سند ملی توسعه بخش عمران شهری حمل ونقل درون شهری

تهیه و تنظیم :

دفتر حمل ونقل و دبیرخانه شورایعالی

هماهنگی ترافیک شهرهای کشور

فهرست مطالب

 

 

بخش اول : شناسایی وضعیت و تحلیل شرایط موجود

  • ) وظایف , ویژگیها و ساختار کلی بخش
  • ) جایگاه بخش ( نقش بخش در تحقق اهداف چشم انداز , سیاستهای کلی ومضامین    دوازده گانه برنامه چهارم توسعه  ,همچنین  جایگاه بخش بلحاظ نوع فعالیت امور زیربنایی ,امور حاکمیتی ,امور تصدیهای اقتصادی و امور تصدیهای اجتماعی وفرهنگی )
  • ) بررسی وضعیت شاخص های اصلی بخش .
  • ) تبیین وضعیت موجود بخش .
  • ) تبیین وضعیت بخش در رابطه با مضامین ۱۲ گانه .
  • ) امکانات وقابلیتها , محدودیت ها و تنگناهای توسعه بخش .

بخش دوم : جهت گیریها والزامات توسعه بخش

 

۲-۱ )   جایگاه بخش حمل ونقل در تحقق اهداف چشم انداز.

۲-۲ )   اهداف کلی و راهبردهای کلان توسعه بخش جهت تحقق چشم انداز

۲-۳ )   اقدامات مهم واساسی .

بخش سوم : اهداف کمی و کیفی وسیاستهای اجرایی بخش

 

۳-۱ )   جدول شاخص های کلان بخش در سند توسعه

۳-۲ )   جداول اهداف کیفی بخش در سند توسعه

۳-۳ )   جداول اهداف کمی بخش در سند توسعه

۳-۴ ) جداول اعتبارات مورد نیاز تحقق اهداف کمی بخش

 

 

 

 

مقدمه:

با رشد و توسعه روز افزون زندگی شهری، جابجایی برای انجام فعالیتها، نیازمندی بیشتری به زیرساخت های حمل ونقل و گونه های مختلف آن بمنظور تامین سیستم های حمل و نقل مطلوب (ایمن – سریع – راحت- اقتصادی) برای شهروندان نمود یافته است. متاسفانه بدلیل عدم نگرش جامع  و فرابخشی و توجه کافی به این مهم از گذشته دور تاکنون و عدم استمرار مدیریت، حمل و نقل و ترافیک هزینه ها و خسارتهای اجتماعی و اقتصادی و زیست محیطی فراوانی در کشور بر جا گذاشته و می گذارد که مهمترین آنها تهدید های سه گانه منابع انرژی (سالانه حدود ۳۰ میلیارد لیتر بنزین و گازوئیل به ارزش حدود شش میلیارد دلار در کشور مصرف میشود) منابع انسانی (سالانه حدود ۲۰۰ هزار نفر کشته و مجروح ناشی از تصادفات رانندگی که خسارتی حدود پنجاه هزار میلیارد ریال در کشور دارد) و منابع زیست محیطی (حدود ۷۰ درصد آلودگی هوای شهر ها ناشی از حمل و نقل و ترافیک است) میباشد و بعلاوه میلیونها ساعت اتلاف وقت ارزشمند مردم و ناراحتی های روحی و روانی ناشی از تاخیر در تراکم ترافیک می باشد.

بخش عمده این هزینه ها با بهره گیری از علم مهندسی برنامه ریزی حمل ونقل، افزایش سهم حمل ونقل همگانی از سفرهای شهری، استفاده بهینه از حمل ونقل همگانی، سیاستگذاری صحیح و هماهنگ کاربری زمین و حمل ونقل در طرحهای توسعه و عمران، استفاده از تجارب موفق جهانی، ارتقاء سطح آموزش وفناوری های صحیح در رانندگی، اجرای جدی مقررات، تعیین راهبردهای کاهش شدت و تعداد تصادفات رانندگی، مدیریت مصرف سوخت و اصلاح ساختار تشکیلاتی مربوط به حمل ونقل در ارگانهای ذیربط قابل کنترل و کاهش است .

  • – وظایف ، ویژگیها و ساختار کلی بخش :

الف – وظیفه بخش حمل و نقل و ترافیک مطابق قانون تأسیس شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور عبارتند از :

 

 

 

 

 

قانون تاسیس شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور

مصوب هشتم اسفند ۱۳۷۲

 

ماده ۱- به منظور اعمال سیاست های جامع و هماهنگ ترافیکی و تهیه خط مشی لازم و بهبود اداره کلیه امور مربوط به امر عبور و مرور همانند طراحی، برنامه ریزی، سازماندهی، هماهنگی، هدایت، نظارت و انتظامات ترافیکی شهرها . شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور که از این پس شورای عالی نامیده میشود، مرکب از اعضای زیر تاسیس می شود:

  • معاون وزیر کشور، ریاست شورا
  • معاون وزیر راه و ترابری
  • معاون وزیر مسکن و شهرسازی
  • معاون وزیر پست و تلگراف و تلفن
  • معاون رئیس سازمان برنامه و بودجه
  • رئیس سازمان حفاظت محیط زیست یا معاون وی
  • فرمانده نیروی انتظامی یا معاون وی

مصوبات این شورا پس از تصویب وزیر کشور قابل اجراست

ماده ۲- وزارت کشور عهده دار دبیر خانه شورای عالی خواهد بود.

ماده ۳- شورای هماهنگی ترافیک استان به ریاست استاندار یا معاون عمرانی وی و با حضور مدیران کل وزارتخانه ها و سازمان های عضو شورای عالی مستقر در استان و فرمانده ناحیه انتظامی تشکیل میشود.

تبصره – دبیر خانه شورای هماهنگی ترافیک استان در استانداری ها خواهد بود.

 

ماده ۴- مصوبات شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور، که باید در چارچوب قوانین و مقررات کشور باشند، با رعایت ماده یک این قانون، برای کلیه وزارتخانه ها، موسسه ها، سازمان های دولتی، نهادها و موسسه های عمومی و خصوصی لازم الاجرا است.

ماده ۵- وظایف شورای هماهنگی ترافیک استان، همچنین دبیر خانه شورای عالی و شورای هماهنگی ترافیک استان بر اساس آئین نامه ای خواهد بود که وزارت کشور تهیه و به تصویب می رسد.

ماده ۶- کلیه قوانین و مقررات مغایر از تاریخ تصویب این قانون ملغی و بلااثر است.

تبصره – مصوبات شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشوری نباید مغایر با مصوبات قانونی شورای عالی شهرسازی و معماری و شورای عالی هماهنگی ترابری کشور باشد.

 

 

نمودار بخش حمل و نقل درون شهری

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

آئین نامه موضوع ماده ۵ قانون تاسیس شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور

مصوب دوم مهرماه ۱۳۷۴ هیات وزیران

 

 

ماده ۲- وظایف دبیر خانه شورای عالی عبارتند از:

الف – وظایف عمومی دبیر خانه ای از قبیل مکاتبات و ارسال مراسلات

ب – امور مربوط به جلسات شورای عالی از قبیل اعلام زمان تشکیل و لغو جلسه به اعضا، تنظیم دستور جلسه و تهیه گزارش موضوعات مورد بحث در جلسه و صورتجلسه

پ – ثبت، نگهداری و ابلاغ مصوبات شورای عالی

ت – تهیه و جمع آوری اطلاعات لازم و انجام تحقیقات و پژوهش در زمینه حمل و نقل

ث – ایجاد بانک اطلاعات در زمینه حمل و نقل شهری در سطح ملی

ج – ارائه شاخص ها، معیارها، استانداردها، آمار و اطلاعات فنی، کارشناسی و مدیریتی به شورای عالی

چ – پیگیری تهیه و اجرای طرح های جامع حمل و نقل بر اساس اولویت های مصوب

ح – شناسایی و دسته بندی مهندسان مشاور و پیمانکاران داخلی و خارجی صاحب صلاحیت

خ – تهیه و تدوین شرح خدمات در امر حمل و نقل

د – ارائه خدمات فنی، تشکیلاتی و مشورتی به شورای هماهنگی استان ها

ذ – ایجاد هماهنگی لازم در کلیه امور مربوط به حمل و نقل و ترافیک درون شهرهای استان و اقدامات مشابه برون شهری، بر اساس مصوبات شورای عالی، و شرایط استانی

ر – برگزاری نشستها و نمایشگاه های تخصصی با همکاری سازمان های ذیربط به منظور نیل به اهداف مذکور.

 

 

 

 

 

 

ج –  وظایف دفتر حمل و نقل و دبیر خانه شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور

 

با توجه به ماده ۳ آئین نامه موضوع ماده ۵ قانون تأسیس شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور محل دبیر خانه شورای عالی را معاونت هماهنگی امور عمرانی وزارت کشور تعیین نموده است لذا وظایف محوله به دفتر فوق بر اساس تشکیلات مصوب وزارت کشور بشرح ذیل میباشد.

  • مطالعه و بررسی جهت اصلاح، تهیه و تدوین آئین نامه ها، طرحها، لوایح مربوط به حمل ونقل ترافیک با هماهنگی دیگر واحدها و سازمانهای ذیربط جهت تصویب و نظارت بر حسن اجرای مصوبات.
  • انجام امور کارشناسی برای بازنگری و طی تشریفات لازم برای تصویب آیین نامه راهنمایی و رانندگی با همکاری راه و ترابری و نظارت بر حسن اجرای آن.
  • ایجاد هماهنگی و ارائه مشورت و راهنمایی برای بهبود ترافیک و فعالیتها و عملکرد شرکتها و سازمانها و واحد های ارائه خدمات در امور جابجایی مسافران درون شهری و برون شهری.
  • شرکت در جلسات شوراها، کمیته ها و کمیسیونهای تخصصی.
  • انجام وظایف و اختیارات قانونی وزارت کشور در زمینه امور حمل و نقل و ترافیک از طریق مطالعه، طراحی، تدوین ضوابط، ایجاد هماهنگی، هدایت و نظارت بر حسن اجرای قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی.
  • بررسی و ارائه شاخص ها، معیارها و ضوابط و استاندارد های فنی، مهندسی در امر حمل و نقل و ترافیک و هماهنگی بین دستگاه های ذیربط برای ارتقاء شاخص های موجود و رسیدن به شاخص های مطلوب.
  • برنامه ریزی و تدوین سیاست های حمل و نقل و ترافیک شهرهای کشور و اقدامات مشابه و هماهنگ برون شهری.
  • هدایت و نظارت بر مطالعات و تهیه طرح های حمل و نقل و ترافیکی شهرهای کشور.
  • انجام مطالعات تحقیقات و پژوهشهای لازم در خصوص مسائل و موضوعات اساسی حمل و نقل و ترافیک در سطوح ملی و نظارت عالیه بر حسن انجام این امور در سطح محلی.
  • برقراری ارتباط با دانشگاه ها و موسسات پژوهشی و تخصصی داخلی و خارجی دست اندرکار حمل و نقل و ترافیک برای دستیابی به آخرین اطلاعات و آمار و نوآوری ها و استانداردها و نیز برگزاری همایش ها و نشست های علمی و آموزشی.
  • اهتمام در تدوین برنامه های آموزشی برای ارتقاء سطح فرهنگ ترافیکی شهروندان از طریق رسانه های جمعی و آموزش و پرورش، با همکاری دستگاه های ذیربط.
  • شناسایی و ارزیابی مهندسین مشاور داخلی و خارجی دست اندر کاران حمل و نقل و ترافیک دارای صلاحیت.
  • انجام امور دبیر خانه شورایعالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور موضوع ماده ۲ آئین نامه اجرایی قانون تاسیس شورایعالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور مصوب ۲/۷/۱۳۷۴ هیئت وزیران و پیگیری مصوبات شوراء و ارائه گزارشهای لازم به آن شوراء.
  • بررسی کارشناسی برای تدوین و بازنگری جدول جرائم رانندگی در سطح کشور و مناطق آزاد تجاری و نظارت بر حسن اجرای آن.
  • تهیه و تدوین آئین نامه معاینه فنی خودرو با همکاری وزارت راه و ترابری و نظارت بر حسن اجرای آن و همکاری در طرح جایگزین خودرو و تاکسی های فرسوده.
  • نظارت بر حسن اجرای قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی.
  • نظارت و همکاری با شورای حمل و نقل و ترافیک شهر تهران
  • انجام امور کارشناسی برای تهیه و تدوین راهبردهای افزایش ایمنی و کاهش تصادفات و خسارات مالی ناشی از آن با همکاری واحدهای مربوطه و همکاری با کمیسیون ایمنی راه های کشور.
  • ایجاد هماهنگی به منظور اجرای طرحهای جلوگیری از آلودگی هوا وکاهش سفرهای درون شهری و تدوین سیاستهای استفاده از گاز طبیعی و دیگر سوختهای نوین در بخش حمل و نقل .
  • شرکت در جلسات و همکاری با کمیته اجرایی کاهش آلودگی هوای تهران و کمیته مواقع اضطراری آلودگی هوای شهر تهران.
  • همکاری های فنی با شورای عالی محیط زیست و شورای عالی ترابری کشور در مورد کاهش آلودگی هوا و مشکلات حمل و نقل درون شهری ناشی از تردد وسایط نقلیه.
  • نظارت بر حسن اجرای کلیه ضوابط و مقررات حمل و نقل و پیگیری و هماهنگی برای اجرای مقررات تاثیر گذار در حمل و نقل.
  • بررسی کارشناسی و اعلام نظر راجع به طرح های پیشنهادی راهنمایی و رانندگی مانند تحول ساختاری و ارائه خدمات مربوط به طرح تعویض پلاک خودرو، آئین نامه برای آموزشگاه های رانندگی.

