي آبي و الکتريکي تقسيم مي شود. همچنين سازمان آماري مجموعه هاي امنيت جاده اي، حمل و نقل جاده اي، حمل ونقل راه آهن،حمل و نقل در آب هاي داخلي، فرودگاه ها و حمل و نقل هوايي و سيستم هاي انفورماتيکي، آماري و ارتباطات سيستم هاي حمل و نقل در دپارتمان حمل و نقل، ناوبري و سيستم هاي انفورماتيکي قرار دارند.
نگاهي گذرا به چارت دولت ايتاليا نشان مي دهد که اين دولت اهميت ويژه اي به ارتباطات و فناوري اطلاعات مي دهد و چون اقتصاد را وابسته به فناوي ميداند. جاده فناوري را درست در مسير اقتصاد کشانده است. البته نگاه به فناوري اطلاعات در تمامي بخش هاي يک کشور و دولت که مي خواهد دولت الکترونيک نيز داشته باشد ضروري است. در کشورهاي توسعه يافته هيچگاه به فناوري و فناوري اطلاعات نگاه تک بخشي نمي شود بلکه سازمان ها و وزارتخانه ها در حيطه کاري خود به اين فناوري ها توجه ويژه دارند.
بحث ادغام وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات و راه و ترابري در کشورمان اسفند ماه سال 83 مطرح شد. اما مدتي پيش با تصويب کميسيون صنايع و معادن مجلس زمينه اين ادغام هموار شد. با اين ادغام، وزارتخانه جديدي تحت عنوان وزارت ارتباطات و حمل و نقل متولد خواهد شد.
اين ادغام در حالي صورت مي گيرد که کليه کارشناسان را با يک سئوال بزرگ مواجه کرده است آنها به دنبال جواب اين سئوال هستند که با توجه به اينکه عصر آينده عصر جامعه اطلاعاتي است، فناوري اطلاعات چه جايگاهي خواهد داشت؟ آيا با اين اقدام مي توانيم به آينده فناوري اطلاعات و جبران عقب ماندگي ها اميدوار باشيم؟
منبع: دنياي کامپيوتر و ارتباطات، شماره 81
/س
قیمت استفاده از اینترنت در افغانستان ارزان شد
مژده به همه هموطنان
قیمت استفاده یک ساعت از انترنت بجای ۶۰ افغانی به ۱۰ افغانی تبدیل شد
مخابرات در افغانستان رشد چشمگیری داشته است
وزارت مخابرات افغانستان کاهش قابل ملاحظه ای را در قیمت ارائه انترنت در این کشور اعلام کرده است.
مقامات می گویند، این کاهش که پول استفاده از انترنت را تا شش برابر پایین می آورد، بدنبال اتصال افغانستان و پاکستان از طریق شبکه فیبر نوری بوجود آمده است.
در حال حاضر، شرکت نیمه دولتی افغان تلکام، یک ساعت استفاده از انترنت را در بدل شصت افغانی ارایه می کند.
اما وزیر مخابرات افغانستان گفت که سر از اول ماه جدی (دی) کاربران این شرکت، به جای شصت افغانی در ساعت، تنها ده افغانی پرداخت خواهند کرد.
امیرزی سنگین در مراسم افتتاح اتصال افغانستان و پاکستان از طریق فیبر نوری در کابل گفت که این دستاورد مهمی در عرصه ارایه ارزان خدمات انترنتی در افغانستان است.
آقای سنگین گفت: “خدمات انترنتی از طریق تلفن که حالا یک ساعت ۶۰ افغانی است از اول ماه جدی فی ساعت ده افغانی می شود. همچنین کسانی که میخواهند خدمات ماهواره انترنت از طریق تلفن (افغان تلکام) داشته باشند، در بدل هزار افغانی در ماه ارایه خواهد شد.”
سرمایه گذاری
افغانستان در سالهای اخیر در عرصه مخابرات پیشرفت چشمگیری داشته است. آوردن شبکه فیبر نوری در این کشور و اتصال آن با کشورهای منطقه از جمله تاجیکستان و ازبکستان، زمینه های خوبی را برای آینده استفاده از انترنت در افغانستان فراهم کرده است.
فیبر نوری وسیله ای است که اطلاعات و داده ها را از طریق نور با سرعت بالا انتقال می دهد و قیمت آن به تناسب سایر راه های ارتباطی ارزان تر است.
وزارت مخابرات افغانستان می گوید، یکی از عرصه های که بیشترین سرمایه گذاری در آن شده، بخش مخابرات در این کشور است، و یکی از عمده ترین پروژه ها در این عرصه، فیبر نوری بوده که در سال ۲۰۰۷، با سرمایه گذاری هفتاد میلیون دلاری حکومت آغاز شد.
این پروژه هم اکنون هفده ولایت و ۶۸ ولسوالی افغانستان را با هم ارتباط داده است.
وزارت مخابرات افغانستان می گوید، در حال حاضر بیش از یک میلیون نفر در افغانستان به انترنت دسترسی دارند و استفاده از تلفن همراه در میان افغانها، به حدود یازده میلیون نفر می رسد.
