مهندسی ذهن و خلاقیت
ذهن چیست؟
ذهن، چون آیینه ی شفافی است که صورت اشیای گوناگون درآن جلوه گراست.مدیریت کشور تن، قدرت،تفکر و اندیشه،اطلاعات،باورها،پندارها، خلاقیت و…انسان همه درفضای ذهن به وسیله سلول های خاکستری مغز که در جعبه استخوانی سر قرار دارد انجام می پذیرد.جای دارد.
عملیات بسیار پیچیده و شگفت انگیزی که هرگز با سریع ترین و پیشرفته ترین رایانه های جهان قابل مقایسه نیست ، پیوسته درحال انجام است تابیاموزی،به یادآوری ، بیافرینی، و بالاخره بیندیشی،تحرک و پویایی اندیشه ، زمینه رشد و تعالی تو را فراهم سازد و هر روز باخلاقیت و نوآوری،راههای بکر و تازه برای بهبود زندگی خود و جامعه ات ارائه دهی.
اکنون که باذهن آشنا شدی تمرین عملی برای تمرکزذهنی انجام ده:
آیامی توانی سه دقیقه بریک موضوع تمرکزداشته باشی؟
فکر من و تو همچون پرنده ای سبکبال بانهایت سرعت ، زمین و زمان را طی می کند.
از این شاخه به آن شاخه می پرد، شناخته ها را به یادمی آورد و ناشناخته ها را تصورمی کند.
از ساده ترین خاطرات کودکی تا دورترین نقطه جهان را در می نوردد.
کنترل این پرنده ی تیز بال نیازبه قدرت ومهارت داشته ، نقش اساسی وتعیین کننده در زندگی و آینده دارد.
اگرنتوانی آن رامهار کنی، هر لحظه سرگردان و بی هدف به سویی پرمی کشد.
چه روزها و گاه ماهها که تو با ذهنی آشفته و پریشان و بی هدف آزروی عادت ، عمر میگذرانی ، دچار روزمرگی شده ای ، گذشت زمان تو را همچون برگی بدون هدف روی آب به هر طرف می کشاند،گاه دربیم وترس از آینده سرگردان مانده ای . شک وتردید ، اضطراب و دلهره آزارت می دهد.اگر چنین است تلاش را آغازکن.
تو باید به بازسازی ذهن خودبپردازی تابتوانی تصویری شاد و روشن از زندگی داشته باشی.
برای ساختن هر بنای جدیدابتدا نیازبه پاکسازی و ازبین بردن موانع داری. همین امشب یا حداقل در اولین فرصت سری به جعبه نامرئی ذهن خود بزن،شاید شدیدنیاز به خانه تکانی دارد.
با بازخوانی افکار و اندیشه های خودچه چیز را بیشتر به یادمی آوری؟
خاطرات تلخ وگذشته،نامهربانی ها،کینه ها،عقده هایانداشته هایی که درآرزویش بوده ای؟
خوب نتیجه…؟
هیچ…فرسوده شدن اعصاب و روان، غم وغصه خوردن.پس رهاکن.
امروز روز دیگری از روزهای خداست.گذشته را رهاکن.تنها کسب تجربه و عدم تکرار اشتباهات دیروز،می تواندامروزبرای تورا هگشا و مفیدباشد.
اما مرورکردن و اهمیت دادن به اختلافات،کینه ها،بدگمانی و کمبودها هیچ ثمری ندارد.
برای آرامش زندگی خودت هم که شده باید ببخشی ودرگذری ورهاکنی.
اگرشجاعت بخشش نداری،حداقل این خار و خاشاک ها را در جایی پنهان کن تا کم کم به فراموشی سپرده شود.
باید با دقت و جدیت،به مهار و کنترل افکار و اندیشه های خود بپردازی وهر فکر و خیالی را که سوهان روح توست ، ازذهن پاک کنی؛
اگرچه این پاکسازی مدت هابه طول انجامد.
آیینه ذهن من و تو همچون دستگاه گیرنده ای بسیار قوی است که پیوسته با ابزارهای حسی ، مشغول تصویر برداری می باشد.