 

۱-۲- جایگاه بخش :

جایگاه بخش حمل و نقل با عنایت به تفکیک وظایف دولت در حوزه های چهارگانه امور حاکمیتی، امور تصدیهای فرهنگی و خدماتی، امور زیر بنایی و امور تصدیهای اقتصادی بعنوان یکی از وظایف مهم دولت در حوزه امور زیربنایی است که موجب تقویت زیر ساخت های اقتصادی و تولیدی کشور می گردد. این وظیفه حمایت و نظارت توسط شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور و دفاتر مربوطه انجام میگرد.

امور حاکمیتی بخش دروزارت کشور در قالب معاونت هماهنگی امور عمرانی انجام می گیرد.

در سندهای فرا دست (سند چشم انداز، سیاست های کلی برنامه چهارم و مضامین دوازده گانه برنامه چهارم) وضعیت بخش بشرح ذیل تدوین شده است که جایگاه و اهمیت بخش را بیان می نماید.

 

 

  • سند چشم اندازتوسعه کشور

 

ویژگی های جامعه ایرانی در افق چشم انداز

–  برخورداری از سلامت و بهره مندی از محیط زیست مطلوب

–  توسعه یافتگی با تاکید بر عدالت اجتماعی و حفظ کرامت انسانی

–  برخورداری از دانش پیشرفته، توانا در تولید علم و فن آوری متکی بر سهم برتر منابع انسانی و سرمایه اجتماعی در تولید ملی رشد پرشتاب و مستمر اقتصادی، ارتقاء نسبی سطح درآمد سرانه و رسیدن به اشتغال کامل.

 

  • سند مضامین ۱۲ گانه برنامه:

الف –  ایجاد نظام جامع حمل و نقل و تنظیم سهم هر یک از زیر بخش های آن با توجه به جهات زیر

–  برقراری تعادل و تناسب بین زیر ساخت ها و ناوگان

– افزایش ایمنی

–  کاهش آلودگی زیست محیطی

–  کاهش مصرف انرژی

–  ملاحضات اقتصادی

ب –  افزایش بهره وری تا رسیدن به سطح عالی از طریق پیشرفت و بهبود روشهای حمل و نقل و مدیریت منابع انسانی

ج –  توسعه و اصلاح شبکه حمل و نقل با توجه به تقاضا

د –  فراهم نمودن جذب سرمایه های خارجی و داخلی و جلب مشارکت مردم و گسترش پوشش بیمه ای در همه فعالیت های این بخش

 

  • سند سیاست های کلی:

– کسب فناوری بویژه فناوری زیستی، اطلاعات و ارتباطات، زیست محیطی

– هم افزایی و گسترش فعالیت های اقتصادی در زمینه هایی که دارای مزیت نسبی هستند از جمله حمل و نقل با اولویت سرمایه گذاری در ایجاد زیر بناها و زیر ساخت های مورد نیاز

– تلاش در جهت تحقق عدالت اجتماعی و ایجاد فرصتهای برابر و ارتقا سطح شاخصهایی از قبیل آموزش،  سلامت

– توانمند سازی بخش های خصوصی و تعاونی بعنوان محرک اصلی رشد اقتصادی و کاهش تصدی دولت همراه با حضور کار آمد آن در قلمرو  امور حاکمیتی

– ایجاد اشتغال مولد و کاهش نرخ بیکاری

–  اصلاح نظام آموزشی و کار آمد کردن آن برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز.

 

۱ ـ ۳ ـ بررسی وضعیت شاخص های اصلی بخش

۱ـ حمل و نقل عمومی

بررسی اجمالی بر وضعیت حمل و نقل کشورهای پیشرفته و توسعه یافته موید این نکته است که یکی از ویژگیهای عمده این گونه کشورها در بخش حمل و نقل ،برخورداری از شبکه حمل ونقل عمومی گسترده،ایمن و با قابلیت دسترسی آسان می باشد که در مقایسه با وسائل نقلیه شخصی با هزینه های واقعی از مزیت های بالاتری نسبت به سایر سیستم های حمل و نقل درون شهری برخوردار می باشد.در این راستا با توجه با تاکید صورت گرفته در ماده ۳۰ قانون لایحه برنامه چهارم توسعه کشور مبنی بر توسعه و ارتقاء سهم  حمل ونقل عمومی از سفرهای درون شهری به ۷۵ درصد از جمله اهداف تحقق این امر می باشد

 

  سال پایه۱۳۷۸ برنامه سوم توسعه
۱۳۷۹ ۱۳۸۰ ۱۳۸۱ ۱۳۸۲ ۱۳۸۳
   مترو   و قطار شهری

طول خطوط به ازای هر یکصد هزار نفر

( فقط شهر تهران )

۰ ۲/۰ ۵۰/۰ ۷۰/۰ ۸۰/۰ ۸۰/۰
سهم مترو از کل سفرهای شهری

(فقط تهران )

۰ ۵/۱ ۳/۲ ۴/۳ ۲/۴ ۲/۵
 

اتوبوس و مینی بوس

تعداد اتوبوس در شهرها به ازای هر یکصد هزار نفر ۷/۲۹ ۳/۳۱ ۵/۳۲ ۶/۳۳ ۱/۳۵ ۴/۳۶
تعداد مینی بوس در شهرها با ازا هر یکصد هزار نفر ۱/۲۸ ۶/۲۷ ۳/۲۷ ۷/۲۷ ۰/۲۸ ۶/۲۸
سهم اتوبوس. و مینی بوس  از کل سفرهای شهری ۴/۱۸ ۱/۱۹ ۶/۱۹ ۲/۲۰ ۴/۲۱ ۳/۲۲
تاکسی تعداد تاکسی ومسافربر شخصی  در شهرها به ازا هر یکصد هزار نفر ۳۹۵ ۴۰۸ ۴۱۳ ۴۲۵ ۴۳۸ ۴۵۰
سهم تاکسی و مسافربر شخص از کل سفرهای شهری ۹/۱۸ ۳/۱۹ ۸/۲۰ ۴/۲۱ ۸/۲۱ ۱/۲۲

 

 

۲ ـ  تصادفات

تصادفات ترافیکی از عوامل بسیار مهم مرگ و میر و صدمات شدید جانی و مالی بوده است بطوریکه تحقیقات اخیر در ایران حاکی از این مطلب می باشد که هم اکنون حدود ۲۵ درصد تلفات ناشی از مرگ و میرهای غیر طبیعی ناشی از تصادفات ترافیکی می باشد. نکته حاضر اهمیت اینکه در حال حاضر به ازای هر ۱۰هزار  وسیله نقلیه در ایران ، بطور متوسط  ۸/۲۴ نفر دراثر حوادث ناشی از تصادفات رانندگی می میرند در حالیکه در کشورهای پیشرفته جهان این رقم ۳ نفر به ازای هر۱۰ هزار وسیله نقلیه در تصادفات رانندگی می باشد . ضمن توجه به اطلاعات فوق لازم به ذکر است مواد ۴و ۹۳ قانون برنامه چهارم توسعه کشور تاکید ویژه ای مبنی بر انجام اقدامات و تدابیر لازم بمنظورمهار و کاهش مرگ و میرهای ناشی از تصادفات رانندگی دارد .

 

  سال پایه۱۳۷۸

دوران برنامه سوم توسعه

۱۳۷۹ ۱۳۸۰ ۱۳۸۱ ۱۳۸۲ ۱۳۸۳
تعداد خودرو شماره گذاری تا سال (هزار دستگاه) ـ ـ ۷/۶۳۲۳ ۲/۷۷۷۵ ۶/۸۶۵۴ ۱/۱۱۰۱۸
تعداد تصادفات رانندگی

ـ

ـ ۴۱۷۴۹۵ ۴۸۲۴۹۵ ۵۲۳۵۰۵ ۵۶۹۲۸۷
تلفات و جراحات انسانی تصادفات تلفات ـ ـ ۱۹۷۲۷ ۲۱۸۷۳ ۲۵۷۲۲ ۲۶۸۷۰
جراحات ـ ـ ۱۹۸۰۵۰ ۲۸۱۹۵۵ ۳۷۴۵۰۰ ۵۶۹۲۸۷

– تعداد کشته شدگان تصادفات رانندگی به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت در سال ۱۳۸۲   =  ۷/۳۸  نفر

– درصد تعداد کشته شدگان تصادفات رانندگی به تعداد مجروحان تصادفات رانندگی در سال  ۱۳۸۲ =  ۸/۶  %

 

 

 

 

۱-۴- تبیین وضعیت موجود بخش

در طی سالهای اجرای برنامه سوم اطلاعات مهمی نسبت به تهیه و توسعه  ناوگان حمل و نقل عمومی صورت گرفته است .

  • طرح یکسان سازی نرخ ارز و اتخاذ تدابیری از قبیل تامین ۶۵ درصد قیمت اتوبوس از محل اعتبارات بهینه سازی مصرف سوخت بگونه ای اقدام گردید که بطور متوسط در طی این دوره تاسال۱۳۸۳ سالانه حدود ۲۸۰۰ دستگاه اتوبوس به ناوگان اتوبوسرانی شهری اضافه شده است و پیش بینی میگردد مجموعا” تا پایان برنامه سوم به ۴۰۰۰ دستگاه بالغ گردد.
  • استفاده از اتوبوس با سوخت CNG از برنامه دوم با تبدیل موتور  اتوبوس های دیزل آغاز گردید از سال ۱۳۸۰ با عقد قرارداد خرید ۱۸۵۷ دستگاه اتوبوس گاز سوز از شرکت های خودروساز نسبت به  خرید اتوبوس (پایه) گاز سوز اقدام گردید.
  • مهمترین برنامه اتخاذی در این بخش، اجرای برنامه خصوصی سازی اتوبوسرانی است که تا پایان سال ۱۳۸۲ بالغ بر ۲۴۰۰ دستگاه اتوبوس به بخش خصوصی واگذار شده است.
  • با تصویب آیین نامه جایگزینی تاکسی فرسوده، نسبت به تهیه و تامین ۱۵۰۰۰ تاکسی سمند گاز سوز با همکاری دستگاههای ذیربط اقدام گردید که تاکنون نسبت به جذب حدود ۵۰۰۰ دستگاه تاکسی اقدام و پیش بینی میگردد تا پایان سال ۱۳۸۳ نسبت به اجرای کامل طرح فوق اقدام شود.
  • شبکه حمل و نقل ریلی شهر تهران و حومه در طی سالهای برنامه سوم با حدود ۶۹ کیلومتر مسیر به مرحله بهره برداری رسید و در طی این سالها مورد استقبال شدید مردم قرار گرفت  بگونه أی که در حال حاضر از مجموع ۱۳ میلیون سفر در شهر تهران، روزانه بالغ بر ۷۳۰ هزار سفر با استفاده از شبکه حمل و نقل ریلی شهر تهران انجام می پذیرد.
  • محدودیت تعداد واگن، ضرورت تکمیل پروژه های نیمه تمام شبکه مترو از مهمترین مشکلات مترو در این دوره است.
  • در طی سالهای اجرای برنامه سوم و در راستای توسعه ساماندهی حمل و نقل عمومی نسبت به اجرای پروژه حمل و نقل ریلی در شهرهای بالای یک میلیون نفر (اصفهان، شیراز، تبریز، اهواز، کرج و مشهد) اقدام گردید و پبش بینی شده است در نیمه اول سالهای اجرای برنامه چهارم بهره برداری از فاز اول طرحهای فوق امکان پذیر شود.