منبع بی بی سی
نگاهی به روند توسعه مخابرات در افغانستان
توسعه شبكه مخابرات در تمامی كشورها از جمله افغانستان كه كار بازسازی زیرساختهای آن طی سه دهه جنگهای داخلی تخریب شد، به عنوان یك امر مهم مستلزم تلاش و سرمایهگذاری كلان است.
دولت افغانستان بنا به ضرورتهای اجتماعی توسعه فعالیتهای این بخش را در اولویت كاری خود قرار داده است.
این در حالیست كه تاریخچه ایجاد تلفن در این كشور به زمان حكومت امیر “امان الله خان” به ۸۷سال قبل در سال ۱۲۹۸خورشیدی باز میگردد.
روند افزایش ظرفیت مخابرات در افغانستان تا ۳۰سال قبل با فراز و نشیب هایی رو به رو بوده است.
براساس آمار در سال ۱۳۵۵خورشیدی ۲۸هزار خط تلفن در كشور دایر بود كه این رقم هفت سال بعد به ۳۱هزار و ۲۰۰خط تلفن افزایش یافت كه اغلب این تلفنها به شهر كابل پایتخت افغانستان اختصاص داشت.
همچنین براساس تخمینهای سازمان ملل در سال ۱۳۷۶خورشیدی تعداد ۲۹هزار خط تلفن در سراسر افغانستان فعال بوده است.
بر پایه گزارشها تا سال ۱۳۷۷خورشیدی ارتباط تلفنی شهرهای كابل، هرات، مزارشریف ، قندهار و جلال آباد از طریق ماهواره و ماكروویو صورت میگرفت.
گرچه افغانستان تا ۱۱سپتامبر ۲۰۰۱میلادی از طریق چند خط تلفن با ایران و پاكستان ارتباط داشت اما اغلب شهرها بدون تلفن بود و وسیلهای برای ارتباط موثر و سریع در اختیار نداشته است.
پس از سقوط حكومت پنج ساله طالبان در اواخر سال ۲۰۰۱میلادی توسعه تلفن بیش از گذشته مورد توجه دولت فعلی افغانستان قرار گرفت كه علاوه بر نوسازی سیستمهای مخابراتی، سیستم جدید تلفن سیار نیز احداث و درحال بهرهبرداری است.
عدم توسعه شبكه مخابرات و مهاجرت شش میلیون افغان به خارج كشور همواره مشكلات زیادی را برای مردم ایجاد كرد، بطوریكه سال ۱۳۸۰خورشیدی شهروندان “جاغوری” ولایت “غزنی” در ۱۳۰كیلومتری جنوب شهر كابل شاهد یك حادثه دردناك بودند.
در این رویداد غمانگیز اعضای یك خانواده شش نفری كه برای گفت وگوی تلفنی با بستگان خود به پاكستان سفر كرده بودند، هنگام بازگشت به جاغوری از سوی راهزنان قتل عام و اموال آنان غارت و اجسادشان در كمال بیرحمی در یك محل متروكه رها گردید.
مرگ دستجمعی اعضای این خانواده برای كسانی كه در انتظار خبرهای خوش از عزیزان خود كه در خارج كشور زندگی میكردند، بسیار تلخ و دردناك بود.
با روی كار آمدن دولت طرفدار شوروی وقت در افغانستان و اشغال كشور از سوی ارتش سرخ تخریب زیر ساختها تحت عنوان مبارزه منفی با دولت دست نشانده مورد توجه مردم و گروههای مختلف سیاسی قرار گرفت.
به این ترتیب روند تخریب مراكز مخابراتی و شبكه خطوط تلفن در این كشور آغاز شد.
اغلب مردم مناطق روستایی بر این عقیده بودند آنچه را كه دولت برای آنان ساخته است برای نشان دادن تنفر خود از حكومت دست نشانده شوروی سابق در كابل، باید نابود شود.
در این ارتباط پایههای چوبی خطوط تلفن ثابت كه نقش موثری در برقراری ارتباط میان ولایات مختلف داشت، به عنوان سوخت مورد استفاده قرار گرفت و حتی كابلهای سیمی تلفن غارت شد و از آن در تهیه چوب لباسی استفاده شد.
این روند باعث شد تا مخابرات نه تنها در افغانستان توسعه نیابد بلكه روز به روز شبكههای مخابراتی نابود شود و با آغاز جنگهای داخلی در كابل كه میان نیروهای مجاهدین در سال ۱۳۷۱خورشیدی آغاز شد مركز اصلی مخابرات كشور در این شهر صدمه ببیید.
پس از این تاریخ ارتباط تلفنی افغانها با دنیای خارج قطع شد و پیش شماره “ “۰۰۹۳كه در دنیای مخابرات به افغانستان تعلق داشت از دفاتر مخابراتی حذف گردید.
در چنین شرایطی هنگام مراجعه به مراكز پستی و مخابراتی خارج كشور جمله “امكان ارتباط تلفنی، ارسال نمابر و محمولههای پستی به افغانستان تا اطلاع ثانوی ممكن نمیباشد” نظرها را به خود جلب میكرد.