زندگی انسان آمیخته ای از زشتی و زیبایی، غم و شادی است و زندگی بدون مشکل معنا ندارد. مهم،نگرش و برخوردتوبا مشکل است.
حالا که بعد از مدت ها تلاش،ذهن خودراپاک کردی،گیرنده این دستگاه رابه طرف زیبایی ها، نعمت های خدادادی وجنبه های مثبت افراد تنظیم کن تا تصاویری شفاف و روشن داشته باشی.
توجه به نعمت ها، تورابه یاد «نعمت دهنده» می اندازد و یاد او آرام بخش دل هاست. سوره رعد،آیه۲۸
روحیه سپاس وتشکر خود ، نعمتی شادی بخش که وجودانسان راگسترش داده سوره ابراهیم،آیه۷ و ذهنی باز و روشن به او هدیه می کند حالا بگو : اگرتمام ذهن و دل و وجودخود را متوجه نور مطلق هستی بخش و معبود خود کنی ، ازبازتاب نور این خورشید بی کران درآیینه شفاف ذهن وجودخودچه احساس می کنی؟
اکنون با جذب ودریافت فیض و ارتباط پیوسته رحمت الهی و دوری از سیاهی و کدورت گناه درخششی دیگر دراین آیینه جلوه گراست؛ در ذهن تو چشمه ای پاک به نام توکل و امید در حال جوشش است.
با وجودی لبریز از نور ، امید و شادی و به پاس شکرگزاری از معبود و آفریننده ی خود،عشق و محبت را همچون آبی گوارا نثارکن ، دل های همه را غرق در شادی و امیدساز و خودان شاءاللّه نیز هر لحظه با هدایت افکاربه سوی محبوب ومعبودت بادلی شاد و مطمئن، آینده ای تابناک و روشن در دنیا و آخرت برای خود رقم بزن.
مهندسی ذهن
مهندسی ذهن چیست و چگونه افکار و ذهن خود را مهندسی کنیم؟ این اصطلاح اولین بار در دهه 90 از طرف محققین NLP ارائه گردید. در روش ان ال پی همانند یک مهندس باید از ابزارهای موجود برای برنامه ریزی ذهن خود استفاده کند. حتما شما هم دوره های موفقیت شرکت کرده اید و کتاب های انگیزشی زیادی را مطالعه کرده اید. هنگامی می توانید بهترین نتیجه را کسب کنید که بتوانید با ضمیر ناخودآگاه ارتباط برقرار کنید. تکنیک های مهندسی این امکان را به شما می دهند تا بتوانید دلیل عادت های منفی و باورهای محدود را شناسایی کنید و رفتارهای جدید ایجاد کنید.
کاربرد مهندسی ذهن
برنامه ریزی ضمیر ناخودآگاه
هدفگذاری متناسب با ارزش های فردی
کنترل افکار منفی
دستیابی به رسالت فردی
ملاقات با بهترین نسخه خود
ان ال پی چیست؟
در سال 1972 محققان دریافتند که انسان های موفق از یک رفتار خاص و یک استراتژی مشخص برای دستیابی به موفقیت استفاده می کنند. ریچارد بندلر و جان گریندر برای اینکه بدانند چگونه می توان از این الگوها به نفع خود استفاده کند، 3 درمانگر معروف را زیر نظر گرفتند و با استفاده از الگوهای درمانی آنها توانستند روش nlp را به دنیا معروفی کنند. آنها با استفاده از الگوهای کلامی که در روش ان ال پی به آن دیالوگهای هیپنوتیزمی اطلاق می گردد، برای برنامه ریزی ذهن استفاده کردند.
امروزه از این روش برای درمان انواع بیماری ها، ارتباط موثر، حذف خاطرات و ترس ها استفاده می شود. در روش ان ال پی به ذهن می آموزیم که چطور تحت فرمان ما باشد. ما باید به زبان قابل فهم ذهن صحبت کنیم تا بیشترین تاثیر را روی ضمیر ناخودآگاه داشته باشیم.