در طی سالهای ۸۳-۱۳۷۹ با وضع ضوابط و تصویب قوانین و مقررات مختلف توسط دولت، مجلس و شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور اقدامات اساسی در بهبود عبور و مرور در شهرها صورت گرفته است. در طی این دوره عملکرد کلیه واحدهای مرتبط ، متمرکز به تجهیزو توسعه حمل و نقل عمومی و ساماندهی آن شده است با بازنگری تجربه فوق تلاش شده است در طول سالهای برنامه چهارم توسعه ارتقاء سهم حمل و نقل عمومی به ۷۵ درصد از کل سفرهای درون شهری (مورد تأکید قانون برنامه چهارم توسعه ) تحقق یابد .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

وزارت کشور

معاونت هماهنگی امورعمرانی

دفترحمل ونقل ودبیرخانه شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور

 

عنوان فعالیت دوره اول ریاست جمهوری دوره دوم ریاست جمهوری
۱۳۷۶ ۱۳۷۷ ۱۳۷۸ ۱۳۷۹ ۱۳۸۰ ۱۳۸۱ ۱۳۸۲ ۱۳۸۳
تعداد سازمانها وشرکتهای اتوبوسرانی مصوب ۴۸ ۴۸ ۶۱ ۶۹ ۷۵ ۷۶ ۷۹ ۷۹
تعداداتوبوسهای ملکی ۱۰۰۰۰ ۱۱۴۰۰ ۱۲۴۰۰ ۱۱۳۰۰ ۱۱۶۰۰ ۱۳۲۰۰ ۱۴۵۰۰ ۱۶۵۰۰
جابجائی مسافربااتوبوس(میلیون نفر) ۲۱۰۰ ۲۳۹۴ ۲۶۰۴ ۲۳۷۳ ۲۴۳۶ ۲۷۷۲ ۳۰۴۵ ۳۵۰۰
تعدادتاکسی وتاکسی موقت(مسافربرشخصی)

(هزاردستگاه)

۶۵ ۷۳ ۸۱ ۸۵ ۹۲ ۱۰۵ ۱۳۴ ۱۵۰
جابجائی مسافرباانواع تاکسی(میلیون نفر) ۱۹۵۰ ۲۱۹۰ ۲۴۳۰ ۲۵۵۰ ۲۷۶۰ ۳۱۵۰ ۴۰۰۰ ۴۵۰۰
تاسیس سازمان یاشرکت های قطارشهری علاوه بر شرکت متروی تهران(تجمعی) ۲ ۳ ۳ ۵ ۶ ۶ ۷ ۷
تاسیس سازمان حمل ونقل همگانی درشهرهای زیرصدهزارنفر(تجمعی) ۰ ۰ ۰ ۰ ۵ ۵۰ ۶۵ ۸۰
استفاده ازگازطبیعی دستگاه  اتوبوس شهری ۰ ۰ ۰ ۰ ۱۲۰ ۲۲۰ ۷۴۰ ۲۰۰۰  
دستگاه تاکسی شهری ۲۷۵۰۰ ۳۱۰۰۰ ۳۴۰۰۰ ۳۶۰۰۰ ۴۰۰۰۰ ۴۴۰۰۰ ۴۵۰۰۰ ۶۰۰۰۰  
تاسال ۸۰گازمایع وطبیعی وازسال ۸۱صرفاگازطبیعی                  
خصوصی سازی (دستگاه اتوبوس) ۰ ۰ ۰ ۰ ۵۰۰ ۱۵۰۰ ۲۴۰۶ ۳۰۰۰
حمل ونقل مسافربین شهرهای بزرگ وشهرهای اطراف حمل ونقل مسافربین شهرهای بزرگ وشهرک های اقماری وروستاها(پیگیری ازطریق اتحادیه سازمانهای پایانه های شهرداریها و سازمان حمل ونقل و      پایانه های کشور و شرکت راه آهن شهری تهران و حومه – مترو)
 

 

بخش حمل و نقل در شهرها تقریبا معادل بخش حمل و نقل حوزه وزارت راه و ترابری شاغل دارد و در صورت کاهش مقاومتها برای خصوصی سازی و با صدور مجوزها و تامین تسهیلات، حمل و نقل شهری توان ایجاد بیش از یک صد هزار شغل را دارد.

 

 وزارت کشور

معاونت هماهنگی امورعمرانی

دفترحمل ونقل ودبیرخانه شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور

 

 

عنوان فعالیت دوره اول ریاست جمهوری دوره دوم ریاست جمهوری
۱۳۷۶ ۱۳۷۷ ۱۳۷۸ ۱۳۷۹ ۱۳۸۰ ۱۳۸۱ ۱۳۸۲ ۱۳۸۳
اتوبوسرانی خریداتوبوس (میلیاردریال) ۷۲ ۲۷۶ ۳۵۹ ۳۹۰ ۳۸۳ ۳۲۶٫۵ ۹۰۰ ۹۰۰
خریدقطعات ولوازم یدکی و ایجاد خطوط شبانه اتوبوسها(میلیاردریال) ۴۰ ۸۷ ۷۰ ۹۳ ۷۰ ۱۰۰ ۲۱۸ ۲۱۸
یارانه بلیط اتوبوسرانیها(میلیارد  ریال) ۵ ۶ ۱۵ ۱۴ ۱۵ ۳۳٫۵ ۳۵ ۵۵
بندج تبصره۱۹سابق و قانون تجمیع عوارض فعلی(میلیاردریال) ۰ ۳۲ ۰ ۳۰ ۸۰ ۹۰ ۲۵۰ ۴۰۰
قطارهای شهری یارانه بلیط مترو(میلیاردریال) ۰ ۰ ۲۶٫۵ ۲۲٫۸ ۲۸٫۵ ۴۱٫۸۵ ۳۸٫۲۵ ۷۰
احداث قطار شهری در تهران(میلیارد ریال) ۰ ۰* ۰ ۰ ۱۱۶٫۴ ۱۳۷٫۵ ۴۸۷

 

۵۱۴
توسعه متروی تهران(میلیون دلار) ۰ ۰ ۰ ۰ ۰ ۲۳۹ ۶۱۰ ۲۰۱۶
تجهیزات وخریدواگن قطارهای شهری(میلیون دلار) ۰ ۰ ۲۴٫۴ ۲۲٫۴ ۵۰٫۷ ۳۴٫۹۸ ۰ ۵۰
احداث قطارهای شهری درشهرهای بزرگ(میلیاردریال) ۰ ۰ ۸ ۱۵ ۱۵۰ ۳۳۰ ۶۳۷٫۹ ۱۱۸۰
بهبود عبور و مرور در شهر تهران  ردیف ۵۰۳۷۱۸ سال ۸۳ (میلیارد ریال)               ۱۰۰
در سایر شهرها  ردیف ۵۰۳۷۱۸ سال ۸۳ (میلیارد ریال)               ۵۰

*    در سال ۶۶ فعالیت مجدد شرکت مترو آغاز و با صرف  بیش از ۸۵۰ میلیون دلار  و  ۲۵۰۰ میلیارد ریال تسهیلات  و با مدیریت دولت زیر ساختهای متروی تهران و خط تهران – کرج  (خط ۵) احداث و در سال ۷۷  خط ۵ و یک سال بعد نیمه  غربی خط ۲ مترو  به بهره برداری رسید و در تیرماه ۱۳۷۹ شرکت مترو رسما تحویل شهرداری تهران شد که پس از آن با مدیریت شهرداری تهران و حمایت دولت سایر قطعات و خطوط احداث و به بهره بردار می رسد.

**  تامین اعتبار فاینانس                                                                                 

۱-۵- تبیین وضعیت بخش در رابطه با مضامین ۱۲ گانه.

وضعیت بخش حمل و نقل در رابطه با مضامین دوازده گانه برنامه چهارم توسعه بشرح ذیل تعریف شده است :

  • رشد مستمر و پایدار :
  • ارتقا سهم سامانه های حمل و نقل عمومی از سفرهای درون شهری به ۷۵ درصد کل سفرهای درون شهری.
  • توجه به ایجاد زیر ساختها و ایجاد تعادل بین زیر ساخت ها و ناوگان و تجهیزات.
  • استفاده از امکانات مالی بمنظور توسعه سرمایه گذاری .
  • محدود کردن قیمت گذاری کالا و خدمات عمومی
  • ادامه اجرای سیاست خصوصی سازی و واگذاری امور اجرایی به بخش های غیر دولتی با حفظ امور سیاستگذاری ، نظارت و برنامه ریزی کلان.
  • امکان استفاده از وجوه حساب ذخیره ارزی در بخش حمل و نقل درون شهری .
  • تشویق سرمایه گداری داخلی و خارجی به سرمایه گذاری در توسعه و گسترش زیر ساخت ها و ناوگان.
  • توسعه مبتنی بر دانایی:
  • تامین نیروی انسانی متخصص و ارتقا سطح دانشی تخصصی نیروهای فعال در واحدهای مرتبط با حمل و نقل شهری .
  • ایجاد مدیریت یکپارچه و واحد و همگرایی واحدهای حمل و نقل شهری .
  • اصلاح ساختار تشکیلات سازمانی واحدهای مرتبط با حمل و نقل و ترافیک در واحدهای شهری و استانی کشور
  • استفاده از سامانه های اطاع رسانی در ارائه خدمات
  • ارائه آموزشهای همگانی بمنظور ارتقا آگاهیهای عمومی شهروندان در رعایت قوانین و مقررات رانندگی ، کاهش آلودگی هوا ، توسعه استفاده از حمل و نقل عمومی .
  • ایجاد ارتباط با مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی داخل و خارج از کشور و فراهم نمودن زمینه استفاده از تکنولوزی های نوین و پیشرفته در بخش .
  • ارتقا تواناییهای فنی و مدیریتی در سطوح مختلف کارشناسی و مدیریتی.
  • تعامل و هم پیوندی فعال با اقتصاد جهانی :
  • استفاده از فناوریهای نوین در بخش حمل و نقل و بهنگام نمودن سامانه های حمل و نقل تجهیزات مدرن و پیشرفته در جهت افزایش بهره مندی.
  • اجرای طرح ها در قالب نظام فنی و اجرایی کشور
  • رعایت استانداردهای زیست محیطی و فنی در اجرای زیر ساخت ها و ناوگان حمل و نقل بمنظور حفظ سلامت و محیط زیست مطلوب .
  • استفاده از فناوری اطلاعات بمنظور اعمال مدیریت و کنترل ترافیک شهری .
  • ارتقا و توانمند سازی شرکت های مهندسی حمل و نقل بمنظور اجرای پروژه های مرتبط با حمل و نقل و مشارکت در صدور خدمات فنی و مهندسی با همکاری شرکتهای خارجی .

 

  • رقابت پذیری اقتصادی.
  • استفاده بهینه از امکانات و سرمایه های موجود .
  • تامین اعتبارات مورد نیاز اجرای زیر بناها و زیر ساختها از حساب ذخیره ارزی و سرمایه گذاریهای داخلی و خارجی .
  • ادامه اجرای سیاست خصوصی سازی ، در واگذاری امور اجرایی به تشکل های تعاونی و خصوصی .
  • اتخاذ تدابیر برای اقتصادی و منطقی کردن اداره امور.
  • هدف مند نمودن نظام پرداخت یارانه و تغییر سیاست از پرداخت یارانه برای فراورده های سوختی به گسترش شبکه حمل و نقل عمومی.
  • ارائه تسهیلات با کارمزد کم برای تشویق سرمایه گذاری در بخش.

 

 

۵- امنیت انسانی و اجتماعی .

– افزایش سهم حمل و نقل عمومی از سفرهای درون شهری بمنظور ارتقا امنیت اجتماعی شهروندان

– تامین سلامت از طریق کاهش مخاطرات ناشی از تصادفات رانندگی بعنوان شاخص اصلی تحقق توسعه پایدار .

– توسعه و گسترش شبکه حمل و نقل عمومی و تشویق شهروندان به استفاده از سامانه های حمل و نقل عمومی در سفرهای درون شهری در جمعیت کاهش آلودگی هوا و ارتقا سلامت جامعه .

– افزایش بهره وری منابع انسانی بخش از طریق ارتقا دانش فنی و تخصصی و اعمال شیوه های نوین مدیریت در واحدهای حمل و نقل شهری .

– کنترل و نظارت بر اعمال استانداردهای زیست محیطی و ایمنی در تولید وسائل نقلیه واستفاده از تکنولوزی های نوین در ارتقا ایمنی و سلامت .

 

۶- امنیت ملی :

– استفاده از فن آوری اطلاعات ( (ITبمنظور اعمال مدیریت و کنترل ترافیک شهری.

– ایجاد مرکز توسعه و فناوری با هدف شناخت فناوریهای نوین ، تولید داخل ، کاهش هزینه های تولید و بهره برداری و استفاده از مزیت نسبی کشور .

– ایجاد نظام اطلاعاتی شفاف و کارا در بخش حمل و نقل .

– اصلاح و بهنگام سازی قوانین و مقررات حمل و نقل و ترافیک کشور .

– جایگزینی خودروهای گاز طبیعی سوز بویژه در بخش حمل و نقل عمومی برای کاهش مصرف سوخت

۷- ارتقا کیفیت سطح زندگی .

– توجه به نیازهای شهروندان در استقبال برای استفاده از سامانه های حمل و نقل عمومی و اهتمام به تامین سامانه حمل و نقل عمومی (راحت – ایمن – سریع – اقتصادی) بمنظور تشویق شهروندان به استفاده از آنها .