این روند با سقوط شهر كابل بدست گروه طالبان در پاییز سال ۱۳۷۵خورشیدی وارد مرحله جدیدی شد، شهروندان افغان به علت نبود ارتباط تلفنی مجبور بودند برای تماس با عزیزان خود به كشورهای همسایه مسافرت كنند.
پس از شكست نیروهای طالبان در سال ۱۳۸۰در افغانستان ،اولین شبكه تلفن همراه به نام “افغان بیسیم” در كابل آغاز به كار كرد و دامنه توسعه آن به اغلب شهرهای كشور رسید.
شركت افغان بیسیم با سرمایهگذاری یك بازرگان افغان و دولت شروع به كار كرد و این درست زمانی اتفاق افتاد كه در سراسر افغانستان هر مرد افغان یك قبضه سلاح در اختیار داشت.
با توجه به تلاشهای دولت و نیز توسعه شبكه خطوط مخابراتی، هم اكنون ۳۶۹ شهر و شهرك افغانستان تحت پوشش شبكه مخابراتی قرار دارد.
۱۸ماه پس از شروع فعالیت شركت افغان بیسیم، دومین شركت تلفن همراه در افغانستان بنام “روشن” وارد بازار شد و این كار باعث گردید تا روند رشد و توسعه صنعت مخابرات در این كشور سرعت بیشتری یابد.
رقابت آزاد میان دو شركت افغان بیسیم و روشن باعث شد كه قیمتها كاهش یابد و روند توزیع سیم كارت در كشور رونق یابد و دو شركت برای پوشش بیشتر و جلب مشتری در فكر تسلط سراسری در افغانستان باشند.
این روند با ورود شبكه سوم تلفن همراه در تابستان ۱۳۸۵خورشیدی به نام “اریبا” سرعت بیشتری یافت.
“امیرزی سنگین” وزیر مخابرات افغانستان چهار ماه قبل هنگام صدور مجوز به چهارمین شركت خصوصی تلفن همراه به نام “اتصالات” اعلام كرد كه مردم بزودی شاهد كاهش قیمت مكالمات تلفنی در كشور خواهند بود.
وی افزود: پس از سرمایهگذاری در صنعت ساختمان، مخابرات بیشترین سرمایه را جذب كرده است.
به گفته وی شركتهای مخابراتی در سال گذشته خورشیدی ( (۱۳۸۴حدود ۷۰ میلیون دلار به دولت افغانستان مالیات پرداختهاند.
امیرزی تاكید كرد كه هم اكنون سرمایهگذاری در زمینه ارایه خدمات تلفن همراه و مخابرات به بیش از ۷۰۰میلیون دلار رسیده است.
چندی قبل به دنبال افزایش رقابت میان شركتهای خصوصی تلفن همراه در افغانستان توزیع رایگان سیم كارت نیز آغاز شده است.
شركت افغان بیسیم اعلام كرد كه تمام شهروندان افغان میتوانند پس از این سیم كارت این شركت را به صورت رایگان دریافت كنند.
هم اكنون شركتهای تلفن همراه در افغانستان كه بیش از ۱۶۰شهر را تحت پوشش دارند تلاش میكنند تا با ارایه خدمات جانبی از قبیل ارسال پیام كوتاه رایگان(اس.ام.اس)، محاسبه قیمت مكالمه به صورت ثانیه و سایر خدمات لازم مشتریان بیشتری را جلب كنند.
در آخرین رقابت میان این شركتها رییس شركت خصوصی تلفن همراه روشن در افغانستان اعلام كرد كه این شركت ارایه خدمات اینترنتی را به صورت آزمایشی از طریق تلفن همراه آغاز كرده است.
“كریم خواجه” گفت: این شركت خدمات “جی.پی.آر.اس” خود را آغاز كرده است و از این پس مشتركان میتوانند نامههای پست الكترونیكی خود را از طریق تلفن همراه دریافت و به دوستان خود ارسال كنند.
وی تاكید كرد: ارایه این خدمات با همكاری شركت “زیمنس” آلمان كه نیمی از خدمات روشن توسط این شركت ارایه میشود انجام شده است.
خواجه افزود: هم اكنون دارندگان تلفن همراه این شركت میتوانند از طریق شبكه اینترنت از آخرین اطلاعات در جهان دانش آگاهی یابند.
“امیرزی سنگین” وزیر مخابرات افغانستان پیشتر اعلام كرد كه ۷۰درصد جمعیت ۲۴/۲میلیون نفری این كشور تحت پوشش شبكههای مخابراتی قرار دارند.
به گفته این مقام مخابراتی، تا سه سال آینده ۹۰درصد مردم از خدمات مخابراتی بهرهمند خواهند شد.
وی گفت: برای این منظور صندوق توسعه مخابرات افغانستان ایجاد شده است كه تمام شركتهای خصوصی و دولتی ۲/۵درصد از عواید خود را به این صندوق واریز میكنند.
استفاده از فناوری جدید در صنعت مخابرات افغانستان طی چهار سال گذشته روند پرشتابی را شاهد بوده است.