در دوره مهندسی ذهن نیز به بررسی تکنیک های کنترل ذهن می پردازیم. این دوره برای چه افرادی مناسب می باشد؟
اگر مدام حال بدی دارید و دلیل آنرا نمی دانید.
اگر پس از انتخاب هدف انگیزه خود را از دست می دهید.
اگر در برقراری ارتباط موثر دچار مشکل هستید.
اگر ماموریت خود را در زندگی نمی دانید.
اگر مدام رشته تحصیلی و شغل خود را تغییر می دهید.
اگر موارد بالا مدام در زندگی شما تکرار می شود، در این شرایط از تکنیک های مهندسی ذهن استفاده کنید و فرمانده مغز خود باشید.
آن چه در مدیریت اداری و صنعتی و آموزشی کشور جای بحث و تامل بسیار جدی و فوری دارد، مساله خلاقیت است. پایه و اساس مدیریت علمی در دنیای امروز مبتنی بر افزایش خلاقیت است.
منظور از خلاقیت توانایی بهره برداری بهینه از حداقل امکانات است، که در آن مفاهیم بهره وری، صرفه جویی در زمان و انرژی، صرفه جویی در هزینه ها افزایش مطلوبیت و کارآمدی و نوآوری و آفرینندگی در همه ی ابعاد مادی و معنوی لحاظ شده است. مهندسی ذهن چیست؟ مهندسی ذهن؛ آشنایی با کارکرد و ساختار ذهن هوشیار و ناهوشیار و بهره برداری بهینه از توانایی های شگفت انگیز آن هاست. مهندسی ذهن، طراحی و مدیریت ذهن برای رسیدن به هدف های معین است. مهندسی ذهن، نمایانگر یک قدرت عظیم و شگفت انگیز در ذهن است و آن قدرت، توانایی ذهن آدمی در تطبیق واقعیت ها و جهان بیرونی با پروژه ها و طرح های ثبت شده در آن است.
اصل مهم مهندسی ذهن این است که واقعیت های بیرونی در تمامی جنبه هایش انعکاس طرح های ذهنی بشر است. به قول هگل: «ذهن واقعیت می شود». بنابراین خلاقیت در تصویرسازی های ذهن به خلاقیت در مدیریت و برنامه ریزی آموزشی و تولیدی منجر می شود. بدون کارآمدی و خلاقیت در مدیریت ذهن، نمی توان انتظار نهادینه شدن مدیریت علمی در سازمان های آموزشی و صنعتی و اداری را داشت.
محورهای اصلی مهندسی ذهن برای خلاقیت همه جانبه عبارتند از:
1- ارتباط با واقعیت های بیرونی
2- پذیرش و جذب پیام های گوناگون محیط درونی و بیرونی.
3- پردازش اطلاعات و داده ها بر اساس مفید بودن و تناسب با نظامِ اطلاعاتی ذهن.
4- گزینش داده ها و خلق تصویرهای ذهنی مطلوب.
5- ارسال تصاویر به صورت فرمان به ناهوشیار برای اجرا در واقعیت.
بنابراین مقوله هایی چون ادراک و تفسیر پدیده ها و نیازها، ارزیابی خوب و بد یا درست و غلط و یا مفید و غیرمفید بودن آن ها و گزینش و تصمیم گیری نهایی برعهده ی ذهن هوشیار است. اصل و قاعده ی مهم این است که هیچ تصویری بدون تصمیم گیری نهایی ذهن هوشیار وارد سیستم نخواهد شد و ذهن هوشیار با سه کلید (توجه، هیجان و تکرار) تصویرهای دل خواه را می آفریند. محرک ها و پیام هایی که مورد توجه و گزینش ذهن هوشیار قرار نگیرند نمی توانند کوچک ترین تاثیری بر ساختار ذهن داشته باشند. نتیجه ی این اصل این است که خروجی های ذهن انسان مثل میزان خلاقیت، شادی و موفقیت و سلامتی و نوع ارتباط کاملا وابسته به ورودی های آن یعنی پردازش اطلاعات و تصویرسازی ذهن هوشیار است. بنابراین، مهندسی ذهن یعنی مهارت تنظیم و آفرینش تصویرهای لازم برای رسیدن به محصولات مطلوب و مرغوب و مورد انتظار.