– سیاستگذاری منطقه ای در توسعه حمل و نقل مناطق مختلف کشور با توجه به محدودیت های فیزیکی و جغرافیایی مناطق .

– توسعه مشارکتهای مردمی در بخش های مختلف باتوجه به مدیریت تقاضا.

– اصلاح و توسعه شبکه معابر شهری بمنظور ارتقاء بهره مندی واستفاده بهینه از امکانات موجود و رشد آن متناسب با تقاضا.

۸- محیط زیست و توسعه پایدار

– اصلاح و بهنگام سازی استانداردهای زیست محیطی در  ،  تولید خودرو با مصرف سوخت کم بمنظور کاهش آلاینده های زیست محیطی .

– استفاده از فناوریهای نوین در تولید وسائل نقلیه با مصرف سوخت گاز طبیعی فشرده بمنظور کاهش مصرف سوخت های فسیلی و کاهش آلودگی هوا.

– انتخاب و اجرای پروژه های حمل و نقل با نگرش جامع زیست محیطی در دراز مدت و مدنظر قراردادن ضرورت ابقای کامل چرخه انسان و حمل و نقل در آن.

– کنترل ونظارت بر رعایت استانداردهای زیست محیطی در احداث زیر بناها و تولید خودرو .

– توجه به طرح از رده خارج کردن خودروها و موتورسیکلت های فرسوده و جایگزینی وسایل نقلیه جدید در جهت کاهش آلودگی هوا و حفظ محیط زیست .

ضرورت انجام معاینه فنی خودرو برای کنترل آلاینده های زیست محیطی وسائل نقلیه .

 

۹- توسعه فرهنگی .

– توجه به آموزش عمومی شهروندان بمنظور ارتقا آگاهیهای عمومی در استفاده از وسائل نقلیه شخصی برای کاهش مصرف سوخت و کاهش آلودگی هوا و اجرای مقررات راهنمایی و رانندگی برای بهبود عبور و مرور و کاهش تصادفات .

– ارتقا دانش و آگاهیهای عمومی مسئولان

– اعمال تعرفه های ترجیهی در خصوص الزام مصرف کنندگان به رعایت الگوی مصرف .

– تبیین سیستم های نوین اطلاع رسانی و تشویق شهروندان به استفاده از آنها در انجام برخی امور روزانه بمنظور کاهش تقاضای سفر.

– هماهنگی با مراکز دانشگاهی و فنی و حرفه ای  بمنظور آموزش کارشناسان و مدیران بخش های حمل و نقل درون شهری بمنظور ارتقاء سطح دانش فنی و تخصصی و آشنایی با شیوه های نوین مدیریت .

 

 

۱۰- توسعه مدیریت دولتی .

– ترویج استفاده از فناوریهای نوین به جهت ایجاد ارتباط مستمر بین کاربران و واحدهای جذب سفر بمنظور کاهش تقاضای سفر.

– اتخاذ سیاستهای متوازن بین سیاستهای ادامه وضع موجود و محدودیت تقاضا و مهار ترافیک و منظور کردن یک دوره انتخابی برای گذر از مرحله مدیریت عرضه به مدیریت تقاضا.

– برنامه ریزی برای افزایش سرمایه گذاری در بخش از طریق تشویق سرمایه گذاری بخش خصوصی و تعاونی و سرمایه گذاری خارجی .

– اعمال سیاستهای خصوصی سازی در واگذاری امور اجرایی به بخش های غیر دولتی با حفظ امور سیاستگذاری و برنامه ریزی و نظارت .

– تقویت توان اجرایی راهنمایی و رانندگی از طریق تامین منابع انسانی و تجهیزات مورد نیاز.

– تحول ساختاری در راهنمایی و رانندگی در ارائه خدمات بهینه به شهروندان .

 

۱۱- امنیت و توسعه قضایی.

در این مضمون موردی وجود ندارد .

۱۲- تعادل و توازن منطقه ای کشور بر اساس موازین آمایش سرزمین

در این مضمون موردی وجود ندارد.

 

۱-۶- امکانات و قابلیت ها ، محدودیت ها و تنگناهای توسعه بخش

امکانات و قابلیت ها ، محدودیت ها و تنگناهای بخش حمل و نقل در زمینه های مختلف اعم از طبیعی و محیطی ، نیروی انسانی ، اشتغال و مدیریت ، منابع مالی ، فن آوری و توسعه علمی و سازمان فضایی قابل طرح می باشد.

۱- تنگناها و محدودیت های طبیعی و محیطی .

– رشد جمعیت و توسعه بی رویه جمعیت شهری وافزایش تقاضا برای بهره مندی از خدمات حمل و نقل.

– عدم تناسب و تعادل بین افزایش بی رویه تعداد وسایل نقلیه در شهرها با گسترش شبکه معابر شهری ، بدلیل افزایش جمعیت شهری  و محدود بودن اعتبارهای تملک فضاهای شهری برای توسعه معابر شهری.

 

۲- تنگنا ها در زمینه نیروی انسانی ، اشتغال و مدیریت.

– عدم هماهنگی بین واحدهای مرتبط با حمل و نقل شهری.

– ضعف تشکیلات سازمانی واحدهای مرتبط با حمل و نقل در استانها و شهرها .

– کمبود نیروی انسانی فنی و تخصصی در واحدهای مرتبط با حمل و نقل شهری .

– عدم بهره مندی از فن آوریهای نوین در ارتقا دانش علمی و فنی و مدیریت زیر بخش های حمل و نقل .

– نبود نظام اطلاعاتی شفاف و کارا.

 

۳- تنگناها و محدودیت ها در زمینه منابع مالی.

– محدودیت منابع مالی برای سرمایه گذاری در زیر بناهای بخش .

هر چند ، چند سالی است که لزوم هدایت هدفمند و برنامه ریزی شده توسعه و عمران شهرها مورد تایید و توجه مسئولین کشوری قرار گرفته ولی تاکنون راهکار مناسبی برای تامین منابع مالی مورد نیاز اجرای برنامه ها صورت نگرفته است . عدم توجه جدی به سرمایه های بخش خصوصی و تلاش برای جذب آنها و اهتمام به تامین تمام هزینه های اجرای طرحهای شهری از جمله حمل و نقل از منابع دولتی با توجه به هزینه بر و زمان بر بودن در طرحهای حمل و نقل از علل عمده عدم تحقق برنامه های توسعه و عمران شهری در دوره های گذشته می باشد.

– عدم وجود سازوکار لازم جهت همکاری و سرمایه گذاری بخش خصوصی در اجرای طرحهای       زیربنایی و خدماتی .

– عدم توجه به علم اقتصاد مهندسی و توجیه توسعه سامانه های حمل و نقل عمومی در مهار ترافیک و آلودگی هوای شهرها به سرمایه گذاری های زیر بنایی بخش .

– عدم قانونمند نمودن یارانه ها بمنظور مهار و کاهش مصرف فرآورده های نفتی بمنظور کاهش آلودگی هوای ناشی از حمل و نقل .

۴- تنگناها و محدودیت ها در زمینه فن آوری توسعه علمی .

– عدم برخورداری از فناوریهای نوین در تولید خودروهای با مصرف سوخت کم .

– عدم برخورداری از فناوریهای نوین در پالایش و ارائه سوخت های استاندارد با درصد آلایندگی کم.

– عدم برخورداری از فناوریهای نوین در ارتقاء ایمنی خودروهای تولیدی و رعایت استانداردهای ایمنی برای افزایش ایمنی وسائل نقلیه .

– عدم آشنایی دست اندرکاران بخش اعم از کارشناسان ، مدیران ، مشاوران و پیمانکاران به علوم پیشرفته و فناوریهای نوین .

 

۵- محدودیت ها و تنگناها در زمینه سازمان فضایی .

– عدم توجه به احداث زیر ساختها در سنوات گذشته .

– عدم توجه به شیوه های نوین مدیریت حمل و نقل و ترافیک و استفاده از آنها در حل مشکلات.

– عدم بهنگام بودن قوانین و مقررات اجرایی و راهنمایی و رانندگی در کشور

– وجود مشکلات اساسی در ساختار تشکیلاتی ارگانهای مرتبط با موضوع حمل و نقل و ترافیک .

– عدم توجه به مقوله آموزش و ارتقا آگاهیهای عمومی در رعایت قوانین و مقررات و ترویج استفاده از وسیله نقلیه عمومی در سفرهای درون شهری در سنوات گذشته .

– نبود ارتباط منطقی بین نظام تصمیم گیری و تصمیم سازی .

– عدم کنترل مستمر و موثر بر اجرای دقیق قوانین و مقررات بدلیل کمبود مأمورین راهنمایی ورانندگی و  کمبود امکانات و تجهیزات کنترل .

– بالا بودن عمر مفید ناوگان حمل و نقل درون شهری و فرسوده بودن آن.

 

۲- ۱ـ  نقش و جایگاه بخش  حمل و نقل در تحقق اهداف چشم انداز

با توجه به اینکه در بندهای اول و چهارم از سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در خصوص              ویژگی های جامعه ایرانی در افق چشم انداز به عبارت«توسعه یافتگی با تاکید بر عدالت اجتماعی و          حفظ کرامت و حقوق انسانها»و «برخورداری از سلامت و بهره مندی از محیط زیست مطلوب»تاکید گردیده است که با توجه به ارتباط موضوعی موارد یاد شده با بخش حمل و نقل ، در ادامه به بررسی و جایگاه حمل و نقل در منظر موارد یاد شده و چگونگی تامین اهداف فوق پرداخته می شود.

– جایگاه حمل و نقل درجامعه توسعه یافته با تاکید بر عدالت اجتماعی و حفظ کرامت و حقوق انسانها.

با مروری بر وضعیت حمل ونقل در جوامع پیشرفته و توسعه یافته ملاحظه می گردد که بهره مندی شهروندان از سیستم های حمل ونقل (ایمن،سریع،راحت،اقتصادی)از طریق توسعه سامانه های حمل ونقل عمومی از الزامات تحقق توسعه عدالت اجتماعی و حفظ کرامت و حقوق انسانی می باشد.

 

– جایگاه حمل ونقل در تامین سلامت.

وجود محیط سالم و ایمن برای تمام اقشار جامعه در انجام فعالیت های روزمره نیاز بحق و طبیعی شهروندان می باشد.با مروری به وضعیت رشد فزآینده تصادفات رانندگی و ضایعات جانی و مالی همراه و با طبع مشکلات اجتماعی برای خانواده ها،ضرورت تلاش در جهت مهار و کاهش مخاطرات ناشی از تصادفات رانندگی را محرز می نماید.

– جایگاه حمل و نقل در بهره برداری از محیط زیست مطلوب.

با توجه به روند افزایش آلودگی هوای شهرها (بویژه کلان شهرها)اتخاذ تصمیماتی در مهار و کاهش  آلاینده های زیست محیطی ضروری می باشد.بمنظور بحداقل رساندن سهم حمل و نقل از انتشار این آلاینده ها ، ارتقا سهم  حمل و نقل عمومی از سفرهای شهری و نیز استفاده از فن آوریهای نوین در مهار تولید آلاینده ها،نشاندهنده اهمیت جهت گیری توسعه با حفظ محیط زیست طبیعی و انسانی می باشد.

با توجه به موارد ذکر شده در سند چشم انداز ملی در افق بیست ساله آینده کشور و با تاکید بر موارد یادشده ، چشم انداز مطلوب بخش حمل و نقل بشرح ذیل خواهد بود:

ـ ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا در زیر ساخت ها و ناوگان ،در شبکه حمل و نقل درون شهری بمنظور استفاده بهینه از امکانات موجود و حداکثر بهره وری.

ـ مهار و کاهش حجم ترافیک شهری بمنظور برخورداری شهروندان از سرعت و ایمنی مطلوب و استاندارددر سفرهای درون شهری،در شبکه معابر شهری.

ـ گسترش و بهبود سامانه های حمل و نقل عمومی برای بهره مندی شهروندان از حمل و نقل کارا و قابل دسترس با ۴ ویژگی ( ایمن – راحت – سریع- اقتصادی )

– مهار و کاهش نرخ تصادفات رانندگی و مرگ و میر ناشی از تصادفات رانندگی از طریق اصلاح زیر ساختها و کنترل رعایت قوانین و مقررات و ارتقاء آگاهیهای عمومی شهروندان .

– مهار و کاهش آلودگی هوای شهرها از طریق استفاده از خودروهای با سوخت گاز طبیعی فشرده در بخش حمل و نقل ( بویژه حمل و نقل عمومی ) تاکید بر ضرورت اجرای همگانی معاینه فنی خودرو .

– هدفمند نمودن یارانه ها در بخش سوخت و سوق دادن آن از یارانه فراورده های سوختی به سرمایه گذاری در حمل و نقل عمومی و گسترش آن در جهت تحقق عدالت اجتماعی .