هم اكنون شمار مشتركان تلفن همراه به بیش از یك میلیون و ۸۰۰هزار نفر و تلفن ثابت به ۴۰۰هزار مشترك در افغانستان میرسد.
این در حالیست كه افغانستان تابستان ۱۳۸۵خورشیدی از طریق ایران به كابل نوری متصل شد و بر اساس قراردادی كه به ارزش ۶۴/۵میلیون دلار میان شركت “شونگ زنگ” چین و وزارت مخابرات افغانستان امضا شد، این شركت طرح اجرای شبكه كابل سراسری نوری را طی ۲۴ماه آینده اجرا خواهد كرد.
اجرای این طرح به طول سه هزار و ۳۰۰كیلومتر از شهر هرات در غرب كشور افغانستان آغاز میشود.
این طرح به صورت یك خط كمربندی شهرهای قندهار، زابل، غزنی، كابل، پلخمری، مزار شریف، میمنه، شبرغان، بادغیس را به یكدیگر متصل و مجددا به هرات متصل میشود.
به گفته وزیر مخابرات افغانستان، با اجرای این طرح هزینه مكالمه تلفنی در كشور ارزان و تمام ارتباطات بینالمللی نیز از این طریق انجام خواهد شد كه این گامی مهم در راستای توسعه مخابرات افغانستان است.
علاوه بر اینكه تلفن همراه در افغانستان رشد حیرت انگیزی داشته است، دولت نیز با راهاندازی شركت دولتی “افغان تیلی كام” تلاش كرده است تا رشد و توسعه تلفن ثابت را در كشور افزایش دهد.
براساس این طرح هم اكنون شركت “شهید قندی یزد” در حال اجرای یك طرح سراسری مخابراتی در افغانستان است كه ۱۵۰هزار خط تلفن ثابت را در آینده نزدیك در اختیار استفادهكنندگان قرار میدهد.
با توجه به سرعت رشد مخابرات انتظار میرود كه افغانستان در این صنعت كشور ناشناختهای نباشد و مردم بتوانند از هر نقطهای با پیش شماره “”۰۰۹۳ با افغانستان ارتباط برقرار كنند.
نرخ مكالمه تلفنی در افغانستان نسبت به كشورهای همسایه به علت مشكلات امنیتی و كمبود برق بسیار زیاد است از این رو مقرر شده كه در سالهای آتی هزینه مكالمه تلفنی به نصف كاهش یابد.
هزینه هر دقیقه مكالمه تلفن در داخل افغانستان به این شرح است:
از تلفن ثابت به تلفن ثابت، یك افغانی ( ۱۸۵ریال ایران)
از تلفن ثابت به تلفن همراه، پنج افغانی ( ۹۲۵ریال ایران) از تلفن همراه به تلفن همراه، ۵/۵افغانی ( ۱۰۱۸ریال ایران) آساق/۱۵۱۳/۱۰۷۱/۳۳۲/۲۲۸۱
نخستين شبكه تلفن همراه
پس از شكست نيروهاي طالبان در سال ۱۳۸۰ در افغانستان ، اولين شبكه تلفن همراه به نام “افغان بيسيم” در كابل آغاز به كار كرد و با توجه به بازار بکر پیش رو، دامنه توسعه آن به اغلب شهرهاي كشور رسيد. شركت افغان بيسيم با سرمايهگذاري يك تاجر افغان مقيم امريكا و دولت افغانستان شروع به كار كرد و اين درست زماني اتفاق افتاد كه در سراسر افغانستان تقريبا هر مرد افغان يك قبضه سلاح در اختيار داشت.
۱۸ماه پس از شروع فعاليت شركت افغان بيسيم، دومين شركت تلفن همراه در افغانستان بنام “روشن” وارد بازار شد . روشن يك شركت چند مليتي است كه با سرمايه بنياد آغاخان فعاليت خود را آغاز نموده است. ورود اين شرکت چند ملیتی در عرصه مخابرات باعث گرديد تا روند رشد و توسعه صنعت مخابرات در اين كشور سرعت بيشتري يابد. رقابت آزاد ميان دو شركت افغان بيسيم و روشن باعث شد كه قيمتها كاهش يابد و روند توزيع سيم كارت در كشور رونق يابد و دو شركت براي پوشش بيشتر و جلب مشتري در فكر تسلط سراسري در افغانستان باشند. اين روند با ورود سومين شبكه تلفن همراه در تابستان ۱۳۸۵خورشيدي به نام “اريبا” سرعت بيشتري يافت. اريبا يك شركت لبناني است كه در بيش از هشت كشور خدمات تلفن سيار ارائه كرده است.
اکنون، سه شرکت تلفن همراه (افغان بیسیم، روشن و اریبا) درحال فعالیت هستند و به چند شرکت دیگر، از جمله “اتصالات” که یک شرکت اماراتی است، اجازه فعالیت داده شده است. از قول وزير مخابرات افغانستان، شركت اتصالات نيز به زودي وارد فعاليت خواهد شد. در آن صورت، تعداد شبكه ها و شركتهاي ارائه دهنده خدمات تلفن سيار در افغانستان به چهار منبع افزايش خواهد يافت.