ذهن ناهوشیار و کارکرد شگفت آن را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:
1- واقعیت برای ذهن ناهوشیار همان است که ذهن هوشیار می گوید.
2- ذهن ناهوشیار بد و خوب، درست و غلط، مفید و غیرمفید را نمی تواند تشخیص دهد در یک کلام ناهوشیار شعور ندارد.
3- ذهن ناهوشیار تمامی فرمان های هوشیار را بدون چون و چرا اجرا می کند.
4- ناهوشیار بر تمام احساسات، رفتارها و ارتباطات و فعالیت های داخلی بدن تسلط دارد.
5- ذهن ناهوشیار بی مکان و بی زمان است و به همه ی زمان ها و مکان ها دسترسی دارد.
6- ناهوشیار تصویرهای ثبت شده را واقعی می کند و از پدیده ها و واقعیت ها هر آن چه که مربوط به نقشه و تصویر ثبت شده باشد، جذب و بخش های نامربوط را رها می کند.
7- ذهن ناهوشیار با انرژی کیهانی در ارتباط است و منبع سرشار و بی انتهای انرژی است.
8- ناهوشیار هر فرد با ناهوشیار افراد دیگر ارتباط اینترنتی دارد.
9- ذهن ناهوشیار به خواسته ها و اهداف ما بی اندازه حساس است و چون ماموری معذور، مسوول برآورده شدن این خواسته هاست، از تمام امکانات موجود در جهان بهره می برد تا ما به خواسته های خود برسیم.
10- جهان با تمامی امکاناتش در خدمت خواسته هایی است که به صورت تصویر به ناهوشیار مخابره شده است.
11- پس هر کسی همان است که بدان می اندیشد و هر کسی می تواند آینده ی خود را به صورتی که می خواهد هم اکنون در ذهن بسازد و شاهد واقعی شدن آن باشد و این یعنی خلاقیت.
زمینه های خلاقیت ذهن:
1- ذهن هدف یاب
هدف گذاری مناسب ذهن مهارتی حیاتی است. آگاهی بر هدف ها و طراحی ذهن براساس این هدف ها، انرژی ذهن را برای رسیدن به آن ها متمرکز می کند. ذهن ما در کنار سیستم هدف یاب، همانند موشک های فضایی دارای سیستم انحراف سنج است. هر چه هدف ها روشن تر و دقیق تر طراحی شده باشد و تمرکز فرد بر هدف بیش تر باشد، به محض بروز خطا، سیستم انحراف سنج مغز، خطاها را شناسایی کرده و از آن برای رسیدن به هدف استفاده می کند ذهن هدف دار هرگز از خطاها مایوس نمی شود و مقوله ای به نام شکست را ثبت نمی کند، بلکه خطاها به صورت تجربه های لازم برای شناسایی راه های اصلی در نظر گرفته می شود.
فردی که ذهن هدف دار دارد، اشتباه را طبیعی گرفته و خود و دیگران را سرزنش نمی کند و در انرژی روانی صرفه جویی می کند و فقط به راه حل می اندیشد. ذهن ناهوشیار، مامور قدرتمند تحقق اهداف برنامه ریزی شده است. قابل توجه است که مردم اغلب آگاهی دقیقی نسبت به هدف های خود ندارند. هدف گذاری ذهن مهم ترین مرحله ی خلاقیت است و ظرافت های خاص خود را دارد و نیازمند بررسی و شرحی بیش تر و دقیق تر است.
2- ذهن خالی
ذهن خالی، ذهنی است که از افکار مزاحم و منفی آزاد شده است، افکار مزاحم، افکاری هستند که به یک هدف خاص ارتباطی ندارند و صرفا موجب هدر رفتن انرژی روانی هستند. افکار مزاحم تمرکز بر هدف را کم کرده و تسلط فرد را بر کار و هدف کاهش می دهد و از خلاقیت او می کاهد.