– دستیابی به ساختار اداری کارآمد و متخصص با هدف تسهیل و ارتقا خدمات

– دستیابی به فن آوری های پیشرفته و نوین برای نیل به بهره وری مطلوب از سرمایه های بخش.

– فراهم نمودن شرایط مساعد برای جذب بخش های خصوصی و تعاونی به سرمایه گذاری در اجرای زیر ساخت ها و خدمات و انجام امور اجرایی.

– دستیابی به اهداف مدیریت تقاضا با تغییر نگرش از مدیریت عرضه به مدیریت تقاضا در بهره برداری از منابع و سرمایه ها.

 

۲-۲- اهداف کلی و راهبردهای کلان توسعه بخش حمل و نقل در جهت تحقق اهداف چشم انداز

۱- تلاش در جهت برخورداری جامعه ایرانی از سیستم حمل و نقل عمومی ( ایمن – سریع – راحت – اقتصادی) بمنظور تحقق توسعه یافتگی مبتنی بر عدالت اجتماعی و حفظ کرامت انسانی .

۲- استفاده بهینه از امکانات موجود حمل و نقل عمومی و گسترش شبکه و سیستم های حمل و نقل عمومی بمنظور تحقق سهم ۷۵ درصدی حمل و نقل عمومی از کل سفرهای درون شهری مورد تاکید برنامه.

۳- ایجاد و ساماندهی ساختارتشکیلاتی منسجم برای حمل و نقل و ترافیک در شهرها و تبیین وظایف و فعالیتهای مربوطه .

۴- تامین منابع انسانی مورد نیاز بخش بمنظور استفاده از نیروهای متخصص و کارآمد در کلیه زیر بخش ها

۵- افزایش بهره وری نیروهای شاغل در بخش از طریق ارتقا دانش فنی و تخصصی و کارآمدی آنها .

۶- استفاده از مدیریت کارآمد و متخصص در کلیه فعالیتهای بخش .

۷- اولویت بخشی به مدیریت تقاضا نسبت به مدیریت عرضه.

۸- مهار و کاهش آلودگی هوای شهرها از طریق گاز سوز نمودن خودروها ( بویژه حمل و نقل عمومی ) و اجرای معاینه فنی خودرو و نیز از رده خارج نمودن خودروها و موتور سیکلت های فرسوده در جهت برخورداری از سلامت و بهره مندی از محیط زیست مطلوب .

۹- افزایش ایمنی و کاهش تصادفات رانندگی از طریق اصلاح و حذف نقاط تصادف خیز.

۱۰- افزایش ایمنی از طریق کنترل و نظارت بر اجرای قوانین و مقررات.

۱۱- ارتقا ایمنی بخش حمل و نقل از طریق کنترل و نظارت بر اجرای قوانین و مقررات.

۱۲- افزایش مامورین راهنمایی و رانندگی و تجهیز آنها به امکانات و تجهیزات مدرن کنترل و نظارت بر ترافیک بمنظور رعایت قوانین و مقررات.

۱۳- اصلاح و بهنگام سازی قوانین و مقررات مربوطه به حمل ونقل و ترافیک در کشور.

۱۴- پیگیری امور مربوط به درمان فوری و بدون قید و شرط مصدومین حوادث رانندگی و پوشش بیمه ای آنها در جهت کاهش نرخ  مرگ و میر ناشی از تصادفات رانندگی.

۱۵- بهره گیری از فن آوری اطلاعات (  IT) در توسعه مدیریت بخش.

۱۶- توسعه همکاری با مراکز علمی و تحقیقاتی دانشگاهی در سطح داخل و بین المللی به منظور       بهره گیری از دانش و فن آوری پیشرفته در بخش حمل و نقل .

۱۷- گسترش فعالیت های پژوهشی و مطالعاتی در بخش و بکارگیری فن آوری پیشرفته با ملاحضات زیست محیطی بمنظور تحقق اهداف توسعه پایدار.

۱۸- آموزش های همگانی از طریق تدوین برنامه ها و تبیین مسئولیت دستگاههای مرتبط در ارتقاء آگاهیهای عمومی جامعه در رعایت قوانین و مقررات ، استفاده از حمل و نقل عمومی و کاهش ضایعات زیست محیطی آن بر جامعه.

۱۹- تلاش در جهت کاهش هزینه های عرضه خدمات حمل و نقل از طریق تامین یارانه های دولتی مورد نیاز برای بخش.

۲۰- حمایت از بخش خصوصی و تعاونی برای سرمایه گذاری در بخش حمل و نقل با حفظ امور سیاستگذاری و برنامه ریزی کلان و نظارت .

۲۱- شناسایی راهکارهای جذب سرمایه های خارجی و استفاده از حساب ذخیره ارزی برای سرمایه گذاری در زیر ساخت های بخش حمل و نقل.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

پیش بینی شاخص های کلان بخش حمل و نقل دقیق تا سال ۱۴۰۴

 

عنوان شاخص

مقطع زمانی
سال پایه

( ۱۳۸۳)

برنامه چهارم چشم انداز
ابتدای برنامه

(۱۳۸۴)

انتهای برنامه

(۱۳۸۸)

ده ساله بیست ساله
ابتدای ۱۳۹۴ ابتدای ۱۴۰۴
پیش بینی جمعیت شهری

(هزارنفر)

۴۳٫۹۲۶ ۴۴٫۹۶۹ ۵۰٫۰۷۵ ۵۶٫۱۲۹ ۷۰٫۰۰۰
سهم حمل و نقل عمومی از کل سفرهای شهری

(درصد)

۸/۴۵ ۴۸ ۷۵ ۶۵ ۷۰
نرخ سفرهای شهری ۷/۱ ۷/۱ ۶/۱ ۵/۱ ۴/۱
مرگ ومیر ناشی از تصادفات به ازا هر۱۰ هزار وسیله  تقلیه ۸/۲۴ ۲۴ ۱۵ ۱۰ ۵
تعداد کشته شدگان رانندگی به ازای هر ۱۰۰ هزارنفر جمعیت ۷/۳۸ ۳۸ ۳۵ ۲۸ ۲۰
  • توضیح انکه از انتهای برنامه چهارم جهت گیری در حذف حدود ۲۵ درصدی سهم ناوگان تاکسیرانی از   جابه جایی سفرهای شهری و سوق دادن آن به سیستم های حمل و نقل انبوه (مترو واتوبوس) از سیاستهای کلان بخش در سازماندهی حمل و نقل عمومی می باشد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

وزارت کشور  
معاونت هماهنگی امورعمرانی  
دفترحمل ونقل ودبیرخانه شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور  
               
۲- تعداد خودروهای شماره گذاری شده در کشور از ابتدا تا سه ماهه اول سال ۱۳۸۳  
آمار وسایل نقلیه به تفکیک نوع در کشور  
جمع کل وسایل نقلیه باری اتوبوس مینی بوس وانت سواری موتور سیکلت سال  
۱,۳۲۲,۳۸۰ ۱۰۳,۶۳۶ ۱۳,۳۸۳ ۲۱,۷۵۰ ۱۴۰,۷۰۶ ۸۱۰,۹۲۶ ۲۳۱,۹۷۹ از ابتدا تا سال ۱۳۵۵  
۱,۰۷۳,۰۵۵ ۴۷,۸۱۷ ۶,۸۷۴ ۱۴,۰۱۲ ۱۳۲,۱۲۶ ۵۰۵,۶۳۸ ۳۶۶,۵۸۸ ۱۳۵۶-۱۳۶۰  
۸۰۰,۵۶۹ ۵۷,۱۳۱ ۸,۷۲۹ ۲۴,۱۹۲ ۱۹۴,۴۶۶ ۳۰۳,۱۸۷ ۲۱۲,۸۶۴ ۱۳۶۱-۱۳۶۵  
۴۵۱,۸۱۷ ۲۹,۵۹۰ ۵,۰۴۶ ۱۱,۳۵۹ ۷۸,۹۳۸ ۱۸۴,۲۲۱ ۱۴۲,۶۶۳ ۱۳۶۶-۱۳۷۰  
۸۲۵,۱۶۲ ۵۸,۹۹۰ ۶,۷۸۱ ۱۴,۰۹۱ ۸۵,۷۶۵ ۴۶۱,۶۹۶ ۱۹۷,۸۳۹ ۱۳۷۱-۱۳۷۵  
۱,۵۵۴,۶۷۸ ۷۳,۵۲۷ ۱۱,۲۶۹ ۶,۸۱۶ ۱۳۵,۷۵۸ ۹۹۷,۰۷۲ ۳۳۰,۲۳۶ ۱۳۷۶-۱۳۸۰  
۷۴۷,۵۴۱ ۲۳,۱۳۴ ۲,۷۴۳ ۱,۷۰۹ ۴۶,۳۳۳ ۴۶۹,۹۷۵ ۲۰۳,۶۴۷ ۱۳۸۱  
۱,۸۷۹,۳۵۲ ۲۷,۸۵۹ ۲,۳۳۱ ۱,۷۰۹ ۵۲,۳۸۹ ۵۸۸,۵۹۴ ۱,۲۰۶,۴۷۰ ۱۳۸۲  
۵۹۰,۸۸۷ ۵,۱۲۳ ۷۹۹ ۲۴۰ ۳,۳۹۱ ۱۵۵,۳۱۵ ۴۲۶,۰۱۹ سه ماهه اول ۱۳۸۳  
۹,۲۴۵,۴۴۱ ۴۲۶,۸۰۷ ۵۷,۹۵۵ ۹۵,۸۷۸ ۸۶۹,۸۷۲ ۴,۴۷۶,۶۲۴ ۳,۳۱۸,۳۰۵ جمع کل  
                 
پیش بینی می شود تعداد سواری تا پایان سال ۸۳ به حدود ۵۰۰۰۰۰۰ برسد.  
با کسر تعداد خودروها و موتورسیکلتهای حذف شده در اثر تصادفات و فرسودگی و  با عنایت به افزایش شدید تعداد موتورسیکلت از دو سال گذشته حدود ۸٫۸ میلیون وسیله نقلیه موتوری تا پایان تیرماه ۸۳ در کشور وجود دارد.  
ماخذ راهنمایی و رانندگی ناجا  

 

۲-۳- اقدامات مهم و اساسی

سیاستها راهبردها برنامه ها
            افزایش ظرفیت جابجایی مسافر با اولویت حمل و نقل عمومی

ساماندهی جابجایی کالا

ارتقا سطح  بهره وری سرمایه های موجود

 

 

–         اصلاح وبهبود خدمات حمل ونقل عمومی کارا وقابل دسترس .

–    ارتقا ایمنی جابجایی وکاهش زمان سفر در کلان شهرها درحد مطلوب واستاندارد جهانی تا پایان برنامه چهارم .

–          ایجاد مدیریت واحد ویکپارچه و همگرایی واحدهای حمل ونقل شهری

–    انجام مطالعه و اعمال طرحهای مدیریت ترافیک با تصویب شورایعالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور .

–    اصلاح ساختار تشکیلات سازمانی واحدهای مرتبط با حمل ونقل و ترافیک در واحدهای شهری واستانی کشور

–    تامین نیروی انسانی متخصص و ارتقا سطح دانش تخصصی نیروهای فعال در واحدهای مرتبط با حمل ونقل شهری

–    اتخاذ تدابیر بمنظور تسهیل تردد بویژه برای افراد ناتوان ومعلول در شبکه معابر شهری

–         ساماندهی خدمات جابجایی مسافر در حومه شهرهای کشور .

–    مدیریت و نظارت بر جابجایی کالا در شهرها توسط شهرداریها بمنظور ساماندهی جابجایی کالا در شهر و تقویت بخش خصوصی و تعاونی

ایجاد سرمایه های جدید

–   توسعه ناوگان و گسترش شبکه و خدمات سامانه های حمل ونقل عمومی

–    اجرا واصلاح شبکه معابر منطبق با طرحهای جامع وساماندهی حمل ونقل در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت تا پایان برنامه چهارم

–         ایجاد وتوسعه طرحهای زیربنایی در بخش حمل ونقل با رویکرد به حمل ونقل ریلی با توجه به تقاضا .

 

باز تعریف و طراحی نقاط اتصال بین شاخه ای

 

 

–    ارتقا وتوانمند سازی شرکتهای مهندسی حمل ونقل بمنظور اجرای پروژه های مرتبط با حمل ونقل و مشارکت در صدور خدمات فنی ومهندسی با همکاری شرکتهای خارجی .

–         ایجاد نظام اطلاعاتی شفاف و کارا در بخش حمل ونقل .

–    رفع انحصار و ایجاد موسسات خدماتی خصوصی وتعاونی حمل ونقل شهری در کلیه زیربخشها .

  استفاده از فناوریهای نوین و هوشمند – تحقیق و  توسعه فناوری با هدف شناخت فناوریهای نوین , تولید داخل , کاهش هزینه های تولید وبهره برداری با استفاده از مزیت های نسبی کشور

-استفاده از فناوری اطلاعات (IT  ) بمنظور اعمال مدیریت و کنترل ترافیک شهری .