در كنار تلفن سيار و موبايل، تلفن دیجیتال نیز پدیده جدیدی است كه توزیع آن از نزدیک به سه سال پیش در افغانستان شروع شد و به سرعت در شهرها و حتی ولسوالی ها درحال گسترش است.با توجه به تلاشهاي دولت و نيز توسعه شبكه خطوط مخابراتي، هم اكنون ۳۶۹ شهر و شهرك افغانستان تحت پوشش شبكه هاي مخابراتي قرار دارد.
“اميرزي سنگين” وزير مخابرات افغانستان چهار ماه قبل هنگام صدور مجوز به چهارمين شركت خصوصي تلفن همراه به نام “اتصالات” اعلام كرد كه مردم بزودي شاهد كاهش قيمت مكالمات تلفني در كشور خواهند بود. وي افزود: پس از سرمايهگذاري در صنعت ساختمان، مخابرات بيشترين سرمايه را جذب كرده است. به گفته وي شركتهاي مخابراتي در سال گذشته خورشيدي ((۱۳۸۴حدود ۷۰ ميليون دلار به دولت افغانستان ماليات پرداختهاند. اميرزي تاكيد كرد كه هم اكنون سرمايهگذاري در زمينه ارايه خدمات تلفن همراه و مخابرات به بيش از ۷۰۰ميليون دلار رسيده است.
توزيع سيم كارتها و خدمات رايگان
رقابتي شدن بازار سرويس تلفن و ارتباطات در افغانستان منجر به اين شد كه برخي از شركتهاي موبايل براي جلب رضايت مشتري، ارائه خدمات رايگان را نيز مد نظر قرار دهند. از چندي قبل به دنبال افزايش رقابت ميان شركتهاي خصوصي تلفن همراه در افغانستان توزيع رايگان سيم كارت نيز آغاز شده است. سال پيش شركت افغان بيسيم اعلام كرد كه تمام شهروندان افغان ميتوانند سيم كارت اين شركت را به صورت رايگان دريافت كنند. رقابت فشرده ميان شركتهاي خدمات تلفن همراه در افغانستان باعث شد كه بعلاوه تنزل هزينه هاي مكالمات، هم اكنون شركتهاي نامبرده كه بيش از ۱۶۰شهر افغانستان را تحت پوشش دارند تلاش كنند تا با ارايه خدمات جانبي از قبيل ارسال پيام كوتاه رايگان(SMS)، محاسبه قيمت مكالمه به صورت ثانيه و ساير خدمات لازم مشتريان بيشتري را جلب كنند.
چندماه پيش رييس شركت خصوصي تلفن همراه روشن در افغانستان اعلام كرد كه اين شركت ارايه خدمات اينترنتي را به صورت آزمايشي از طريق تلفن همراه آغاز كرده است. “كريم خواجه” گفت: اين شركت خدمات انترنتي(GPRS) خود را آغاز كرده است و از اين پس مشتركان ميتوانند نامههاي پست الكترونيكي خود را از طريق تلفن همراه دريافت و به دوستان خود ارسال كنند. وي تاكيد كرد: ارايه اين خدمات با همكاري شركت “زيمنس” آلمان كه نيمي از خدمات روشن توسط اين شركت ارايه ميشود انجام شده است. خواجه افزود: هم اكنون دارندگان تلفن همراه اين شركت ميتوانند از طريق شبكه اينترنت از آخرين اطلاعات در جهان دانش آگاهي يابند.
“اميرزي سنگين” وزير مخابرات افغانستان پيشتر اعلام كرد كه ۷۰درصد جمعيت۲۴/۲ميليون نفري اين كشور تحت پوشش شبكههاي مخابراتي قرار دارند. به گفته اين مقام مخابراتي، تا سه سال آينده۹۰درصد مردم از خدمات مخابراتي بهرهمند خواهند شد. وي گفت: براي اين منظور صندوق توسعه مخابرات افغانستان ايجاد شده است كه تمام شركتهاي خصوصي و دولتي ۲/۵درصد از عوايد خود را به اين صندوق واريز ميكنند.
استفاده از تكنولوژي جديد در صنعت مخابرات افغانستان طي چهار سال گذشته روند پرشتابي را شاهد بوده است.
هم اكنون شمار مشتركان تلفن همراه به بيش از سه ميليون نفر و تلفن ثابت به بيش از 500 هزار مشترك در افغانستان ميرسد.
اين در حاليست كه افغانستان تابستان ۱۳۸۵خورشيدي از طريق ايران به خط نوري نيز متصل شد و بر اساس قراردادي كه به ارزش ۶۴/۵ ميليون دلار ميان شركت “شونگ زنگ” چين و وزارت مخابرات افغانستان امضا شد، اين شركت طرح اجراي شبكه خط سراسري نوري را طي۲۴ماه آينده اجرا خواهد كرد. اجراي اين طرح به طول سه هزار و ۳۰۰ كيلومتر از شهر هرات در غرب كشور افغانستان آغاز ميشود. اين طرح به صورت يك خط كمربندي شهرهاي قندهار، زابل، غزني، كابل، پلخمري، مزار شريف، ميمنه، شبرغان، بادغيس را به يكديگر متصل و مجددا به هرات متصل ميشود. به گفته وزير مخابرات افغانستان، با اجراي اين طرح هزينه مكالمه تلفني در كشور ارزان و تمام ارتباطات بينالمللي نيز از اين طريق انجام خواهد شد كه اين گامي مهم در راستاي توسعه مخابرات افغانستان است.