زمینه های هجوم افکار مزاحم در ذهن و راه کارهای رهایی ذهن از آن ها موضوع بحثی مستقل است. معمولا افکار مزاحم در کنترل فرد نیستند و تکرار شونده اند و گویا فرد خود را مطیع آن ها ساخته و توان رهایی از آن ها را ندارد. خلاقیت در هر کاری نتیجه ی تمرکز در آن کار است و فرد می باید مهارت لازم برای آزادسازی ذهن از افکار مزاحم را داشته باشد.
نکته ی قابل توجه در مدیریت ارزش این است که زمینه های پدید آمدن افکار مزاحم در ذهن افراد شناسایی و برای خالی کردن ذهن افرادی از طبقات مختلف همچون کارگران و مهندسان و کارشناسان برنامه ریزی مناسب صورت گیرد تا بازدهی افزایش یابد. عامل دیگری که موجب کاهش تمرکز می شود، داشتن افکار منفی و قضاوت هایی نسبت به خود، محیط کار، آینده ی شغلی و اطرافیان است که، موجب نارضایتی درونی و بی نظمی در کار، حواس پرتی، کم کاری و بی دقتی و بسیاری از نارسایی های دیگر می شود که تماما بر اساس تصاویر ناهوشیار عمل می کند و در کنترل فرد نیست. بنابراین توجه جدی به ارتباط انسانی در محیط کار و پدید آوردن فضایی که فرد در آن احساس امنیت و صمیمیت نموده و از کار خود با تمام وجود لذت ببرد از محوری ترین مولفه های مدیریت علمی به حساب می آید.
ذهن خالی از افکار مزاحم و منفی قدرت یادگیری بالایی دارد و تمرکزی شگفت آور بر هدف ها دارد و اشراف آن بر محیط کار و جوانب آن منجر به کشف ارتباط های جدید و راه حل های مناسب تر شده و به صورتی طبیعی موجب کاهش هزینه ها و افزایش مطلوبیت و مرغوبیت در تولیدات می شود.
مدیریت غیرعلمی به جای آماده سازی ذهنی افراد برای خلاقیت و پدیدآوردن فضایی برای آزادی ذهن افراد از افکار مزاحم و منفی بر انتظارات خود از کارکنان تاکید بیش تر می کند و با سرزنش و توبیخ افراد سعی در اصلاح امور دارد که البته راه به جایی نمی برد. مدیریت علمی در طرح های آموزشی خود، کارگاه های آموزشی ویژه ای برای تخلیه و آزادسازی ذهن افراد تحت پوشش پیش بینی کرده و پس از اطمینان از خالی بودن ذهن ها، به طرح انتظارات و برنامه ها و اهداف می پردازد تا از کارآمدی طبیعی آن اطمینان بیش تری به دست آورد.
3- نیم کره ی راست و نیم کره ی چپ
نیم کره ی چپ مغز، برای اندیشیدن، پیش بینی، راه حل یابی و علت یابی و تصمیم گیری و تمامی امور منطقی طراحی شده است و برای انجام این امور نیاز به فکر دارد و فکر کردن به مفهوم مصرف انرژی فراوان و بالا رفتن دمای مغز است. از کجا انرژی از دست رفته ی مغز تامین می شود؟ تا چه زمانی می توان فکر کرد. آیا مغزی که دایم در حال فکر کردن است، می تواند خلاق هم باشد؟
نیم کره ی راست برای استراحت، آرامش، توجه به زیبایی، شادی و رهایی، شعر و موسیقی، عشق و دل سپردگی، پیوستن به ابدیت و جاودانگی طراحی شده است و انرژی از دست رفته را تامین می کند.