– استفاده از سامانه های اطلاع رسانی در ارائه خدمات .

 

 

سیاستها راهبردها برنامه ها
            افزایش ایمنی عبور و مرور کاهش تعداد وشدت تصادفات رانندگی – ارتقا سطح فرهنگ عمومی در رفتارهای صحیح    رانندگی و عبور عابران پیاده

– افزایش نظارت و کنترل بر اجرای صحیح قوانین   و مقررات رانندگی

– شناسایی , اولویت بندی اصلاح هندسی معابر و   تقاطع ها و حذف نقاط تصادف خیز

 

کاهش تعداد فوت شدگان ,   مجروحان

و خسارتهای تصادفات رانندگی

 

– اتخاذ تدابیر لازم برای درمان فوری و بدون قید

و شرط مصدومین حوادث رانندگی و حداکثر سازی پوشش بیمه ای .

– بهبود و توسعه شبکه فوریت های پزشکی

 

بهبود ایمنی زیربناها وتسهیلات حمل و نقل – اجرا ، نظارت و ارتقا استانداردهای ایمنی و  زیست محیطی مرتبط با موضوع وسیله نقلیه ,تسهیلات زیربنایی و رفتارانسانی .

– انجام معاینه فنی ادواری وسیله نقلیه .

– استفاده از فناوریهای نوین در افزایش ایمنی وسایل نقلیه و تسهیلات زیربنایی

– ایجاد و توسعه مراکز و سامانه های امداد رسانی به وسایل نقلیه .

 

 

 

سیاستها راهبردها برنامه ها
            افزایش کارایی اقتصادی رفع انحصار ایجاد و عرضه زیربناها وخدمات

 

   – استمرار واگذاری امور اجرایی به بخش غیر دولتی در قالب شرکتهای تعاونی وخصوصی با حفظ امور سیاستگذاری و برنامه ریزی کلان و نظارت .

– تشویق بخش خصوصی به سرمایه گذاری و مشارکت در طرحها وخدمات حمل ونقل شهری .

کاهش هزینه های عرضه

 

 

–    شفافیت در نرخ کلیه خدمات ارائه شده در بخش حمل ونقل

–    ارائه تسهیلات با کارمزد اندک برای تشویق سرمایه گذاری در بخش.

–         اتخاذ تدابیر برای اقتصادی و منطقی کردن اداره امور.

خلق و افزایش کارایی منابع –    هدف مند نمودن یارانه ها از طریق تغییر سیاست پرداخت یارانه , از مصرف فراورده های نفتی به گسترش شبکه حمل ونقل عمومی

–    اتخاذ شیوه های کارا برای اخذ عوارض استفاده از زیربناها وخدمات حمل ونقل .

–    استفاده از فناوریها واستانداردهای نوین در تولید وسایل نقلیه با مصرف سوخت کم .

اشتغال زایی فعالیتها

 

 

–    ایجاد واحدهای سرمایه و استفاده از حساب ذخیره ارزی و تسهیلات خارجی (فاینانس ).

–    واگذاری امور اجرایی و خدماتی به بخش های خصوصی وتعاونی.

–    ارائه تسهیلات برای تشویق فعالیت و سرمایه گذاری دربخش .

–    شناسایی و تقویت خدمات قابل ارائه توسط بخش خصوصی .

 

 

سیاستها راهبردها برنامه ها
            افزایش قانونگرایی و مقررات پذیری تهیه و اجرای قوانین و مقررات اجرایی و انتظامی –    تدوین ضوابط و شیوه های آموزش همگانی بمنظور ارتقا فرهنگ عمومی ترافیک شهروندان .

–    اصلاح و بهنگام سازی قوانین ومقررات حمل ونقل و ترافیک کشور .

–         افزایش کنترل رعایت مقررات توسط رانندگان و عابران پیاده

–    تقویت توان اجرایی راهنمایی و رانندگی از طریق تامین منابع انسانی و تجهیزاتی .

–    تدوین و تنظیم برنامه های زمانبندی شده برای تحول ساختاری راهنمایی و رانندگی کشور بمنظور ارائه خدمات بهینه و اجرای آن .

 

 

 

بهبود مسئولیت پذیری و پوشش کامل بیمه ای – اصلاح نظام بیمه ای در تدوین هزینه بیمه بصورت تصاعدی بر مبنای سوابق رانندگان در رعایت قوانین و مقررات ,تخلفات و سابقه تصادفات و عمر مفید خودرو ها .

 

 

سیاستها راهبردها برنامه ها
            بالابردن سطح حفاظت ازمحیط زیست  طبیعی و انسانی کاهش آلودگی و مضرات زیست محیطی زیربناها و

تسهیلات حمل ونقل

 

–  بهنگام نمودن استانداردهای زیست محیطی بمنظور کاهش آلودگی هوا با مشارکت سازمانهای مرتبط .

–  از رده خارج نمودن خودروها و موتورسیکلت های فرسوده و جایگزینی وسایل نقلیه جدید

–  استفاده از فناوریهای نوین در ساخت خودروهای با مصرف سوخت کم ( با اولویت ناوگان حمل ونقل عمومی ).

–  استفاده از خودروهای با سوخت گاز طبیعی فشرده بویژه  برای ناوگان حمل ونقل عمومی .

– ضرورت انجام  معاینات منظم  فنی خودرو برای کنترل آ                                                                                                                                                      لاینده های زیست محیطی خودرو .

– استفاده از فناوریهای نوین در استحصال سوخت های نوین با درصد آلایندگی کم واحراز شرایط زیست محیطی و توجیه اقتصادی .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

توزیع جمعیت شهری کشور طی سالهای ۱۳۷۶  تا ۱۳۸۸

سال جمعیت کشور

(نفر)

جمعیت شهری

(نفر)

توزیع به تفکیک در شهرهای

بالای یک میلیون نفر بین یکصد هزار تا یک میلیون نفر

زیر یکصد هزار نفر

۱۳۷۶ ۶۰،۷۳۸،۰۰۰ ۳۶،۸۱۷،۷۸۹ ۱۲،۱۵۶،۳۹۰ ۱۳،۱۲۳،۶۵۴ ۱۱،۵۳۷،۷۴۵
۱۳۸۳ ۶۷،۶۷۳،۰۰۰ ۴۴،۹۱۱،۶۶۲ ۱۴،۸۲۰،۸۴۸ ۱۵،۷۱۹،۰۸۲ ۱۴،۳۷۱،۷۳۲
۱۳۸۸ ۷۲،۵۰۱،۰۰۰ ۴۹،۹۷۰،۴۰۳ ۱۶،۴۹۰،۲۳۳ ۱۷،۴۸۹،۶۴۱ ۱۵،۹۹۰،۵۲۹

سهم انواع سامانه های حمل ونقل عمومی از کل سفرهای درون شهری در  کشور

درصد ( پایان سال ۱۳۸۲ )

نوع سیستم

حمل ونقل عمومی

شهرهای بالای

یک میلیون نفر

(۳۳% جمعیت شهری)

شهرهای بین یکصد هزار تا یک میلیون نفر

(۳۵% جمعیت شهری)

شهرهای زیر یکصد هزار نفر

(۳۲% جمعیت شهری)

قطارهای شهری ۸/۱
اتوبوس ۳/۲۱ ۸/۱۶
مینی بوس ۴/۷ ۱/۸ ۷/۱۲
تاکسی ۳/۲۲ ۱۶ ۴/۲۷

جمع کل

۸/۵۲ ۹/۴۰ ۱/۴۰

میانگین وزنی کل کشور

۵۷۱/۴۴    درصد

 

 

 

 

 

وضعیت تعداد و سن ناوگان حمل ونقل عمومی سازمانهای اتوبوسرانی   کشور

(پایان سال ۱۳۸۲ )

سیستم

تعداد کل

ناوگان کشور

با عمر

تا ۱۰ سال

درصد

از کل

با عمر بین

۱۰ تا ۱۵سال

درصد از کل با عمر بیش از ۱۵سال درصد از کل

اتوبوس

(ملکی+ خصوصی)

۱۵۶۸۵ ۱۱۶۹۳ ۵۵/۷۴ ۲۹۳۳ ۷/۱۸ ۱۰۵۹ ۷۵/۶
مینی بوس

(تحت نظارت)

۱۰۸۳۴ ۴۳۵ ۰۲/۴ ۱۱۵۳ ۶۴/۱۰ ۹۲۴۶ ۳۴/۸۵

جمع

۲۶۵۱۹ ۱۲۱۱۸ ۷/۴۵ ۴۰۸۶ ۴/۱۵ ۱۰۳۰۵ ۹/۳۸

ماخذ : اتحادیه اتوبوسرانیهای شهری  کشور

 

وضعیت تعداد و سن ناوگان حمل ونقل عمومی تاکسیرانی   کشور

(پایان سال ۱۳۸۲ )

سیستم

تعداد   کل ناوگان کشور با عمر   تا ۱۰ سال درصد از کل با عمر بین ۱۰ تا ۱۵سال درصد از کل با عمر  بیشتر از ۱۵سال درصد از کل

تاکسی

(دائم )

۱۳۵۷۰۸ ۹۳۱۵۷ ۶۵/۶۸ ۱۹۲۳۸ ۱۷/۱۴ ۲۳۳۱۳ ۱۸/۱۷
تاکسی

(موقت وسایر )

۷۰۷۰۶            

میانگین جمعی

۲۰۶۴۱۴            

 

ماخذ : اتحادیه سازمانهای تاکسیرانی کشور

  • توضیح اینکه ۷۰۷۰۶ دستگاه تاکسی سایر مربوط به ۴۰۹۳۲ دستگاه تاکسی موقت و ۲۹۷۷۴ دستگاه تاکسی غیرمجاز تا پایان سال ۱۳۸۱ میباشد که نسبت

به جابجایی مسافر در شهرها مشغول می باشند .

 

جدول میانگین وزنی ناوگان حمل ونقل عمومی کشور

 

سامانه  حمل ونقل

همگانی

تعداد

( دستگاه )

میانگین وزنی عمرمفید

(سال )

اتوبوس ۱۵۶۸۵ ۵/۶
مینی بوس ۱۰۸۳۴ ۶/۱۸
تاکسی ۱۳۵۷۰۸ ۸/۷
جمع ۱۶۲۲۲۷ ۵/۸

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

۳-۱-        شاخص های کلان سند توسعه حمل ونقل درون شهری  در برنامه چهارم توسعه کشور

شاخص

سال پایه

برنامه چهارم : پیش بینی طی سالهای

(ابتدای ۱۳۸۳) ۱۳۸۴ ۱۳۸۵ ۱۳۸۶ ۱۳۸۷ ۱۳۸۸
سهم حمل ونقل عمومی از کل سفرهای درون شهری مسافر ۸/۴۵ ۴۸ ۵۳ ۵۹ ۶۵ ۷۵
کالا ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰
متوسط سن ناوگان حمل ونقل عمومی درون شهری مسافر ۵/۸ ۳/۸ ۹/۷ ۵/۷ ۳/۷ ۷
کالا ۱۴ ۱۳ ۱۱ ۹ ۸ ۷
نسبت درصد مساحت کل معابر شهری موجود به کل مساحت معابر پیش بینی شده در طرحهای مصوب (۱) ۷۳ ۷۴ ۷۵ ۷۷ ۷۹ ۸۰
متوسط سرعت حرکت وسایل نقلیه در  سفرهای درون شهری  (کیلومتر / ساعت )

همگانی

۸/۱۶ ۱۷ ۲۰ ۲۳ ۲۶ ۳۰
شخصی ۲/۲۹ ۵/۲۹ ۳۱ ۳۳ ۳۴ ۳۵
نسبت درصد ظرفیت جابجایی ناوگان خصوصی و تعاونی به کل ظرفیت ناوگان حمل ونقل  عمومی مسافر ۵۹ ۶۲ ۶۶ ۶۹ ۷۲ ۷۵
کالا ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰
تعداد کشته شدگان رانندگی به ازای هر۱۰۰هزارنفرجمعیت ۷/۳۸ ۳۸ ۳۷ ۳۶ ۵/۳۵ ۳۵
نسبت مرگ ومیر ناشی از تصادفات رانندگی به ازای هر ۱۰ هزار وسیله نقلیه ۸/۲۴ ۲۴ ۲۲ ۲۰ ۱۸ ۱۵
نسبت تعداد سفرهای درون شهری به تعداد شاغلان بخش حمل ونقل درون شهری ۳۳۵ ۳۳۱ ۳۲۶ ۳۲۱ ۳۱۷ ۳۱۰
تعداد شهرهای دارای مراکز معاینه فنی خودرو  نسبت به سال مبنا ۱ ۳ ۵ ۷ ۹ ۱۲

 