علاوه بر اينكه تلفن همراه در افغانستان رشد حيرت انگيزي داشته است، دولت نيز با راهاندازي شركت دولتي “افغان تيلي كام” تلاش كرده است تا رشد و توسعه تلفن ثابت را در كشور افزايش دهد.
شماری از کشورها از جمله کشور هند، به سرمايه گذاری های هنگفتی در عرصه خدمات ارتباطي پرداخته اند. راکيش سوت، سفير هند در کابل می گويد گسترش ارتباطات تلفنی در افغانستان از مسايل مورد علاقه کشورش در زمينه کمک های مالی به افغانستان بوده است. او گفت هندوستان تاکنون ۶۰۰ ميليون دلار برای بازسازی افغانستان کمک کرده است که بخشی از اين پول ها برای گسترش مخابرات به کار رفته است. همچنين يك شركت ايراني بنام “شهيد قندي يزد” در حال اجراي يك طرح سراسري مخابراتي در افغانستان است كه ۱۵۰هزار خط تلفن ثابت را در آيندهي نزديك در اختيار استفادهكنندگان قرار ميدهد.
شتاب شگفت آور ارتباطات سيار در افغانستان بگونه اي بوده است كه گاهي باعث حيرت كشورهاي همجوار گرديده است. در كشورهاي مجاور افغانستان، توسعه مخابرات سيار با وجود سابقه بيشتر به اندازهي افغانستان شتاب نداشته است. اميرزی سنگين، وزير مخابرات افغانستان در مراسمی به اين مناسبت گفت کشورش به پيشرفت های “کم نظيری” در زمينه ارتباطات دست يافته است. او گفت: “افغانستان به تناسب کشورهای منطقه، به شکل کم سابقه ای از امکانات و سهولت های مخابراتی بهره برداری می کند و اين موفقيت بزرگی برای افغانستان است.”
در سال جاري ميلادي پس از توزيع سيم كارتهاي رايگان در افغانستان، مقامات وزارت مخابرات كشور همسايه غربي آن ايران به علت كندي پيشرفت در ساحه ارتباطات سيار مورد سئوال قرار گرفت و مجبور به پاسخگويي و توضيح در اين زمينه شد. اخيرا امكان تماس از ايران با تلفن هاي سيار افغانستان بسيار دشوار گرديده است. برخي تحليلگران بروز اين مشكل را بي ارتباط با گسترش بازار رقابت مخابرات در افغانستان نمي دانند. اين درحالي است كه بازار تلفن همراه در ايران بيش از ده سال در انحصار شركت ارتباطات سيار وابسته به دولت بود.
آنگونه که مسئولان مخابراتی در افغانستان می گويند هم اکنون بيش از سه ميليون خط تلفن همراه و تلفن ثابت در سراسر اين کشور مورد استفاده است. با توجه به سرعت رشد مخابرات در اين كشور، انتظار ميرود كه افغانستان در اين صنعت كشور ناشناختهاي نباشد و مردم بتوانند از هر نقطهاي با پيش شماره ۰۰۹۳ با افغانستان ارتباط برقرار كنند.
نرخ مكالمه تلفني در افغانستان نسبت به كشورهاي همسايه به علت مشكلات امنيتي و كمبود برق زيادتر است. اما از آنجا كه نظام اقتصادي افغانستان بر اساس بازار رقابت آزاد بنا شده، دولت حق دخالت در اين امر را ندارد. بهترين وسيلهي مهار قميتها و هزينه ها، توسعه و تشديد رقابت ميان شركتهاي سرويس دهنده است كه تا كنون به همين سو نيز روان بوده اند و نتايج خوبي در پي داشته است. قرار است در سالهاي آتي هزينه مكالمات تلفني به نصف كاهش يابد.
هزينه هر دقيقه مكالمه تلفن در داخل افغانستان به اين شرح است:
از تلفن ثابت به تلفن ثابت، يك افغاني، از تلفن ثابت به تلفن همراه، پنج افغاني، از تلفن همراه به تلفن همراه، ۵/۵افغاني. همچنين شركت تازه كار تلفن سيار اريبا خدمات خود را با تعرفه يكسان و با محاسبه پايه ثانيه اي با هزينه هر دقيقه 5/5 افغاني اعلام كرده است.