ذهن خلاق، ذهنی است که به صورتی متعادل از نیم کره ی راست و نیم کره ی چپ خود بهره می برد. یعنی انرژی تولید شده در نیم کره ی راست که نتیجه ی مراقبه، سکوت، رهایی و بی فکری و به قول عارفان مستی است، در نیم کره ی چپ برای دریافت ارتباط های جدید میان پدیده ها به کار می برد. برای همین است که مهندسی ذهن به موفقیت همه جانبه می اندیشد نه به موفقیت کاریکاتوری. مثلا اگر ما می خواهیم اتومبیلی تولید کنیم که در سرعت و قدرت کارآمدی بالایی داشته باشد و در عین حال در زیبایی و راحتی و تناسب و مصرف کم انرژی هم مطلوبیت داشته باشد لازمه اش تربیت مهندسان و کارگرانی است که مهارت بهره برداری متناسب از نیم کره ی چپ و راست مغز خود را دارند. سخن از نیروی انسانی ماهری است که نه تنها در کار و شغل خود موفق است بلکه در ارتباط انسانی و خانوادگی خود و در تفریحات و خلاقیت های هنری و ادبی و… نیز احساس موفقیت می کند. قابل ذکر است که بسیاری از کشف های بزرگ مخترعان و مکتشفان و دانشمندان و عارفان قدیم و جدید، در زمان تفریح و استراحت آن ها به ذهنشان الهام شده است و این نکته ی بسیار مهمی در خلاقیت است. به قول «دیپاک چوپرا» برای کشف های بزرگ: «در شکاف ذهنت خانه کن».
4- فایل مثبت و فایل منفی
ذهن ما دایما در حال تولید فکر است. هر ذهنی دو آرشیو و فایل مستقل از یک دیگر دارد که یکی تمامی خاطرات و پیام های منفی و ناخوشایند زندگی فرد را در خود ذخیره کرده است و هم اکنون هم در حال تولیدات جدید و افزودن بر انبار اطلاعات منفی است و آرشیو دیگری هم برای ضبط و فعالیت افکار و اندیشه ها و خاطرات مثبت و خوشایند وجود دارد.
فردی که بنا به شرایطی در فایل منفی خود زندگی می کند به دلیل احساس خطر در حالت دفاعی یا حالت گریز و یا حالت حمله قرار می گیرد و انرژی فراوانی را از دست می دهد. در چنین حالتی انقباض ماهیچه ها افزایش یافته و ضربان قلب تشدید می شود و بسیاری از فعالیت مثبت بدن مثل جذب و دفع، متابولیسم و بازسازی سلول ها، دچار اختلال می شود. فکر منفی بلافاصله در سراسر بدن جاری می شود و تمرکز فرد را از میان می برد و وی دیگر نمی تواند به جنبه های مثبت امور بیندیشد.
متاسفانه فکر منفی، افکار منفی گذشته را حاضر می کند و می تواند تمامی سیستم را در قبضه ی خود بگیرد. عامل بسیاری از بیماری های جسمی، رفتارهای پرخاشگرانه و یا انزواطلبانه و بی دقتی و سهل انگاری و بی کاری پنهان، افکار منفی است. فرد منفی باف، از پشت یک عینک سیاه به جهان و محیط کارش می نگرد و نتیجه ی کارش، با افکار منفی اش تناسب دارد.
تصویرهای منفی موجود در ذهن بر اراده های مثبت هم غلبه می کند و در نهایت او را به نتیجه های منفی می کشاند. پاک کردن ذهن از افکار و اندیشه های منفی از مهم ترین و حیاتی ترین مسوولیت ها در فرآیند مدیریت ارزش است.
فایل مثبت به عکس فایل منفی، آرشیو تمامی خاطرات شیرین و زیبا و دوست داشتنی است. هر فکری چه منفی و چه مثبت احساس و رفتار متناسب با خود را پدید می آورد. فکر مثبت، احساس مثبت و تمایل به کار خلاق را پدید می آورد. فایل مثبت بر خلاف فایل منفی، انرژی زا است و از تمامی انرژی های موجود در خاطرات گذشته می تواند بهره برداری کند. خاطرات مثبت گذشته محصول راه حل های موفق بوده اند، بنابراین ذهن به خلاقیتی شگفت آور دعوت می شود. خوشبختانه فایل مثبت ذهن از فایل منفی جداست و گویا با فعال شدن یکی، دیگری نقش خود را از دست می دهد.