  • منظور از طرحهای مصوب طرحهای جامع وتفضیلی شهرها و همچنین طرحهای جامع و ساماندهی حمل ونقل و ترافیک شهرهای کشور میباشد ۰

تعداد تصادفات رانندگی در سال پایه ۵۶۹۲۸۷ مورد پیش بینی می گردد که از این تعداد حدود ۸۰ درصد مربوط به تصادفات درون شهری میباشد

 

۳-۲- جدول  اهداف کمی سند بخش حمل ونقل درون شهری در

برنامه چهارم توسعه کشور

میزان همپوشانی شاخص های کلان بخش با برنامه های پیش بینی شده در سند بخش

 ردیف شاخص کلان بخش برنامه های تعریف شده
 

 

 

۱

 

سهم حمل ونقل عمومی از کل سفرهای درون شهری

–    اصلاح و بهبود خدمات حمل ونقل عمومی کارا و قابل دسترس

–    تامین زیر ساختهای تسهیل تردد افراد ناتوان و معلول در شبکه معابر شهری

–         ساماندهی خدمات جابجایی مسافر در حومه شهرهای کشور

–    گسترش شبکه و توسعه ناوگان حمل ونقل عمومی در شهرهای کشور

–    اجرا و اصلاح شبکه معابر منطبق با طرحهای جامع و ساماندهی حمل ونقل در شهرهای بالای یکصد هزار نفر تا پایان برنامه

–    ایجاد و توسعه طرحهای زیربنایی در بخش حمل ونقل با رویکرد به حمل ونقل ریلی با توجه به تقاضا

 

۲ متوسط سن ناوگان حمل و نقل درون شهری –    از رده خارج نمودن خودرو ها و موتورسیکلت های فرسوده و جایگزینی وسایل نقلیه جدید

–    استفاده از خودروهای با سوخت گاز طبیعی فشرده بویژه برای ناوگان حمل ونقل عمومی

 

۳

نسبت در صد مساحت کل معابر شهری موجود به معابر پیش بینی شده در طرحهای مصوب –    اجرا و اصلاح شبکه معابر منطبق با طرحهای جامع و ساماندهی حمل ونقل در شهرهای بالای یکصد هزار نفر تا پایان برنامه

–    تامین زیر ساختهای تسهیل تردد افراد ناتوان و معلول در شبکه معابر شهری

–    ایجاد و توسعه طرحهای زیربنایی در بخش حمل ونقل با رویکرد به حمل ونقل ریلی با توجه به تقاضا

 

جدول  اهداف کمی سند بخش حمل ونقل درون شهری دربرنامه چهارم توسعه کشور

میزان همپوشانی شاخص های کلان بخش با برنامه های پیش بینی شده در سند بخش

ردیف شاخص کلان بخش برنامه های تعریف شده
 

 

 

 

 

 

۴

متوسط سرعت حرکت وسایل نقلیه درسفرهای درون شهری

 

–    اجرا و اصلاح شبکه معابر براساس طرحهای جامع و ساماندهی حمل ونقل در شهرهای بالای یکصد هزار نفر جمعیت

–    ایجاد و توسعه طرحهای زیربنایی در بخش حمل ونقل با رویکرد به حمل ونقل ریلی با توجه به تقاضا

–    اجرای  راهکارهای افزایش ایمنی و کاهش زمان سفردر سفرهای درون شهری

–         اجرای  راهکارهای کاهش تقاضای سفر و کاهش زمان سفر

–         مدیریت و نظارت بر ساماندهی جابجایی کالا در شهرها

–         گسترش شبکه و توسعه ناوگان حمل ونقل عمومی در شهرها

–    استفاده از فن آوریهای اطلاعات در مدیریت و کنترل ترافیک شهری

–    استفاده از سامانه های اطلاع رسانی در ارائه خدمات به شهروندان

–    اجرای برنامه های مدون ارتقا فرهنگ عمومی ترافیک شهروندان

–    ارتقا توان اجرایی راهنمایی و رانندگی در کنترل رعایت قوانین ومقررات از طریق تامین نیروی انسانی وتحهیزات مورد نیاز

–         ایجاد و توسعه مراکز امداد رسانی به وسایل نقلیه در شهرها

 

 

 

 

 

۵

نسبت درصد ظرفیت جابجایی ناوگان حمل ونقل خصوصی و تعاونی به کل ظرفیت ناوگان حمل ونقل عمومی –         تقویت بخش خصوصی و تعاونی در ساماندهی جابجایی کالا

–    رفع انحصار و ایجاد موسسات خدمات حمل ونقل خصوصی و تعاونی در کلیه بخش ها

–    استمرار واگذاری امور اجرایی به بخش های غیر دولتی در قالب شرکتهای خصوصی و تعاونی با حفظ امور سیاستگذاری و برنامه ریزی کلان و نظارت

–         تشویق بخش خصوصی به مشارکت و سرمایه گذاری در اجرای طرحها و خدمات حمل ونقل درون شهری

–    تامین تسهیلات با کارمزد اندک برای تشویق سرمایه گذاری در بخش

–    شناسایی و تقویت خدمات قابل ارائه توسط بخش خصوصی و تعاونی

–         اتخاذ تدابیر برای اقتصادی و منطقی کردن اداره امور

–         شفافیت در نرخ خدمات قابل ارائه در بخش حمل ونقل

–    اختصاص یارانه به بخش های خصوصی و تعاونی فعال در حمل ونقل درون شهری بمنظور توسعه مشارکت این بخش ها در اجرای طرحهای خصوصی سازی

 

 

جدول  اهداف کمی سند بخش حمل ونقل درون شهری در

برنامه چهارم توسعه کشور

میزان همپوشانی شاخص های کلان بخش با برنامه های پیش بینی شده در سند بخش

ردیف شاخص کلان بخش برنامه های تعریف شده
 

 

 

 

۶

 

نسبت تعداد تصادفات رانندگی به سال مبنا

–    اجرای راهکارهای ارتقا ایمنی جابجایی و کاهش زمان سفر در کلان شهرها در حد مطلوب

–    اجرای برنامه های ارتقا سطح فرهنگ عمومی در رفتارهای صحیح رانندگی و عبور عابران پیاده

–    افزایش نظارت و کنترل بر اجرای صحیح قوانین و مقررات رانندگی

–    شناسایی , اولویت بندی اصلاح هندسی معابر , تقاطع ها و حذف نقاط تصادف خیز

–         انجام معاینه فنی ادواری وسائل نقلیه

–    بکارگیری فناوریهای نوین در افزایش ایمنی وسائل نقلیه و تسهیلات زیربنایی

–    ایجاد و توسعه مراکز و سامانه های امداد رسانی به وسائل نقلیه

–         اجرای برنامه های ارتقا فرهنگ عمومی ترافیک شهروندان

–    رعایت استانداردهای ایمنی و زیست محیطی مرتبط با موضوع وسیله نقلیه , تسهیلات زیربنایی و رفتار انسانی

–    اجرای راهکارهای تقویت توان نظارتی راهنمایی و رانندگی در رعایت قوانین و مقررات

 

 

۷

نسبت مرگ ومیر ناشی از تصادفات رانندگی به ازای

هر ۱۰ هزار وسیله نقلیه

–    تامین درمان فوری و بدون قید وشرط مصدومین حوادث رانندگی و حداکثر سازی پوشش بیمه ای

–         توسعه و بهبود شبکه فوریت های پزشکی

 

جدول  اهداف کمی سند بخش حمل ونقل درون شهری در

برنامه چهارم توسعه کشور

میزان همپوشانی شاخص های کلان بخش با برنامه های پیش بینی شده در سند بخش

ردیف شاخص کلان بخش برنامه های تعریف شده
 

 

۸

 

 

نسبت تعداد سفرهای درون شهری به تعداد شاغلان بخش حمل ونقل درون شهری –    اصلاح  ساختار تشکیلاتی واحدهای حمل ونقل و ترافیک در استانداریها و شهرداریها و سازمانهای تابعه

–    اجرا برنامه های آموزشی برای ارتقا دانش تخصصی نیروهای فعال در بخش حمل و نقل

–    جذب نیروی انسانی متخصص وبکارگیری در واحدهای مرتبط با حمل ونقل شهری

–    استمرار واگذاری امور اجرایی به بخش غیر دولتی با حفظ امور سیاستگذاری وبرنامه ریزی کلان و نظارت

–    ایجاد و فعالیت شرکتهای خصوصی و تعاونی در بخشهای مختلف حمل ونقل درون شهری

–    تقویت توان اجرایی راهنمایی ورانندگی از طریق تامین نیروی انسانی مورد نیاز

 

 

 

 

۹

تعداد شهرهای دارای مرکز معاینه فنی خودرو نسبت به سال مبنا –    کنترل رعایت استانداردهای مربوط به وسایل نقلیه گازسوز و جایگاههای سوخت CNG

–    بازنگری استانداردهای زیست محیطی با موضوع مهار و کاهش آلودگی هوا و اخذ استانداردهای جدید با مشارکت سازمانهای مرتبط

–         رعایت  استانداردهای مربوط به میزان مصرف سوخت خودروها و     آلاینده های خروجی اگزوز خودروها

–     تسریع در اجرای طرح از رده خارج نمودن خودرو ها و موتورسیکلت های فرسوده و جایگزینی وسایل نقلیه جدید

–    تسریع اجرای طرح جایگزینی خودروهای با سوخت گاز طبیعی فشرده بویژه برای ناوگان حمل ونقل عمومی

–    انجام منظم معاینات فنی خودرو برای کنترل آلاینده های زیست محیطی خودرو

 

 

 

۳-۳- جداول اهداف کیفی سند بخش حمل ونقل درون شهری

دربرنامه چهارم توسعه کشور

میزان همپوشانی شاخص های کلان بخش با برنامه های پیش بینی شده در سند بخش

ردیف شاخص کلان بخش برنامه های تعریف شده
 

 

۱

 

 

 

سهم حمل ونقل عمومی از کل سفرهای درون شهری

 

 

–         بازنگری و اصلاح قوانین و مقررات مربوط به تسهیل تردد افراد ناتوان و معلول در شبکه معابر شهری

–         بازنگری در قوانین و مقررات موجود واصلاح آنها بمنظور ساماندهی  جابجایی مسافر در حومه شهرهای کشور

–         سیاستگذاری در خصوص هدفمند نمودن یارانه ها ی بخش حمل ونقل درون شهری , از طریق تغییر سیاست پرداخت یارانه ها برای فرآورده های نفتی مصرفی به گسترش شبکه حمل ونقل عمومی

–         هدایت و نظارت بر اجرای طرحهای مطالعات جامع و ساماندهی حمل ونقل در شهرهای بالای یکصد هزار نفر تا پایان برنامه

 

۲

 

متوسط سن ناوگان حمل ونقل درون شهری

–         بازنگری , اصلاح قوانین موجود و پیشنهاد لوایح جدید بمنظور تسهیل از رده خارج نمودن خودرو ها و موتورسیکلت های فرسوده و جایگزینی وسایل نقلیه جدید

–         بازنگری , اصلاح قوانین موجود و پیشنهاد لوایح جدید بمنظور تسهیل , اجرایی نمودن طرح جایگزینی خودروهای با سوخت گاز طبیعی فشرده بویژه برای ناوگان حمل ونقل عمومی و نظارت عالیه اجرای طرح

 

۳

نسبت در صد مساحت کل معابر شهری موجود به معابر پیش بینی شده در طرحهای مصوب –         بازنگری و اصلاح قوانین و مقررات مربوط به تسهیل تردد افراد ناتوان و معلول در شبکه معابر شهری

–         هدایت و نظارت بر اجرای طرحهای مطالعات جامع و ساماندهی حمل ونقل در شهرهای بالای یکصد هزار نفر تا پایان برنامه

 

جداول اهداف کیفی سند بخش حمل ونقل درون شهری دربرنامه چهارم توسعه کشور

میزان همپوشانی شاخص های کلان بخش با برنامه های پیش بینی شده در سند بخش

ردیف شاخص کلان بخش برنامه های تعریف شده
 

 

 

 

۴

 

متوسط سرعت حرکت وسایل نقلیه در سفرهای درون شهری

 

 

–          بررسی و تصویب طرحها و مطالعات مدیریت ترافیک , مطالعات جامع و ساماندهی و قطار شهری در شورایعالی ترافیک

–          تدوین راهکارهای افزایش ایمنی و کاهش تصادفات در سفرهای درون شهری و ابلاغ به دسنگاههای اجرایی برای اجرا

–          تدوین راهکارهای کاهش تقاضای سفر و کاهش زمان سفر و ابلاغ به دستگاههای اجرایی و نظارت بر اجرای آن

–          اخذ مصوبه ساماندهی جابجایی کالا در شهرها و قانونمند نمودن آن

–          تدوین دستورالعمل نحوه گسترش ناوگان حمل ونقل عمومی در شهرها

–          تدوین دستورالعمل و راهکارهای استفاده از فن آوریهای اطلاعات در مدیریت و کنترل ترافیک شهری و نظارت اجرا