تلفن همراه، ابزار يا مد؟
تلفن يك وسيله ارتباطي صوتي است كه سهولت و سرعت ارتباطات را تامين مي كند. تلفن هاي سيار و موبايل از آنجا كه همواره همراه شخص اند سرعت و سهولت يادشده را دوچندان مي سازد. نياز به تلفن به حيث يك وسيله و ابزار ارتباطي سريع و آسان براي همگان قابل درك است اما زماني كه نياز اوليه رفع مي گردد، نيازهاي ثانويه نمايان مي شوند. گزارشگر بي بي سي ميگويد: در آغاز به کار شبکه های تلفن همراه در افغانستان، تنها داشتن تلفن همراه امتياز حساب می شد ولی حالا که بيش از سه سال از عمر اين وسيله ارتباطی در افغانستان می گذرد، آنچه توجه بيشتر جوانان را به خود جلب می کند، مدل گوشی های تلفن همراه است.
تازه ترين مدل های گوشی تلفن همراه که امکانات آهنگ گذاری، فيلمبرداری و عکاسی دارد حتی در بدل بيش از هشت صد دلار در بازارهای کابل به فروش می رود که خريداران اين گوشی ها را بيشتر جوانان پيرو مد تشکيل می دهند. با اين حال گوشی های ارزان قيمت نيز که به باور بسياری “محکم و با دوام” است، در ميان بزرگسالان و افراد عمدتا وابسته به قشر متوسط جامعه، طرفدار دارد.
بازار تجارت تلفن
گسترش پرشتاب تلفن همراه در افغانستان علاوه براينكه نياز ارتباطي مردم و سرگرمي هاي جوانان را پاسخ مي گويد، در بازار داد وستد نيز باعث رونق تجارت شده است. گزارشگر مي افزايد: امروز در حقيقت تلفن همراه بخش مهمی از زندگی افغانها را تشکيل می دهد. استفاده از تلفن همراه، در عين زمان تجارت پرمنفعتی را نيز در بازارهای افغانستان سروسامان داده است. فروش مدل های جديد و متنوع گوشی های تلفن همراه، فروش کارت های واحد پولی و غرفه های ثبت آهنگ و نوار تصويری در تلفن ها، بازارهای کوچک و بزرگ را در افغانستان گرم کرده و زمينه کار برای صدها شهروند افغان فراهم کرده است. در حالی که تنها چهار سال پيش، تلفن همراه اسم ناشناخته ای برای افغانها بود، حالا به گفته مقامات، پنج درصد افغانها تلفن همراه دارند.
نتيجه
افغانستان امروز، افغانستان نوين است. كشوري كه سخت ترين روزهاي عمر خود را صبورانه سپري كرده است امروز اميدوارانه مي كوشد از حجم انبوه تلخي هاي زندگي فرزندان خود بكاهد. اين كشور از ميان ويرانه ها و خاكسترها قد برافراشته است. هرچند هنوز رخ از قيد غبار و خاكستر و خون نشسته است و جراحت هاي متوالي را كماكان تحمل مي كند اما در عين حال آينده ي آن روشن و اميدوار كننده است. بدخواهان و آتش آفرينان اين مرز وبوم به زودي رسوا خواهند شد . مردم رنج كشيده و ماتم ديدهي اين سرزمين با گامهاي استوار خود شيوه زندگي جديدي را كه آغاز كرده اند فرو نخواهند گذاشت. نسل نو اين سرزمين جفا كشيده بسيار پرشتاب تر از نسل ديروز به پيش خواهد تاخت. شتاب اين حركت بيشتر از شتاب شگفتي آور ارتباطات افغانستان در طي چند سال اخير خواهد بود. هم اكنون سيماي افغانستان نوين بسيار متفاوت از افغانستان عصر طالبان و ماقبل طالبان مي باشد. بي گمان با وجود موانع عمده و چالشهاي سخت امنيتي و اقتصادي ، سير حركت اين تفاوت شگرف سريعتر از پيش ادامه خواهد يافت و نبض زندگي جديد در افغانستان هرگز متوقف نخواهد شد.
11/5/1386مختار(هاني)
منابع
سايت فارسي بي بي سي
http://bbc.co.uk/persian/afghanistan
وزارت مخابرات افغانستان
شركت افغان بيسيم
http://www.afghan-wireless.com
شاهراه توسعه
http://www.developmentgateway.org
ارتباطات درحال رشد
http://www.developingtelecoms.com/
ايسنا
توسعة خدمات مخابراتی دست آورد بزرگ در افغانستان
محمدشریف شایق/ خبرنگار آزاد
Sh_shayeq@yahoo.com
كمپنی مخابراتی افغان تیلی کام پنجمین کمپنی تیلفون همراه در افغانستان است که روز یک شنبه اول جدی رسما افتتاح گردید.
اميرزی سنگین وزیر مخابرات افغانستان در مراسم افتتاح این کمپنی گفت: حالا تمام دارنده گان تیلفون موبایل افغان تیلی کام درهرنقطه ازکشورمیتوانند ازخدمات این شبکه با کیفیت عالی و نرخ ارزانتر از قمیت سایرشرکت های مخابراتی مستفید گردند.
گفته می شود قیمت مکالمات این کمپنی در داخل شبکه فی دقیقه دو افغانی و با سایرشبکه های موبایل فی دقیقه چهار افغانی، قیمت مكالمه با کشورهای همسایه فی دقیقه نه افغانی وبا سایرکشورها دوازده افغانی محاسبه میگردد. رئیس شرکت مخابراتی افغان تیلی کام گفته است كه بطورمجموعی این پروژه شش ملیون دالر امریکایی هزینه برداشته است. مسوولان اين كمپنی گفته اند از همین اکنون براي استفاده كنندگان افغان تيلي كام در ولایات کابل، هرات، پروان، کاپیسا، لوگر، میدان وردک، ننگرهار،لغمان و کنر سهولت استفاده از انترنیت نیز فراهم ساخته اند.
پس از روی کار آمدن اداره موقت تا کنون صدها میلیون دالردر بخش مخابرات از سوی کمپنی های داخلی و خارجی سرمایه گذاری شده است، تاکنون چهار کمپنی بزرگ خدمات تلفونی را برای مردم ارایه می کنند.
در سال هایى نخستین داشتن تلفن همراه برای شهروندان افغانستان کار ساده یی نبود. برای خرید یک دستگاه تلفن همراه با سیم کارت آن، حداقل چهار صد دالر آمریکایی ضرورت بود.
اما با گذشت زمان که چندین شرکت تیلفونی درافغانستان به فعالیت آغاز کردند در نرخ سیمکارت و سیت تیلفون به صورت چشمگیری کاهش به میان آمده است.
براساس آمار ارایه شده از سوی وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی از هفت سال گذشته تا حالا 1,183 میلیون دالر در عرصه فن آوری مخابراتی در افغانستان سرمایه گذاری شده است که این بزرگترین سرمایه گذاری های خارجی درکشوراست. دولت افغانستان نیز سالانه از این مدرک، ده ها میلیون دالر در آمد دارد.
جدا از عوایدی که دولت از این راه بدست می آورد، مردم عادی نیز به شکل قابل توجهی از فعالیت شرکت های خصوصی تلفنی سود برده اند.
سرمایه گذاری در بخش مخابرات در حال حاضر زمینه کار را برای ده ها هزار شهروند افغانستان فراهم کرده است، این امر می تواند با توجه به آمار بالای بیکاري تحول قابل توجه باشد.
آمار وزارت مخابرات کشور نشان می دهد که در شرایط کنونی70 در صد نفوس افغانستان تحت پوشش خدمات تیلفونی قراردارند، و در حال حاضر تقریبا در هر جایی از افغانستان ممکن است رابطه بر قرار کرد و كمتر كسي را مي توان سراغ گرفت که تیلفون همراه نداشته باشد.
کیفیت پائین و نرخ نسبتا بالای مکالمات تلفنی در افغانستان هنوز از موردی است که شهروندان این کشور به آن انتقاد می کنند. رشد قابل توجه تیلفون همراه در افغانستان در ابعاد مختلف زندگی شهروندان این بی سود و زیان نیست.
رشد خدمات مخابرات در افغانستان علاوه بر دیگر سهولت های که در بالا ذکر کردم، تأمین رابطه میان باشندگان این کشور یکی فواید مهم این روند است، زیرا در گذشته به خاطر اندک ترین کاری هرکس مجبور بود روزها پیاده سفر کند و دشواری های زیادی را متحمل شود ولی امروز با پنج افغانی می تواند در هر گوشه این کشور تماس برقرار کند و رفع مشکل نماید.
اما انکشاف خدمات مخابراتی در افغانستان پیامدهای منفی نیزداشته است، مثلا با توجه به این مسأله که بیشترجمعیت این کشور تحت خط فقر به سر می برند و درآمد روزانه کمتر از یک دالر دارند، تهیة مصرف تلفون کار دشواری است و پرداخت 5 افغانی در برابر هر دقیقه شدید ترین ضربه به اقتصاد خانواده ها می باشد.
انکشاف خدمات مخابراتی هم درجهت مثبت و هم درجهت منفی پیامدهای فراوانی داشته است، مثلا جنایتکاران می توانند در اسرع وقت تبادل اطلاعات کنند و این امر در برنامه های تخریبی آنان موثر است.
اما در بعد مثبت نیز رشد خدمات تلیفونی نیز موثر است و مردم می توانند از فعالیت های تخریبی به نیروهای امنیتی اطلاع دهند.
آزار دادن دختران، ایجاد سوءظن در میان خانواده ها یکی از پیامدهای منفی تلیفون درافغانستان است.
اما چیزی که به این مشکل کمک کرده عدم آشنایی مردم افغانستان با برخی از اصول استفاده از تلیفون است، مثلا کسی می خواهد برای ادای نماز، مراسم فاتحه خوانی و سایر مراسم دینی به مراکز دینی داخل می شود لازم است تلیفون همراه خود را خاموش کند تا مشکل به میان نیاید، در حالی مردم به این امر توجه نمی کنند و این موارد زیاد دیده می شود.
به هرحال رشد خدمات تیلفونی درافغانستان را می توان یکی از دست آوردهای مهم دولت افغانستان خواند که تحولی بزرگی را در زندگی مردم افغانستان به میان آورده است.