سوال مهم این است، چگونه فرد به فایل منفی و یا مثبت ذهن می رود؟ آیا در اختیار اوست یا ذهن او تسلیم شرایط بیرونی است؟ جالب ترین مساله ی ذهن، که آزادی ما را تضمین می کند این است که رفتن به فایل مثبت یا منفی ذهن کاملا در اختیار فرد و بر اساس عادت ها و آموزش های قبلی اوست.
توجه، تکرار و هیجان سه کلید مهم ثبت اطلاعات در ذهن هستند. اگر این توجه به امور منفی باشد، فرد بلافاصله فایل منفی ذهن خود را فعال می کند و تمایل شدیدی برای برجسته کردن منفی ها از خود نشان می دهد و از آن جا که افکار مسری هستند، یک فرد منفی باف می تواند یک فضای سالم را به جهنمی از اندیشه های منفی تبدیل کند. راز خلاقیت در این است که به افراد آموزش داده شود که با به کار بردن درست این کلیدها، (توجه، تکرار و هیجان) از تاثیرپذیری منفی از محیط و اطرافیان آزاد باشند و خود را در وضعیت مثبت نگاه دارند.
ماندن در فایل مثبت به معنای نادیده گرفتن جنبه های منفی کار و زندگی نیست، بلکه به معنای نماندن در منفی ها و افزایش توجه به مثبت هاست تا فرد انرژی لازم برای غلبه بر موانع را پیدا کند و موانع جدید پدید نیاورد. ذهن مثبت بهترین راه حل یاب است.
5- ذهن مساله ساز، ذهن راه حل یاب
ذهن مساله ساز، ذهنی است که در هر کاری به دنبال موانع و مشکلات می گردد تا آن ها را بزرگ کند. عادت این افراد این است که به محض روبه رو شدن با مشکل و موانع و یا ناکامی، این امور را غیرطبیعی دانسته و تکیه کلامشان این است که: «چرا باید این طور باشد»، «من شانس ندارم» و با این قضاوت ها و سوالات بحران زا، توانایی خود را صرف سرزنش خود و دیگران می کند و از خلاقیت محروم می شود.
ذهن راه حل یاب عادت دیگری دارد. این فرد به محض روبه رو شدن با مانع و مشکل، احساس خود را بیان کرده و بلافاصله به دنبال راه حل می گردد و تکیه کلام او این است که: «بهترین راه ها برای موفقیت کدامند؟» ذهن راه حل یاب معمولا از قضاوت های مطلق و قاعده های همه یا هیچ پرهیز می کند و احتمالات مختلف را در نظر می گیرد. ذهن راه حل یاب از نمی دانم آغاز می کند و به احتمالات گوناگون می رسد و در نهایت بهترین راه حل را انتخاب می کند.
6- ارتباط خلاق و موثر
دنیای امروز دنیای ارتباطات است. تکنولوژی پیشرفته، محصول ارتباطات پیشرفته است. کسانی که قادر به ایجاد ارتباط گسترده نباشند، نمی توانند از ظرفیت های عظیم ذهن خود برای خلاقیت بهره برداری کنند. این امر در ارتباط میان ملت ها و فرهنگ ها و هم چنین ارتباط های میان فردی و سازمانی مصداق دارد. در کشفیات جدید مربوط به P.L.N گفته می شود که رفتار دیگران با ما تا حدود زیادی محصول تصویری است که از ما در ذهن خود دارند. بنابراین فرد خلاق در روابط خود با ایجاد تصویر مطلوب از خود در ذهن دیگران، همکاری صمیمانه ی آن ها را نیز با خود به همراه دارد و در بروز خلاقیت دیگران در محیط کار نقشی اساسی دارد. به قول «لئوبوسکالیا»: «هم دلی مقدمه ی همکاری است».
تکنیک های ایجاد تصویر ذهنی مثبت در فضای ارتباطی و تاثیرگذاری مثبت در ذهن دیگران و ایجاد فضای خلاق در کارگروهی، از مهم ترین رازهای خلاقیت در نظام آموزشی و تولیدی است که نیاز به دوره های آموزشی ویژه ی خود دارد.
http://www.atcce.com
مقاله عبدالوهاب فیروزی