–          تدوین دستورالعمل ایجاد و بهره برداری از سامانه های اطلاع رسانی در ارائه خدمات به شهروندان

–          تدوین شیوه های آموزشی ارتقا فرهنگ عمومی ترافیک شهروندان و ابلاغ به دستگاههای اجرایی جهت اجرا

–          تدوین استانداردها برای ارتقا توان اجرایی راهنمایی و رانندگی در کنترل رعایت قوانین و مقررات

–         تدوین دستورالعمل ایجاد و توسعه مراکز امداد رسانی به وسایل نقلیه در شهرها

 

 

۵

نسبت درصد ظرفیت جابجایی ناوگان حمل ونقل خصوصی و تعاونی به کل ظرفیت ناوگان حمل ونقل عمومی –         بازنگری و اصلاح دستورالعمل مربوط به فعالیت بخش غیر دولتی در بخش حمل ونقل با حفظ امور سیاستگذاری وبرنامه ریزی کلان و نظارت

–         تدوین دستورالعمل ایجاد و فعالیت شرکتهای خصوصی و تعاونی و ابلاغ به دستگاههای اجرایی برای اجرای آن

–         تدوین دستورالعمل نحوه مشارکت بخش های خصوصی و تعاونی در ارائه خدمات به شهروندان و تشویق سرمایه گذاری بخش و ایجاد التزام های مناسب برای اجرایی نمودن راهکارها

 

جداول اهداف کیفی سند بخش حمل ونقل درون شهری

دربرنامه چهارم توسعه کشور

میزان همپوشانی شاخص های کلان بخش با برنامه های پیش بینی شده در سند بخش

ردیف شاخص کلان بخش برنامه های تعریف شده
 

 

۶

نسبت تعداد تصادفات رانندگی به سال مبنا

 

 

–         تدوین و پیگیری تصویب لایحه در خصوص اصلاح نظام بیمه ای و اخذ هزینه بیمه تصاعدی بر مبنای سوابق رانندگان در رعایت قوانین و مقررات و تخلفات و تصادفات

–         اصلاح و بهنگام سازی قوانین و مقررات حمل ونقل و ترافیک کشور

–         تدوین دستورالعمل تقویت  توان اجرایی راهنمایی و رانندگی از طریق تامین نیروی انسانی و تجهیزات کنترل ترافیک

–         تدوین شیوه های آموزشی ارتقا فرهنگ عمومی ترافیک شهروندان و ابلاغ به دستگاههای اجرایی جهت اجرا

 

 

۷

نسبت مرگ ومیر ناشی از تصادفات رانندگی به ازای هر ۱۰ هزار وسیله نقلیه –         تدوین دستورالعمل درمان فوری و بدون قید وشرط مصدومین حوادث رانندگی و حداکثر سازی پوشش بیمه ای و تصویب در مراجع ذیصلاح

–         تدوین دستورالعمل توسعه و بهبود شبکه فوریت های پزشکی و تصویب در مراجع ذیصلاح

 

 

 

۸

نسبت تعداد سفرهای درون شهری به تعداد شاغلان در بخش حمل ونقل درون شهری –         تدوین ساختار تشکیلاتی واحدهای حمل ونقل و ترافیک در استانداریها و شهرداریها و تصویب در مراجع ذیصلاح

–         تدوین برنامه های آموزشی برای ارتقا دانش تخصصی نیروهای فعال در بخش حمل و نقل

–         بازنگری و اصلاح دستورالعمل مربوط به فعالیت بخش غیر دولتی در بخش حمل ونقل با حفظ امور سیاستگذاری وبرنامه ریزی کلان و نظارت

–         تدوین دستورالعمل ایجاد و فعالیت شرکتهای خصوصی و تعاونی و ابلاغ به دستگاههای اجرایی برای اجرای آن

 

 

جداول اهداف کیفی سند بخش حمل ونقل درون شهری

دربرنامه چهارم توسعه کشور

میزان همپوشانی شاخص های کلان بخش با برنامه های پیش بینی شده در سند بخش

ردیف شاخص کلان بخش برنامه های تعریف شده
 

 

 

 

۹

تعداد شهرهای دارای مرکز معاینه فنی خودرو نسبت به سال مبنا

 

 

–    پیگیری تصویب و ابلاغ استانداردهای مربوط به وسایل نقلیه گازسوز و جایگاههای سوخت CNG و ابلاغ به سازمانهای مرتبط و بازنگری بر اساس شرایط جدید بوجود آمده

–    بازنگری استانداردهای زیست محیطی با موضوع مهار و کاهش آلودگی هوا و اخذ استانداردهای جدید با مشارکت سازمانهای مرتبط

–    بازنگری و تدوین استانداردهای میزان مصرف سوخت خودروها و آلاینده های خروجی اگزوز خودروها  با همکاری سازمانهای مربوطه و نظارت بر اجرای آن

–    بازنگری , اصلاح قوانین موجود و پیشنهاد لوایح جدید بمنظور تسهیل از رده خارج نمودن خودرو ها و موتورسیکلت های فرسوده و جایگزینی وسایل نقلیه جدید

–    بازنگری , اصلاح قوانین موجود و پیشنهاد لوایح جدید بمنظور تسهیل , اجرایی نمودن طرح جایگزینی خودروهای با سوخت گاز طبیعی فشرده بویژه برای ناوگان حمل ونقل عمومی و نظارت عالیه اجرای طرح

 

 

 

 

 

 

 

 

۳-۴- جداول اعتبارات مورد نیاز تحقق اهداف کمی بخش

جدول ( ۱ ) : سهم حمل ونقل عمومی از سفرهای درون شهری و برآورد

اعتبار مورد نیاز حمل ونقل عمومی کشور طول سالهای برنامه چهارم توسعه

 

سامانه حمل ونقل عمومی شهرهای با جمعیت سهم حمل ونقل عمومی

از سفرهای درون شهری

متوسط اعتبار سالانه مورد نیاز

 

۱۳۸۳ ۱۳۸۸ منابع عمومی فاینانس منابع داخلی
قطار شهری

شهرهای بالای یک میلیون نفر

۸/۱ ۱۵ ۱۳۰

(میلیون دلار)

۲۵۰۰

(میلیون لار)

۲۶۳۰۰۰

(میلیون ریال)

شهرهای بین یکصد هزارتا یک میلیون نفر
شهرهای زیر یکصد هزار نفر

اتوبوس

و مینی بوس

شهرهای بالای یک میلیون نفر ۷/۲۸ ۳۵  

۱۳۳۵۳۷۵

(میلیون ریال)

 

۳۰۰

(میلیون دلار)

 

۱۰۸۳۸۴۴ (میلیون ریال)

شهرهای بین یکصد هزارتا یک میلیون نفر ۹/۲۴ ۴۰
شهرهای زیر یکصد هزار نفر ۷/۱۲ ۳۰
تاکسی و مسافربر های شخصی شهرهای بالای یک میلیون نفر ۳/۲۲ ۲۵  

۶۸۷۴۵۶

(میلیون ریال)

 

 

۱۷۱۸۶۴

(میلیون ریال)

شهرهای بین یکصد هزارتا یک میلیون نفر ۱۶ ۲۰
شهرهای زیر یکصد هزار نفر ۴/۲۷ ۳۰

 

 

 

جدول ( ۲ ) : مهار و کاهش  تصادفات رانندگی  و مرگ ومیر ناشی از آن و برآورد

 اعتبار مورد نیاز در طول سالهای برنامه چهارم توسعه

(واحد :میلیون ریال )

 

 

شاخص

سال پایه
روند سالهای برنامه
متوسط اعتبار سالانه مورد نیاز

 

 

پروژه
ابتدا ۱۳۸۳ ۱۳۸۴ ۱۳۸۸ حذف نقاط تصادف خیز نصب تجهیزات کنترل ترافیک آموزش عمومی
نسبت تعداد کشته شدگان رانندگی به ازاری هر ۱۰۰ هزار نفور جمعیت ۷/۳۸ ۳۸ ۳۵ منابع عمومی  

۱۵۰۰۰۰

 

۱۰۰۰۰۰

 

۳۰۰۰۰

نسبت مرگ ومیر ناشی از تصادفات رانندگی به ازای هر ۱۰ هزار وسیله نقلیه ۸/۲۴ ۲۰ ۱۵
منابع داخلی
 

۳۰۰۰۰

 

۲۰۰۰۰

 

۶۰۰

نسبت تعداد تصادفات رانندگی به سال مبنا  

۱

 

۹/۰

 

۶/۰

 

فاینانس
 

 

 

 

توضیح اینکه :

  • در صورت پرداخت کامل جریمه های وصولی در شهرها به شهرداریها تامین کامل اعتبارات پروژه های تامین تجهیزات کنترل و مدیریت ترافیک و آموزش عمومی ترافیک

به عهده شهرداریها می باشد .

  • موضوع تامین و تجهیز مراکز فوریت های پزشکی و امداد ونجات و آتش نشانی و توسعه آنها مطابق استاندارد های جهانی توسط دستگاهها و ارگانهای مسئول در کنارموضوعات فوق باید مورد توجه جدی قرار گیرد .

 

جدول ( ۳ ) : احداث و توسعه شبکه حمل ونقل شهری بر اساس طرحهای

مصوب  و برآورد اعتبار مورد نیاز در طول سالهای برنامه چهارم توسعه

                                                                                                                                  (واحد :میلیون ریال )

شاخص
سال پایه
روند سالهای برنامه
متوسط اعتبار سالانه مورد نیاز

 

 

پروژه
ابتدای ۱۳۸۳ ۱۳۸۴ ۱۳۸۸ احداث و توسعه شبکه معابر شهری احداث و توسعه        پایانه های مسافری احداث پارکینگ
نسبت درصد مساحت کل معابر شهری

به مساحت معابر پیش بینی شده در طرحهای مصوب

 

 

 

۷۳

 

 

 

۷۴

 

 

 

۸۰

 

 

منابع عمومی  

۱۰۰۰۰۰

 

۱۰۰۰۰۰

 

۵۰۰۰۰

منابع داخلی
 

۳۵۰۰۰

 

۳۵۰۰۰

 

۲۰۰۰۰

فاینانس
 

 

 

 

 

 

 

جدول( ۴ ) : سهم حمل ونقل عمومی از سفرهای درون شهری و برآورد

اعتبار مورد نیاز ۷ کلان شهر در طول سالهای برنامه چهارم توسعه

 

سامانه

حمل ونقل عمومی

شهرهای سهم حمل ونقل عمومی

از سفرهای درون شهری

متوسط اعتبار سالانه مورد نیاز
۱۳۸۳ ۱۳۸۸ منابع عمومی فاینانس منابع داخلی
قطار شهری

تهران

۵ ۲۳  

۱۳۰

(میلیون دلار)

 

۲۵۰۰

(میلیون دلار)

 

۲۶۳۰۰۰

(میلیون ریال)

۶ کلان شهر :     مشهد , اصفهان , شیراز

کرج , تبریز , اهواز

۰

 

۱۵

 

اتوبوس

و مینی بوس

تهران

۳۰ ۳۵  

۷۷۰۰۰۰

(میلیون ریال)

 

۱۰۰

(میلیون دلار)

 

۳۵۰۰۰۰

(میلیون ریال)

۶ کلان شهر :     مشهد , اصفهان , شیراز

کرج„, تبریز , اهواز

۵/۲۷ ۳۵
تاکسی و مسافربر های شخصی

تهران

۳/۲۲ ۳/۲۲  

۱۰۰۰۰۰

(میلیون ریال)

 

 

۲۰۰۰۰

(میلیون ریال)

۶ کلان شهر :      مشهد , اصفهان , شیراز

کرج , تبریز , اهواز

۳/۲۲ ۳/۲۲

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مجموع اعتبارات مورد نیاز تحقق اهداف کمی بخش درطول سالهای برنامه چهارم توسعه کشور

(واحد میلیون ریال و دلار)

ردیف عنوان شاخص برنامه چهارم توسعه متوسط اعتبارسالانه مورد نیاز
۱۳۸۴ ۱۳۸۸ منابع عمومی فاینانس منابع داخلی
۱٫ ارتقاء سهم حمل و نقل عمومی     ( مسافر) ازسفرهای درون شهری ۴۸% ۷۵% ۱۳۰ میلیون دلار

 

۲۰۲۲۸۳۱ میلیون ریال

۲۸۰۰ ۱۵۱۸۷۰۸
۲٫ متوسط سن ناوگان حمل و نقل عمومی مسافر ۳/۸ ۷
۳٫ مهارو کاهش تصادفات رانندگی و مرگ و میر ناشی از آن ۱ ۶/۰ ۲۵۳۰۰۰ ۵۰۶۰۰
۴٫ نسبت درصد مساحت کل معابر شهری به مساحت معابر پیش بینی شده طرحهای مصوب ۷۴% ۸۰% ۲۵۰۰۰۰ ۹۰۰۰۰

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *